начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Въпрос за тупик и кадастрална карта

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за тупик и кадастрална карта

Мнениеот milow » 31 Май 2020, 19:49

Здравейте,
Предварително се извинявам ако не съм задал въпросите си по коректен начин. Тематиката все още ми е много нова.
След приемане на кадастрална карта, през мое УПИ минава задънена улица(тупик), обслужваща две съседни УПИ-та от другата и страна. За задънената улица все още не е минала процедура по очуждаване на имота ми.
Текущата ширина на проектираната задънена улица в частта си, в която засяга нашия парцел е около 9 метра. В останалата си част задънената улица е с по-малка ширина(5 метра). Общата дължина на задънената улица е около 60метра.
Може ли да претендирам за промяна на устройствения план, така че задънената улица да бъде разположена по начин, който засяга по-малка част от моето УПИ, като същевременно и не ощетява повече останалите съседи. Целта ми е широчината на цялата улица да е 5 метра, а не 9 метра в началото на улицата, понеже тези 9 метра практически засягат текущия вход към моя имот.
Необходимо ли е ширината на задънената улица да е 9 метра при преминавето през моя парцел, след като в съседния ширината и е намалена на 5 метра? Възможно ли е задънена улица да се проектира с ширина по-малка от 5 метра? Каква е законовата минималната ширина на задънената улица и как се определя тя? Възможно ли е улицата да направи много лек завой с цел запазване на по-голяма част от площта на имота ми?
Възможно ли е да подам молба/предложение за промяна на устройствен план след като е стартирана процедура по очуждаване или задължително това трябва да се направи преди тази процедура?

Благодаря Ви за помощта!
milow
Нов потребител

Re: Въпрос за тупик и кадастрална карта

Мнениеот ivanov_p » 01 Юни 2020, 07:08

Минималната ширина на тупика във вашия случай е 3,5 м. Възможно е да е повече за да се осигури лице на някой от имотите, в случай, че се стеснява към тупика, но това не може да се определи по разкази.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот swenstyle » 02 Юни 2020, 18:43

няколко кухи размишления:

1. Моля убедете се че правите разлика между кадастър и регулация.
2. Въпреки че няма изискване, ако имота в дъното иска да има по голямо от 3,5 метра лице към тупика да си направи в дъното на тупика обръщало (уширение).
swenstyle
Младши потребител

Мнениеот milow » 02 Юни 2020, 19:15

Благодаря Ви за отговорите!
Това значи ли че мога да подам заявление за промяна на кадастралния план?
@swenstyle, по точката:
1. Моля убедете се че правите разлика между кадастър и регулация.
може ли да ми обясните какво имате предвид? Тематиката ми е нова и търсенето на понятията в интернет не ми помогна много
milow
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 02 Юни 2020, 19:51

milow написа:1. Моля убедете се че правите разлика между кадастър и регулация.
може ли да ми обясните какво имате предвид? Тематиката ми е нова и търсенето на понятията в интернет не ми помогна много

Струва ми се, че не само темата, а и търсачките са ви проблем.
„Када̀стър“ е регистър на поземлените имоти. В него фигурират всички имоти - както тези „в регулация“, така и другите.
„Регулация“ - изкуствено понятие, произхожда от „урегулирани (УПИ)“ и „неурегулирани“ имоти. Първите са „за които с подробен устройствен план са определени граници, достъп от улица, път или алея, конкретно предназначение и режим на устройство.“ "Неурегулирана територия" е територия, в която поземлените имоти не са урегулирани с подробен устройствен план.

В началото сте попитали
Възможно ли е да подам молба/предложение за промяна на устройствен план след като е стартирана процедура по отчуждаване или задължително това трябва да се направи преди тази процедура?

За да се променят нещата - трябва изменение на ПУП-ПРЗ, но щом е стартирана процедурата ... вероятно сте изпуснали срока за обжалване на акта за одобряването.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот swenstyle » 03 Юни 2020, 16:50

или по просто казано,
Кадастър - моментното положение, независимо дали сградите и оградите са законни или не, всичко е замерено на място и нанесено в кадастъра с черни линии. В кадастралната карта се правят промени само на технически грешки по кадастъра.
Регулация - проектното решение, как ще изглежда за в бъдеще, (червените и сини линии) най-грубо с регулацията се изправят криви имотни граници, или пък се отнема/придава от/към имоти за да се прокарат или разширят улици, обединяват се имоти или се разделят и др. определя се и какъв вид сграда можете да строите - жилищна, производствена, стопанска и др. Определя се и колко голяма и на колко етажа може да е максимално.
Вие в момента би трябвало да не харесвате предвижданията на регулационния план.
Въпреки че втория абзац от въпроса ви е цитирам: "След приемане на кадастрална карта, през мое УПИ минава задънена улица(тупик), обслужваща две съседни УПИ-та от другата и страна."

п.с. предварително се извинявам на потребителите, за кухите съвети.
swenstyle
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 03 Юни 2020, 17:24

Няколко допълнителни разсъждения.
milow написа:Необходимо ли е ширината на задънената улица да е 9 метра при преминаването през моя парцел, след като в съседния ширината и е намалена на 5 метра? Възможно ли е задънена улица да се проектира с ширина по-малка от 5 метра?

Дали пред вашия парцел не е предвидено изграждане на паркинг?
При габарит на оразмерителното ППС - под 5 метра - сметката е точно такава.
ivanov_p написа:Минималната ширина на тупика във вашия случай е 3,5 м.

Да, ама това е само пътното платно! Като добавим по 0,25 м от двете страни (бордюр) и поне по 1 м банкет - стават 5 метра!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот milow » 07 Юни 2020, 18:42

Здравейте,
@swenstyle, благодаря ви за обяснението! В моя случай е приета кадастрална карта(КККР), която обаче не отразява текущите граници и положение на оградите, така както са замерени на място, а отразява бъдещо състояние. Кадастралната карта я разглеждам в kais.cadastre.bg, там всичко е с черни линии.
milow
Нов потребител

Мнениеот swenstyle » 09 Юни 2020, 17:06

jhoro написа:
ivanov_p написа:Минималната ширина на тупика във вашия случай е 3,5 м.

Да, ама това е само пътното платно! Като добавим по 0,25 м от двете страни (бордюр) и поне по 1 м банкет - стават 5 метра!

тези 3,5 м са за пътно платно + тротоар, освен това бордюрите са широки 15 см, също така може да е едностранен тротоара, или въобще да няма - алея за хора и пешеходци, все пак обслужва 1 имот.
swenstyle
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 09 Юни 2020, 19:16

swenstyle написа:тези 3,5 м са за пътно платно + тротоар, освен това бордюрите са широки 15 см, също така може да е едностранен тротоара, или въобще да няма - алея за хора и пешеходци, все пак обслужва 1 имот.

Малка корекция! Пътна лента - част от пътя за движение в една посока. Пътно платно = платно за движение (сбора от всички ленти) + тротоари, банкети и пр.
Когато ivanov_p написа „Минималната ширина на тупика“ има се предвид разстоянието между реалните граници на имотите от двете страни! И този размер (3,5 метра) е при по-малко от 4 имота - при повече е 6 метра.
Изобщо - защо решихте, че зелия тупик, обслужва 1 имот? Питащия говори за поне четири - неговия, съседния и две съседни УПИ-та от другата страна.
jhoro
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация