начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус с наследствен имот за доказване на родствена връзка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус с наследствен имот за доказване на родствена връзка

Мнениеот darky007 » 10 Авг 2023, 12:48

Здравейте, имам казус с наследствени земеделски имоти в Елин Пелин. Имотите са принадлежали на лице Х, което е родител на лице Y. Лице Y е родено 1902 и е починало 1956 в София. Казусът е, че в общината другите наследници на лице Х оспорват защото в Удостоверението на наследници на лице Х лице Y не фигурира, като наследник и реално наследниците на Y до момента не могат да си вземат наследството. От общината искат документ, че X е родител на Y. По какъв начин и откъде може да се извади документ, който да се представи в общината, че лице Х е родител на лице Y? Наследниците на Y не знаят датите на раждане и смърт на Х, но знаят тези на Y.
Пробвахме да се извади личен граждански картон на Y в който трябва да са описани родителите му, но ни отказаха, защото лицето е починало 1956 не е имало лични картони по това време.
Надявам се да съм го описал достатъчно разбираемо, за да може някой да удари едно рамо в казуса.
darky007
Нов потребител

Re: Казус с наследствен имот за доказване на родствена връзк

Мнениеот hristev » 10 Авг 2023, 14:25

Липсват доста детайли, но като чета горе долу ми става ясно.

Трябва да водите дело пред районен съд. Прочетете си част шеста от ГПК - охранителни производства. Наблегнете повече на чл. 542 и следващи.

Ще откриете решение на проблема Ви там, почти съм сигурен.

Има шанс да греша за всичко, защото може да питате нещо различно, от това което предполагам, че питате. Кажете моля - супер конкретно, какво наследниците оспорват, пред кой орган оспорват и какви действия са предпирели ?

Иначе, това с картоните не е вярно. Точно тогава най-много е имало такива картони. То това е бил реално регистърът на населението - картоните. Ако са унищожени, вече е друга работа. Ама да казват, че не е имало - мирише на корупция.

Накрая да кажа, че не е сигурно въобще дори, че имотът е част от наследството. Ако "лошите" са го владели повече от десет години, доколкото не е имало известни други наследици по закон, те с лекота ще докажат придобиването му по давност.

Трябва Ви адвокат, доказателства за роднинска връзка - преки или косвени, пари и търпение. И други неща ще Ви трябват, ама адвокатът ще каже.

Актовете за раждане на родените преди 1911 г. се пазят в държавния архив. От това съм на 99,9% сигурен, че нищо няма да излезе, затова наблегнете на другото написано.
hristev
Потребител

Re: Казус с наследствен имот за доказване на родствена връзк

Мнениеот dimist » 10 Авг 2023, 16:18

От 1893 година се водят регистрите за раждания, женитби и смърт, тези регистри би следвало да се пазят в Общината , или пък да са предадени в Държавния архив, като във вашият случай това е по вероятно.Но от Общината са длъжни да ви кажат кога са предадени в архив и къде. Доколкото вашият наследодател е роден 1902 година, би следвало да е съставен акт за раждането му, в което да са отразени баща му и майка му. Не знам тогава да са съставяни картони, това е по скоро от 30 години нататък. Но със сигурност има едни дебели книги, в които на всяка страница има акт за раждане, на основата на който се издават удостоверенията за акт за раждане.Добра идея е да проверите в местната църква, откъдето с повече настояване ще се снабдите с препис от кръщелното, в което също са записани родителите. Въоръжете се с търпение, ходене по мъките е , и не се карайте на тия с контохчетата, по зле ще стане. Но наистина се консултирайте с адвокат, защото е възможно давността да е изтекла много отдавна, хубаво е все пак да ограничите разходите, които ще поемете в случай на неуспех.
dimist
Потребител

Назад към Взаимопомощ