Здравейте.
Въпросът ми е може ли да се извърши сделка (дарение или покупко-продажба) с имот, за който има заведено дело за делба? Делото е на първа фаза, първа инстанция. Няма произнесено съдебно решение на първата фаза от делбата. Ако няма пречка такава сделка да се изповяда, има ли опасност впоследствие да бъде оспорена?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 01:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Сделка с имот, за който има заведено дело за делба
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Сделка с имот, за който има заведено дело за делба
skarlet13 написа:Въпросът ми е може ли да се извърши сделка (дарение или покупко-продажба) с имот, за който има заведено дело за делба?
Този въпрос ... сериозен ли е???
Ако да - да поразсъждаваме.
- 1. Щом се говори за делба - значи има някаква съсобственост. Без значение как се е стигнало до тук.
2. Щом е съсобственост - гледаме ЗС, чл. 30 - 36.
3. Вариантите са няколко:
- или всички съсобственици (по-точно - съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ) се договарят и продават имота,
- или един съсобственик си продава дела на другите или на трети лица, спазвайки чл. 33.
След продажбата вместо имот има пари, а те се делят по-лесно.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Нещата не стоят точно така. И са малко по-сложни. Имам пред вид дали нотариус би изповядал сделка по отношение на имот, който вече е влязъл в дело за делба. т.е. наличието на това дело дали се явява пречка (тежест) за извършване на сделка с имота. Или , с други думи, могат ли да се извършват сделки с имоти, за които има вече заведено дело за делба. Опитвам се да го кажа по няколко варианта , та , ако може, да ме разберете. Примерно единият от съсобствениците иска да си прехвърли своя дял(с дарение или покупко-продажба) на друг. А делото си продължава до момента, в който имотът ще излезе на публична продан.Става въпрос за делба на няколко имота, между повече собственици , които няма как да се разберат доброволно помежду си и няма как да поделят имотите.Целта е хипотетично да се усложнят нещата, защото това ме устройва за момента.
- skarlet13
- Младши потребител
skarlet13 написа:Нещата не стоят точно така. И са малко по-сложни.
И вие сте прав.
skarlet13 написа:Имам пред вид дали нотариус би изповядал сделка по отношение на имот, който вече е влязъл в дело за делба. т.е. наличието на това дело дали се явява пречка (тежест) за извършване на сделка с имота.
При положение, че познавам нотариус - изповядал няколко сделки за един и същ имот ... едновременно!
Това дело - вписва ли се в Имотния регистър?
Правото на собственост се състои от три компонента – право на владение, на ползване и на разпореждане. Без значение дали са 100% или дял.
Другото са формалности.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
- guest1
- Активен потребител
skarlet13 написа:Здравейте.
Въпросът ми е може ли да се извърши сделка (дарение или покупко-продажба) с имот, за който има заведено дело за делба? Делото е на първа фаза, първа инстанция. Няма произнесено съдебно решение на първата фаза от делбата. Ако няма пречка такава сделка да се изповяда, има ли опасност впоследствие да бъде оспорена?
Ще ви отговоря, че Галош1 си плямпа неговите си...
Да, може да се изповяда сделка за имот, който е предмет на делба. Не само, че може, а ми е доста често срещано явление; съсобственик завежда дело, страните разбират, че в публичната продан 'няма хляб' и се разбират за частна продан.
След като всички участници в делбата са се разпоредили със своята собственост чрез прехвърлителна сделка, делото губи предмета си и се прекратява. Този развой, обикновено, не води до последствия за купувача.
- propensity
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|