начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Законово установените лихви

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Законово установените лихви

Мнениеот piligrim » 26 Май 2015, 20:09

Здравейте!
Спечелих дело срещу бившия ми работодател,а решението не подлежи на обжалване.В Исковата молба,която подадох претендирах за обезщетение за незаконно задържане на трудовата книжка, но само в размера му установен от КТ-без законоуставените лихви.
Въпреки,че в ИМ не претендирах за лихви върху размера на обезщетението,работодателя дължи ли ми такива след като го осъдих?Колко време след като му бъде връчено решението е длъжен да ми изплати обезщетението и каква е процедурата, ако въпреки решението откаже да ми заплати полагаемото?
Благодаря!
piligrim
Младши потребител

Re: Законово установените лихви

Мнениеот piligrim » 05 Юни 2015, 18:39

Явно не съм задал въпросите си правилно.
Нека темата бъде изтрита. :)
piligrim
Младши потребител

Мнениеот Pause » 05 Юни 2015, 20:30

piligrim написа:Здравейте!
Спечелих дело срещу бившия ми работодател,а решението не подлежи на обжалване.В Исковата молба,която подадох претендирах за обезщетение за незаконно задържане на трудовата книжка, но само в размера му установен от КТ-без законоуставените лихви.

Предполагам сте водил иск по чл.226,ал.2 от КТ за присъждане обезщетение при незаконно задържана трудова книжка. За да ви плати и законна лихва е трябвало да претендирате и ней със исковата ви молба.

Въпреки,че в ИМ не претендирах за лихви върху размера на обезщетението,работодателя дължи ли ми такива след като го осъдих?

Не ви дължи понеже не сте ги поискали съгласно чл.86,ал.1 от ЗЗД.

Колко време след като му бъде връчено решението е длъжен да ми изплати обезщетението и каква е процедурата, ако въпреки решението откаже да ми заплати полагаемото?

След като влезе в сила СР трябва да се плати ,понеже освен ,че следва изпълнителният процес на помощ има и НО по чл.293а от НК.

Благодаря!
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот thebeast » 05 Юни 2015, 20:35

Дайте № на дело, година и съд и ще Ви отговоря изчерпателно и ясно!
thebeast
Потребител

Мнениеот thebeast » 05 Юни 2015, 20:41

Докато постна, те Ви отговорили :D
thebeast
Потребител

Мнениеот piligrim » 06 Юни 2015, 15:14

Благодаря,разбрах! :)
piligrim
Младши потребител

Мнениеот piligrim » 24 Юни 2015, 09:53

Здравейте!
За да не правя нова тема ще си задам въпроса тук.
Подадох заявление за издаване на изпълнителен лист на базата на влязло в сила решение.Три дни след това заявлението ми беше уважено. От тогава обаче минаха три седмици и още не ми е издаден или поне не са ме уведомили,ако е. Какъв е срока за издаване на ИЛ,след като заявлението е уважено ?
piligrim
Младши потребител

Мнениеот zmeyan » 24 Юни 2015, 11:48

Няма да Ви уведомят за ИЛ кога е издаден ( подписан от съдията) .
Ако не сте си внесли таксата от 5лв, ще Ви я поискат при получаване на ИЛ.
ИЛ се получава на място в съда и не е нужно да Ви уведомяват, а сами ходите като гламави и питате дали случайно не са го издали и се надявате да стане по-бързо... срокове... когато се сети конкретния съдията да го подпише. Ако му имате номера и много Ви забави ... можете да го подсетите мило, а ако пак не иска... има си и други начини, но е много рано за тях.
zmeyan
Потребител

Мнениеот piligrim » 24 Юни 2015, 15:50

Платих си таксата с подаване на заявлението.Не съм ходил да проверявам в съда дали ми е издаден ИЛ,защото предположих,че ще ме уведомят,когато това се случи.
piligrim
Младши потребител

Мнениеот Melly » 24 Юни 2015, 15:58

Е хайде де, тичкай да си го вземеш.Той (ИЛ) седи и те чака.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот piligrim » 24 Юни 2015, 16:27

:D В Деловодството?
piligrim
Младши потребител

Назад към Трудово право