начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Трудов договор без моя подпис

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов договор без моя подпис

Мнениеот mayakostadinova » 20 Авг 2015, 13:13

Добър ден! На 18 години съм и това лято започнах работа за пръв път. Работех в магазин за дрехи на крайбрежната алея в к-к Слънчев бряг. Работата не беше тежка, макар че е имало и дни, в които съм работела по 16 часа, и нито 1 почивен ден за тези 2 месеца. Отношението към мен обаче беше ужасно, постоянни обиди и критики, както и заплахи. След една такава вечер не издържах и на следващия ден не отидох на работа. Днес вече е 5тия ден от моето напускане и шефът ми звъня да ми каже, че ще ме съди, защото нямал 30 дена предизвестие, че ще напусна и каза да отида да си взема трудовия договор. Когато каза трудов договор много се шокирах, защото през цялото работно време аз не знаех, че имам такъв и не съм и подписвала трудов договор, изобщо не е ставала на въпрос за някаква документация. Въпросът ми е има ли право той да ми издава трудов договор без мое знание и без мое съгласие и подпис? Може ли да ме заплашва и да ме води на съд в тази ситуация? Моля за вашето съдействие. Благодаря предварително!
mayakostadinova
Нов потребител

Re: Трудов договор без моя подпис

Мнениеот bludniq_sin » 20 Авг 2015, 13:53

Без да съм специалист ми се струва, че работодателят ти просто е останал без човек и иска да те стресира. Самият работодател няма смисъл да се коментира в какви нарушения е. Но на кратко - трудовият договор трябва задължително да е подписан и от двете страни, по закон задължително трябва да ти бъде предоставен преди постъпването ти на работа, а освен това работодателят е длъжен в тридневен срок от постъпването ти на работа да изпрати уведомление за това до териториалната дирекция на нап - нещо което силно се съмнявам, че е направил.

Ако ти нямаш да взимаш пари от него аз лично не бих се притеснявал за дела и тн. Все пак изчакай някой от форума, който има опит в тази част да ти даде съвет.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот mayakostadinova » 20 Авг 2015, 14:27

Благодаря много за бързия отговор. Аз също като теб знам това, което написа. Просто вече от страх към този човек мисля всякакви варианти, по които може да ми е изкарал този договор. Притеснявам се, че ще се стигне до съд. Все пак това е Слънчев бряг всеки тука си мисли, че има връзки навсякъде, а всъщност всичко е нелегално...
mayakostadinova
Нов потребител

Мнениеот milley » 20 Авг 2015, 17:15

Ако искаш, върви в НАП и си направи справка. По ЕГН ще излезе дали си назначена на трудов договор, името на фирмата и дали ти се внасят осигуровки.
milley
Младши потребител

Мнениеот Pause » 22 Авг 2015, 19:52

Бих изразил особено мнение към питащия приемам, че е добросъвестен във случая да не се съгласява занапред да работи без сключен трудов договор. Причините са,че по този начин се нанася вреда върху българската икономика ,увеличава се сивата икономика и това води до ограничаване и лишаване на работника или служителя чрез злоупотреби на неговите пенсионни,трудови и здравни права. В интерес на документалната истина съгласно чл.63,ал.1 и 2 от КТ работодателя е длъжен да предложи ТД на работника или служителя , и съответно в тридневен срок да уведоми НАП за сключеният договор съгласно чл.62,ал.3 КТ и неговия регистрационен режим. В противен случай както е може , да се обърне към ИТ и затова нарушение да бъде издадено предписание от контролните органи за сключване на ТД.И по този начин се премахне правната несигурност в правоотношението.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sterster » 22 Авг 2015, 20:00

http://www.court-pz.info/2012_2/0070eb12_657c2012.htm :idea: тук,с тоя да го бутнат при осъждане
sterster
Потребител

Назад към Трудово право