начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Проблеми с непълнолетен съсед

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблеми с непълнолетен съсед

Мнениеот arabiannights » 13 Яну 2020, 22:44

Здравейте!

Искам да отправя едно питане, което е засегнато във форума многократно, но моят казус е по-различен от вече дискутираните. Касае се за мой съсед, който непрестанно вдига шум.

Нанесох се в жилището преди почти две години. Собственост е на баба ми, която също живее в него. Под нас живеят двама или трима души- въпросният съсед, баба му и може би чичо му, когото виждам рядко и не мога да кажа с точност дали живее в апартамента или само посещава майка си от време на време. Съседът живее в стаята под моята, поради което аз съм пряко потърпевша от шума. Баба ми е възрастна и не чува толкова добре, а и стаята й е от другата страна и затова не ѝ е правило впечатление. Шумът се изразява най-вече в пускане на музика на изключително високи децибели почти по цял ден. Ученик е (16-17г.) и се прибира около 13-14ч., тогава започва и не спира чак до 22-23ч. В миналото се е случвало това да продължава до малките часове на нощта, както и между 14-16ч. и съседите под него са му правили забележка. Имало е случаи, в които съм се прибирала и през музиката в слушалките си съм чувала неговата музика, мислейки, че баба ми е пуснала радиото, целият апартамент е ставал като дискотека. Будила съм се и в 7-8ч. пак от музиката му. Понякога играе компютърни игри и това се съпровожда с псувни на много висок глас, както и истерични крясъци и смях. Също удря силно радиатора и съответно това се чува отчетливо и вкъщи. Въпросното момче пуши цигари и трева, често се случва да отворя прозореца пролетно/лятно време и да ме лъхне. Майка му и баща му живеят отделно, оставен е изцяло на грижите на баба си, която също има нарушен слух и явно не забелязва какво се случва. Няма как да се обърна нито към родителите му, нито към баба му, тъй като родителите рядко го посещават и нямат влияние над него, а баба му е възрастна, няма нужната енергия и не може да му въздейства ефективно. Домоуправителят ни също е безсилен, защото в общи линии е безгласна буква и думата му не се чува. Тропала съм на съседа многократно, както по радиатора, така и по пода, но единственото, което получавам, е тропане в отговор и шумът продължава.

Снощи леглото ми се повреди около 23ч. и ми се наложи по спешност да го поправя, вдигнах известен шум, но в рамките на около 2 минути, категорично не повече, и шумът не беше и наполовина колкото редовно създаваният от него, но той веднага ми потропа. Днес отново беше пуснал музика силно, аз му потропах, последва обичайното тропане в отговор и си позволи даже да ме напсува на майка. Той многократно ми е тропал и по други поводи като например гледане на клипчета на нисък звук, разговор на нормален тон и т.н. Разбирам, че явно стените са тънки и всичко се чува, но категорично не се определям като шумен човек, освен това е нагло да правиш забележки, при условие, че нарушаваш реда системно.

Въздържала съм се от викане на полиция, тъй като ако шумът се вдига от 8-14ч. и 16-22ч. те са безсилни. Освен това се опасявам, че докато пристигнат, шумът вече няма да е на лице и няма да постигна желания ефект. Сигурно звучи глупаво, но не искам да се получи някакво неприятно съвпадение, а не мога да съм сигурна дали той ще си спре музиката 5 или 20 минути след като съм се обадила. Освен това съм намирала кибритени клечки на черджето пред вратата и подозирам единствено него, тъй като никой друг от съседите няма да седне да се занимава с такива неща. Приемам това като заплаха. Притеснявам се да не ескалира напрежението и да не направи някоя глупост.

Моля за съвети как бих могла да постъпя. Обмислям да пусна жалба до общината и кварталния, както и сигнал до Закрила на детето за поведението му (наркотици, цигари). Ако има по-ефективни варианти, споделете ги. Държа предварително да отбележа, че няма да мога да включа други съседи в това начинание, тъй като в миналото се е налагало да се организират по други поводи и всички са се покривали, така че не може да се разчита на подкрепа от тяхна страна.
arabiannights
Нов потребител

Re: Проблеми с непълнолетен съсед

Мнениеот katerinakuch » 18 Яну 2020, 22:10

Опитайте да поговорите с момчето. Вие сте много симпатична жена, а и той е млад господин. Съседи сте, радвайте се един на друг, има за какво. Не виждам някакви сериозни проблеми помежду ви. Спокойно можете да постигнете компромиси. Успех :)
katerinakuch
Активен потребител

Назад към Етажна собственост