начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

НЧД - Принудително лечение обжалване

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НЧД - Принудително лечение обжалване

Мнениеот lazar_gruev » 13 Фев 2024, 12:30

Искам да си напиша жалба срещу решение по НЧД от СРС. Решението е 1 месец принудително лечение.
Какво трябва да напиша в жалбата и от кога тече срока?
До колкото знам срока от 1 месец тече от датата на решението на СРС а не от влизането му в сила?
lazar_gruev
Нов потребител

Re: НЧД - Принудително лечение обжалване

Мнениеот bvoykov » 13 Фев 2024, 13:40

Не става ясно, но предполагам, че принудителното лечение е постановено по Закона за здравето, не по чл. 89 и следващите от Наказателния кодекс. Ако е така, съгласно чл. 163, ал. 1 ЗЗ решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от ПОСТАНОВЯВАНЕТО му. Сега, дали лечението следва да бъде провеждано от момента на постановяване на решението, според мен зависи. Вижте чл. 163, ал. 2 ЗЗ, който казва, че обжалването спира изпълнението, освен ако съдът не е постановил друго. Трябва да видите в решението дали е постановено предварително изпълнение, тогава срокът за лечение ще тече от него момент. Ако не - би трябвало да тече от влизането му в сила.
Изискванията към жалбата са уредени в чл. 320, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс. Освен посочените в разпоредбата неща, трябва да посочите, че искате отмяна на решението и да бъде оставено искането на прокуратурата/психодиспансера (зависи кой е внесъл искането) за лечение без уважение. Подписвате се и го разпечатвате в още един екземпляр за другата страна и го пускате в регистратурата на СРС, оттам ще го приложат към делото и ще го изпратят на Градски съд.
bvoykov
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Фев 2024, 14:09

В допълнение към казаното от bvoykov - следва да искате повторна съдебно-психиатрична експертиза, тъй като в противен случай жалбата по всяка вероятност ще бъде отхвърлена.
При този вид дела се изследват две основни предпоставки - наличието на психично разстройство и необходимостта от задължително лечение, обусловено от съществуваща опасност за живота или здравето на пациента и/или околните. С други думи, освен психични разстройство (най-вече психоза), трябва да се обоснове наличието и на агресивно поведение. Тъй като е малко вероятно психиатрите по новата експертиза да отрекат заключението за наличие на психично разстройство, според мен трябва да наблегнете на липсата на опасно поведение, което застрашава Вас или околните.
Можете да си направите и сам тест за агресивност по теста на Бъс-Дюрки:
http://psy-help.org/psymbol/Links/Lab/L ... resia.html
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот dimist » 13 Фев 2024, 15:51

Със сигурност имате адвокат в това производство, защото адвокатската защита е задължителна. Просто поискайте адвоката да изготви жалбата и я внесе.
dimist
Потребител

Мнениеот lazar_gruev » 14 Фев 2024, 21:30

Агресията е вербална и не е доказана. Написали ми шизофрения но това не отговаря на истината.
Не са спазени предпоставките и въпреки това ми назначават принудително лечение.
Адвоката които ползвах ми иска 300 лева и в момента ги нямам.
По закона за здравето е делото.
Служебен адвокат не би ми свършил работа по мое мнение.
Трябва някои или аз да ми напише жалбата.
Би ли свършила работа бележка от психиятър в която пише че съм на ред?
Какво да кажа на психиятъра за бележката за да мине пред съда без да му казвам че ми е за дело.
lazar_gruev
Нов потребител

Мнениеот disident » 15 Фев 2024, 01:33

За набутване в психарница при мен последната инстанция беше Окръжен съд. За да ме набутат трябваше да извикат три вещерни лица от Плевен. Извикаха ги понеже от Ловеч не ме приеха. Скъсаха ме на приемните изпити. Вещерните лица на делото си признаха, че не знаят причините за заболяването което са ми измислили отделно са ми сложили заболяване при което болния съзнава какво върши. Прокурорите на съдебните заседания не доказаха никакво мое прегрешение. При евроПейската демоКрация си е така. Отделно ме направиха и роб на мойта мама в документа ми за полудяване. Назначиха ми я за поръчител я тя дори сере където яде и продължи дори след като и направих вътрешен кенеф. Съветските комуняги като станаха евроПейски започнаха да ни налагат демоКратична диктатура. Ха чети: VladiLovech.free.bg/nogirl.htm
disident
Потребител

