- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Документи
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Документи
Здравейте, имам нужда от съвет по казус с продажба на имот. Апартамента, който искам да продам ми е прехвърлен преди 2г., купувача ще го взима с кредит и банката му искат удостоверение за липса на тежести за 10г назад. До тук нищо необичайно. При прехвърлянето на имота нямахме нотариален акт, а договор за покупка на държавно жилище от 1990г, така се е правило тогава. Съответно, за да могат сега да извадят документа за липса на тежести ми искат и този договор, защото въз основа на новия нот. Акт можело да се провери само от датата на издаването му. Ама тоя документ тогава остана при нотариуса, заедно с всички други документи на имота. Съответно в момента няма от къде да го изкарам, защото архива от онова време незнам си какво му се е случило - всеки казва различно. Не би ли трябвало при нотариуса, при когото сме минали сделката тогава да се пазят тези документи и при искане от моя страна да ми издаде техни копия? Защото нотариуса ми отказа и ми каза да съм ходил да си ги търся другаде.
- radiwwww
- Нов потребител
Re: Документи
Не съм юрист. Доколкото ми е известно, минималната проверка е 10 години назад. Може би да проверите в местни данъци и такси, където плащате данъците, в самата община, която е сключила този договор. Нека по-компетентни да помогнат.
Проверете в нотариалната камара при какви условия може да се изискват копията на документи по сделки и зс колко години трябва да ги пази.
Проверете в нотариалната камара при какви условия може да се изискват копията на документи по сделки и зс колко години трябва да ги пази.
- gergana12
- Младши потребител
radiwwww написа:Здравейте, имам нужда от съвет по казус с продажба на имот. Апартамента, който искам да продам ми е прехвърлен преди 2г., купувача ще го взима с кредит и банката му искат удостоверение за липса на тежести за 10г назад. До тук нищо необичайно. При прехвърлянето на имота нямахме нотариален акт, а договор за покупка на държавно жилище от 1990г, така се е правило тогава. Съответно, за да могат сега да извадят документа за липса на тежести ми искат и този договор, защото въз основа на новия ..............
Посоката за действие по-горе е правилна.
Ще допълня някои подробности, които ще ви ползват:
След като сте закупил/а имота преди 2 години, то следва да отидете в Агенция по вписвания София и да поискате справка по вашето ЕГН. С тази справка (на харт. носител) слизате на долния етаж и като собственик можете да се снабдите с копие от нот. акт.
В този документ можете да откриете както датата на сделката, така и нотариуса който е чел сделката.
Следващата стъпка е да попълните малба/заявление за издаване на Удостоверение за липса на тежести, като към нея приложите копие на копието от нот. акт.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:radiwwww написа:Здравейте, имам нужда от съвет по казус с продажба на имот. Апартамента, който искам да продам ми е прехвърлен преди 2г., купувача ще го взима с кредит и банката му искат удостоверение за липса на тежести за 10г назад. До тук нищо необичайно. При прехвърлянето на имота нямахме нотариален акт, а договор за покупка на държавно жилище от 1990г, така се е правило тогава. Съответно, за да могат сега да извадят документа за липса на тежести ми искат и този договор, защото въз основа на новия ..............
Посоката за действие по-горе е правилна.
Ще допълня някои подробности, които ще ви ползват:
След като сте закупил/а имота преди 2 години, то следва да отидете в Агенция по вписвания София и да поискате справка по вашето ЕГН. С тази справка (на харт. носител) слизате на долния етаж и като собственик можете да се снабдите с копие от нот. акт.
В този документ можете да откриете както датата на сделката, така и нотариуса който е чел сделката.
Следващата стъпка е да попълните малба/заявление за издаване на Удостоверение за липса на тежести, като към нея приложите копие на копието от нот. акт.
Успех!
Аз нот. акт на мое име имам. Проблема е, че стария документ за собственост остана при нотариуса, който изповяда сделката. Документа за липса на задължения въз основа на моя нот. акт могат да ми издадът само от датата на придобиване на имота, за по- стара дата изискват и стария документ, който остана при нотариуса.
- radiwwww
- Нов потребител
Няма какво повече да добавя - отивате при нотариуса и си предявявате искането.
Старият документ би следвало да се намира в досието по сделката.
Старият документ би следвало да се намира в досието по сделката.
-
Melly - Старши потребител
В нония НА трябва да са посочени данните на договора за покупка на държавно жилище. Търсите по тях.
- ivanov_p
- Активен потребител
Здравейте.
Ако искате да намерите предходния документ за собственост на имота имате два варианта.
Или отивате при нотариуса, изповядал сделката и молите да Ви даде копие /или по-вероятно оригинал от договора за купуване на държавно жилище/ и много се чудя защо не са Ви го дали в деня на сделката, защото това е историята на Вашия имот /имайте предвид, че нотариалните дела се съхраняват 5 години, след което се унищожават/.
Или от описанието на документите в края на Вашия нот. акт отивате в района/общината по местонахождение на имота и молите да Ви направят копие от договора от Отдел Общинска собственост.
Успех
Ако искате да намерите предходния документ за собственост на имота имате два варианта.
Или отивате при нотариуса, изповядал сделката и молите да Ви даде копие /или по-вероятно оригинал от договора за купуване на държавно жилище/ и много се чудя защо не са Ви го дали в деня на сделката, защото това е историята на Вашия имот /имайте предвид, че нотариалните дела се съхраняват 5 години, след което се унищожават/.
Или от описанието на документите в края на Вашия нот. акт отивате в района/общината по местонахождение на имота и молите да Ви направят копие от договора от Отдел Общинска собственост.
Успех
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|