начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Грешни данни в договор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Грешни данни в договор

Мнениеот hakinen_77 » 13 Сеп 2023, 21:17

Здравейте,
Имам сключен договор за обучение за определен срок. В договора личните ми данни са объркани, в т. ч. Егн, адрес, име. Имам сключен договор за работа с истинските данни. Въпросът ми е, при така сключен договор за обучение, ако подам заявление за напускане ще дължа ли неустойка ?
hakinen_77
Младши потребител

Re: Грешни данни в договор

Мнениеот ivanov_p » 14 Сеп 2023, 08:39

Според договора. Вероятно питате дали договора за обучение има правна сила - ако сте го подписали има.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот hakinen_77 » 14 Сеп 2023, 08:42

То хубаво има правна сила. Но според данните е сключен с друго лице, не с мен
hakinen_77
Младши потребител

Мнениеот endzhov » 14 Сеп 2023, 11:00

Здравейте!

Тук задавате няколко въпроса, така че дайте първо да ги почнем по ред.

Първо що се отнася до договора и неговата действителност. Правилата за недействителност са общите уредени в чл. 26 - 34 ЗЗД и специалните, които са релевантни към трудовите договори в КТ (в случая ни касае най-вече чл. 62 КТ). И така, ако договорът има всички задължителни реквизити според КТ, а именно страни, предмет, място на работа, работно място и работно време. Ако са налице тези елементи на договора, то същия е трудов и от гл. точка на трудовото право е действителен.

По отношение на въпроса Ви за валидността на договора при объркани данни. Ще върна лентата малко назад и ще напомня, че договорът за обучение като вид трудов договор подлежи на вписване в НАП. В този смисъл, ако данните Ви там са вписани коректно (няма допуснати грешки при име, егн и пр.), тогава нещата са по-лесни.

Ако обаче както договорът, така и данните, вписани в НАП са объркани изцяло, тогава става малко по-сложно. Макар и малък риск, възможно е този договор да се счете за недейстеиелен. Зависи какви са грешките в данните и колко са сериозни. Ако говорим за правописни и технически грешки, по-скоро договорът си е изправен. Ако обаче говорим за грешки от рода на напълно объркано ЕГН, объркан адрес и напълно различни имена, тогава бих посъветвал това да се изговори с работодателя и да се направи нов договор с правилните данни. Това по отношение на въпроса дали е налице порок в договора и какво да правите.

Сега, вторият Ви въпрос е дали дължите неустойка ако прекратите договора. Краткия отговор е - не знам.

По дългия: зависи какво пише в договора Ви за обучение. Тук само накратко ще спомена, че в практиката съм виждал да се бъркат договорите за обучение по време на работа (чл. 230 КТ) и придобиване на квалификация (чл. 229КТ). Първо това трябва да се изясни.

КТ вменява определени отговорности за обучаващият се, но съдържанието на договора спокойно може да бъде запълнено и с допълнителни клаузи по воля на страните. Ако приемем, че договорът Ви е валиден и действа, тогава при неизпълнение от Ваша страна - да ще дължите неустойки (пак казвам ако са уговорени и според вида им). Ако обаче примемем, че има толкова сериозно разминаване в данните, че всъщност договор няма, тогава няма основание, на което да Ви се ангажира отговорността.

В заключение, моят съвет е договора да го погледне колега и той да прецени за какво става дума. Така през форума трудно може да Ви се помогне, защото може да има вероятни пороци в договора, които Вие или да не сте забелязали, или да не сте сметнали за нужно да споменете. Решението е Ваше, но в крайна сметка последиците от така създаалата се ситуация са както за работодателя Ви, така и за Вас.

Успех!
endzhov
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 14 Сеп 2023, 21:54

hakinen_77 написа:Имам сключен договор за обучение за определен срок. В договора личните ми данни са объркани, в т. ч. Егн, адрес, име. Имам сключен договор за работа с истинските данни. Въпросът ми е, при така сключен договор за обучение, ако подам заявление за напускане ще дължа ли неустойка ?

Прочетете си написаното и ще се сетите!
Имате ТД за работа и искате да напуснете, да прекратите този ТД? Ще дължите или не, според обстоятелствата - глава 16, раздел 1 от КТ.

Ако искате да прекратите обучението, без да напускате работа - това е друг въпрос!
Прекратяване на договор за квалификация
Чл. 236.
Всяка от страните може с писмено заявление до другата страна да прекрати договора по тази глава преди изтичането на срока на обучението:
1. поради виновно неизпълнение на задълженията на другата страна, като даде на неизправната страна подходящ срок за изпълнение;
2. в други случаи, уговорени в договора.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