Мнениеот lazar_gruev » 15 Фев 2024, 13:56

Това е решението написали се едно съм бездомник а аз работя и живея с майка ми и брат ми.
Написали ми "врели не кипели".
lazar_gruev
Нов потребител

Мнениеот lazar_gruev » 15 Фев 2024, 14:00

Не мога да кача файловете.
Имам бележка на която пише че съз здрав и не се водя на отчет.
Ще свърши ли работа тази бележка?
lazar_gruev
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 15 Фев 2024, 14:44

Щом нямате 300 лв., за да си платите на адвокат да Ви нашише жалбата (макар че 300 са малко, трябва да са минимум 500), значи изглежда сте безработен и социално слаб. Вероятно сте на издръжка на своите близки, които сигурно освен храната Ви плащат и интернета, за да пишете тук. При това положение според мен трябва да потърсите пари от своите близки и да отидете при адвокат, който има познания в областта на психиатрията и психологията. А такива са много малко.
Трябва да имате предвид, че това, че Вие смятате, че нямате психично заболяване (шизофрения), не значи, че наистина е така. Обикновено у психично болните липсва критичност към собственото им заболяване, т.е. те самите не знаят, че имат проблем. Шизофрениците не умеят да разграничат обективната от субективната реалност, т.е. приемат, че собствените им възприятия отговарят на обективната реалност. Но в действителност не е така. Те имат или халюцинации, или налудности, или и двете. Халюцинациите са обикновено слухови (чуват гласове в главата си, които им говорят) или зрителни (виждат неща, които никой друг не вижда), като зрителните са по-редки, но не са изключени. Налудностите са мисли, при които не се спазват правилата на формалната логика. Обикновено се касае за налудности за преследване, ревност, влияние, свръхценност, такива хора си мислят, че са важни личност, които обаче биват подложени на преследване и опити за контрол от вън (чрез хипноза, технически средства и др.), като налудностите за контрол обикновено се базират на свръхценните мисли - мен ме преследват, защото съм важна личност. Понякога има и налудности за кражба на мисли, т.е. болният мисли, че някой му втълпява чужди мисли в главата. Често се стига до формиране на параноидна налудна система - хората, които се опитват да помогнат на болния, биват считани за част от конспиративна система или заговор, който иска да навреди на болния, като за съжаление обикновено това са най-близките хора, които най-много страдат.
Помислете трезво дали Ви се е случвало да чувате гласове, които никой друг не чува, или да виждате неща, които никой друг не вижда, или да помирисвате неща, които никой друг не надушва.
Относно това, че не било доказана вербалната Ви агресия - не е нужно да е доказана със свидетели, вещите лица имат способи да я установят и без свидетели - чрез разговора си с Вас или чрез тестовете, които са Ви дали. Ако сте заплашвали някого вербално, нормално е той да се е уплашил и да е поискал от прокуратурата да образува дело по Закона за здравето срещу Вас. Дали реално сте агресивен и опасен за околните - замислете се дали сте склонен към избухливост и дали сте способен да контролирате гневните си изблици и емоциите си. Ако често не умеете да се контролирате, е възможно наистина да сте опасен. Тогава е най-добре за обществото да бъдете лекуван, защото може наистина да застрашите нечие здраве или живот. Знам, че не е приятно, още повече че психиатричната помощ в България не е на добро ниво - не се провежда психотерапия, а само медикаментозно лечение, което третира само симптомите, без да лекува причините и самото заболяване. Освен това лекарствата, които се дават в психиатриите, често са евтини и с лошо качеството, т.е. имат множество неприятни странични ефекти. Но все пак е по-добре да предприемете нещо, вместо да се борите със съда - най-вероятно такава борба, особено ако не се базира на реални факти и основания, ще Ви донесе само повече разочарование и огорчение, но няма да реши проблемите Ви.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот disident » 16 Фев 2024, 01:20

lazar_gruev написа:Не мога да кача файловете.
Имам бележка на която пише че съз здрав и не се водя на отчет.
Ще свърши ли работа тази бележка?

Качи файловете на dox.bg и дай тука линка.
disident
Потребител

Назад към Взаимопомощ