Здравейте! Моля за вашите мнения по един въпрос:
Възрастна съседка ми предложи да ми "прехвърли" апартамента си ,срещу което аз да и платя задълженията към Топлофикация, ВиК и данъци за последните 7-8 години, плюс месечна издръжка. Тя е единствено дете, не се е омъжвала и няма деца, наследила е апартамента от родителите си. Живи роднини има само братовчеди.
Тъй като съм омъжена, но в много лоши отношения със съпруга, не искам този имот да влиза в СИО.
Консултирах се с двама познати адвокати по телефона, чисто физически следващия един месец не мога да направя нормална консултация, но този въпрос не ми дава мира..
Единият ме посъветва да сключим договор за покупко-продажба, като купувачът да е майка ми, която после да ми го дари, но не ми е ясно как ще се формулира тази издръжка и плащането на дълговете, и дали въобще нотариус ще се съгласи на такава сделка?
Другият ме посъветва за дарение, като отделно за сигурност на дарителката да сключим някакъв нотариално заверен договор за месечна издръжка. Съседката е съгласна на това, за другата възможност още не съм говорила с нея.
Как бихте ме посъветвали да постъпя?
Ще съм благодарна за всички ваши мнения!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение или покупко-продажба?
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дарение или покупко-продажба?
Здравейте!
Задавате два отделни и много различни въпроса.
1. Как е най-добре да се оформи прехвърлянето?
2. Как новопридобития имот да е извън СИО?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:Здравейте!
Добре, бихте ли отговорили на тези въпроси?
Благодаря!
- klarbis
- Нов потребител
klarbis написа:Добре, бихте ли отговорили на тези въпроси?
Благодаря!
Ще има нужда от допълнителна информация. Пък и трябва много писане.
Сега ще коментирам само
,
klarbis написа:Другият ме посъветва за дарение, като отделно за сигурност на дарителката да сключим някакъв нотариално заверен договор за месечна издръжка. Съседката е съгласна на това, за другата възможност още не съм говорила с нея.
Този договор не е просто „някакъв“, а Договор за издръжка и гледане
Вместо да пълня темата - прочетете статията.
Колкото до нотариуса - неговата работа е друга.
- guest1
- Активен потребител
klarbis написа:Единият ме посъветва да сключим договор за покупко-продажба, като купувачът да е майка ми, която после да ми го дари, но не ми е ясно как ще се формулира тази издръжка и плащането на дълговете, и дали въобще нотариус ще се съгласи на такава сделка?
Другият ме посъветва за дарение, като отделно за сигурност на дарителката да сключим някакъв нотариално заверен договор за месечна издръжка. Съседката е съгласна на това, за другата възможност още не съм говорила с нея.
Как бихте ме посъветвали да постъпя?
Първият вариант. Този нотариално заверен договор за месечна издръжка ми изглежда нищожен.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
guest1 написа:klarbis написа:Добре, бихте ли отговорили на тези въпроси?
Благодаря!
Ще има нужда от допълнителна информация. Пък и трябва много писане.
Сега ще коментирам само................
Този договор не е просто „някакъв“, а Договор за издръжка и гледане
Вместо да пълня темата - прочетете статията.
Колкото до нотариуса - неговата работа е друга.
При сключване на договор за издръжка и гледане имота влиза в СИО, а това е нещо, което искам да избегна..
От каква допълнителна информация имате нужда, за да ми отговорите?
Благодаря
- klarbis
- Нов потребител
kalahan2008 написа:Първият вариант. Този нотариално заверен договор за месечна издръжка ми изглежда нищожен.
Благодаря за мнението!
- klarbis
- Нов потребител
klarbis написа:От каква допълнителна информация имате нужда, за да ми отговорите?
Казах „допълнителна информация“, но по-скоро трябва да съобразите - дали някой няма да оспори дарението.
klarbis написа:Единият ме посъветва да сключим договор за покупко-продажба, като купувачът да е майка ми, която после да ми го дари, но не ми е ясно как ще се формулира тази издръжка и плащането на дълговете, и дали въобще нотариус ще се съгласи на такава сделка?
Иначе - покупко-продажба ще се оформи лесно. Може даже и на части.
Една идеална част от жилището - срещу сумата на задълженията - тази сума е изчислима към даден конкретен момент.
Втората част - срещу гледане и издръжка, но там ... не се знае докога и колко.
Майко Ви ще може да се разпорежда и да Ви дари имота чак накрая.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:.............
Иначе - покупко-продажба ще се оформи лесно. Може даже и на части.
Една идеална част от жилището - срещу сумата на задълженията - тази сума е изчислима към даден конкретен момент.
Втората част - срещу гледане и издръжка, но там ... не се знае докога и колко.
Майко Ви ще може да се разпорежда и да Ви дари имота чак накрая.
guest1, благодаря за отговора! Не бих искала да ангажирам майка ми с договор за издръжка и гледане. Тя е възрастна и не искам да я натоварвам с това...
- klarbis
- Нов потребител
klarbis написа:guest1, благодаря за отговора! Не бих искала да ангажирам майка ми с договор за издръжка и гледане. Тя е възрастна и не искам да я натоварвам с това...
