начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

Мълчалив отказ по ЗДОИ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мълчалив отказ по ЗДОИ

Мнениеот nedkost1 » 30 Юни 2016, 15:19

Здравейте,
Казусът е следният:
Подадох искане за информация относно план-схемите за ВИК, електроснабдяване и пътна мрежа за един квартал в моето село. Съгласно разпоредбите на ЗТСУ (отм) и ЗУТ подробните устройствени планове трябва да се придружават от тези схеми.
Отговор от кмета на общината не получих и заведох дело за мълчалив отказ по ЗДОИ.
На 28.06 адм. съд излезе с определение, че оставя жалбата ми без разглеждане защото исканата информация не била обществена и имало друг ред на достъп до нея, а именно чрез административна услуга.

Вярно е, че наистина мой имот се намира във въпросния квартал и че мога да ползвам административни услуги касаещи моя имот, но по този ред, като лице нямащо правно основание никой няма да ми даде информация за целия квартал и намиращите се в него инфраструктурни обекти.
На 01.06 имаше насрочено дело. Съдията виждайки, че имам вече спечелено дело срещу мълчалив отказ (по ЗУТ) е решила, че исканата информация е във връзка с това дело направо ми предложи да прекратим делото. Аз обаче на заседанието изрично казах, че двете неща нямат нищо общо. Не съм и посочвал, а и не съм длъжен да казвам за какво ми е исканата информация.

Въпросът ми е - в правомощията на съдията ли е да определя дали дадена информация е обществена или това е задължение на органа към когото е отправено искането за достъп до информация?
Не е ли задължение на общината да прецени каква е исканата информация и ако реши да не я предостави да се мотивира, че тя не е обществена?
Може ли съдия да изпълнява функциите и на общински администратор, като пише мотиви като за мотивиран отказ?
Има ли смисъл да обжалвам определението?
nedkost1
Младши потребител

Назад към Административно право