Майка Ви ще бъде ангажирана само формално - Вие бихте могли да вършите всичко от нейно име. Но все пак си е ангажимент.
По-съществено е другото - тази „издръжка и гледане“ се дължи докато прехвърлителя е жив. Чак след това - приобретателят ще стане пълноправен собственик и ще може да се разпорежда.
За дарението - от Вашата майка към Вас - може да има претенции, ако имате брат/сестра и/или племенници. Тоест - потенциални наследници на Вашата майка, със запазена част.
И понеже все забравям - да отбележа.
Това са само разсъждения по темата - не ... „Истина от последна инстанция“!
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:По-съществено е другото - тази „издръжка и гледане“ се дължи докато прехвърлителя е жив. Чак след това - приобретателят ще стане пълноправен собственик и ще може да се разпорежда.
Второто изречение КАТЕГОРИЧНО не е вярно, тъй като противоречи на чл. 24, ал. 1 ЗЗД - прехвърлянето настъпва ВЕДНАГА със сключването на договора щом прехвърлителят е собственик, иначе какъв щеше да бъде смисълът от развалянето на договора, докато прехвърлителят е жив поради неизпълнение задължението на приобретателя, което дори е обсъждано в цитираната от г-н guest1 статия (аз по принццип чета нещата, които цитирам или пиша, но както и да е). За втори път му обяснявам на господина да вземе предвид тази разпоредба, той пак не си е взел поука... упорита работа. Впрочем, измежду недомлъвките и витиеватите изказвания за истини и инстанции това, което е пропуснал да Ви каже в прав текст, а може би е очаквал да се досетите случайно, е, че той не е юрист, но обича да пуща коментари (множествено число) в 99% от темите, ама тази тук според мен надскача драстично възможностите му. Ще Ви помоля, ако цитирате някъде "в lex-а ми казаха еди-що си" да не вземате предвид мненията му като събирателен образ на малкото юристи останали в този форум, които обичайно се разграничаваме от коментарите му.
kalahan2008 Ви е отговорил какъв вариант имате. Аз бих добавил, че ако приобретател по договора за издръжка и гледане ще е Вашата майка, би било желателно да има клауза относно гледането и издръжката, която да позволява същите да бъдат давани и с помощта на трето лице - така ще се обезпечите откъм опасността грижите върху прехвърлителката да се стоварят върху майка Ви, защото по принцип се приема, че договорът за издръжка и гледане има личен елемент. Да, няма по-личен елемент от това, че същият се отнася за гледането и издръжането на точно конкретно лице, но понякога се допуска, че "издържаният" е сключил договора с оглед личността на приобретателя, който следвало лично да полага грижи. Та това е за всеки случай. Аз нямам вземане-даване с нотариуси, но не виждам пречка защо да не се съгласи на такава сделка, той не би се съгласил по-скоро, ако установи, че жената прехвърлител не разбира какво върши, тъй като уж има някакво такова задължение по чл. 25, ал. 1 ЗННД.
- bvoykov
- Потребител
Здравейте, първо споделям мнението на колегите bvoykov и калахан, като искам да добавя следното. Тъй като сте споменали, че има стари задължения, които сте договорили да погасите, в НА за издръжка и гледане можете да формулирате следното изречение: за грижите и издръжката, която е полагала до момомента на прехвърляне на имота, както и за в бъдеще, лично или чрез трето лице и прехвърлителката да си запази право на ползване. Друг вариант е завещанието, ако дамата няма наследници със запазена част /низходящи, родители и съпруг/. Можете направо да го направите нотариално завещание. Но аз винаги препоръчвам когато е възможно да се направи сделка.
Успех
Успех
Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
vili_spasova, bvoykov , благодаря ви за отговорите!!
Жената не е искала гледане или грижи, и аз не искам да ги предлагам, единствено месечна издръжка и покриване на дълговете...
Може би наистина трябва да се насоча към покупко-продажба с последващо дарение към мен, но тогава излиза въпроса с евентуалното му оспорване от сестра ми някой ден..Засега нямам основания да го мисля, но когато има намесени пари и имоти хората се променят, нали?
Жената не е искала гледане или грижи, и аз не искам да ги предлагам, единствено месечна издръжка и покриване на дълговете...
Може би наистина трябва да се насоча към покупко-продажба с последващо дарение към мен, но тогава излиза въпроса с евентуалното му оспорване от сестра ми някой ден..Засега нямам основания да го мисля, но когато има намесени пари и имоти хората се променят, нали?
- klarbis
- Нов потребител
Задължението за бъдещо, неопределено докога изплащане - не е съвсем ясно.
Придобивате веднага собственост, но - плащате разсрочено, всъщност - месечната издръжка е нестабилна - цените поскъпват.
Но - да не Ви объркваме, щом имат желание двете страни, то ще се намери и вариант.
Придобивате веднага собственост, но - плащате разсрочено, всъщност - месечната издръжка е нестабилна - цените поскъпват.
Но - да не Ви объркваме, щом имат желание двете страни, то ще се намери и вариант.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer , благодаря за отговора!
- klarbis
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|