начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Преместване по мвр

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преместване по мвр

Мнениеот thunderstorm11 » 15 Май 2015, 20:07

Здравейте на всички, имам едно питане което ме засяга пряко.Така аз съм служител в Главна дирекция изпълнение на наказанията работим по змвр и зинзс искам да се преместя по наредбата издадена от мвр за назначаване на държавна служба без конкурс или накратко казано с вътрешно преместване.Но от човешки ресурси ми обясняват,че трябва да имам школа по мвр а моята не е такава но в наредбата е записано точно и ясно следното (лица, които са държавни служители в службите за сигурност или за обществен ред и в други ведомства и институции, за които се прилагат разпоредбите на ЗМВР относно държавната служба, могат да бъдат назначавани на държавна служба, ако отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР) къде бъркам ако може някой да помогне ще съм благодарен а ето я и наредбата Наредба № 8121з-344 от 2014. Благодаря на отзовалите се предварително.
thunderstorm11
Нов потребител

Re: Преместване по мвр

Мнениеот kpts_ » 17 Май 2015, 08:26

Щом нямаш "школа по мвр", значи не отговаряш на изискванията за постъпване на държавна служба.
Как тогава да стане това "вътрешно преместване"?
Кандидатствай за длъжност, в чиято длъжностна характеристика се съдържат изисквания, на които отговаряш!
kpts_
Потребител

Мнениеот thunderstorm11 » 17 Май 2015, 13:54

Ами там е въпросът че в изискванията за постъпване на държавна служба, не се изисква да имаш школа а ето ги и изискванията:СПЕЦИФИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПОСТЪПВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА
Чл. 3. (1) Специфичните изисквания към кандидатите за постъпване на държавна служба в МВР са:
1. да не са по-възрастни от 40 години към датата на обявяване на конкурса - само за длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка;
2. да притежават:
а) висше образование с минимална образователно-квалификационна степен на висшето образование, определена в щатовете на съответните структури - за изпълнителски длъжности и за длъжности, по-високи от изпълнителски;
б) средно образование - за младши изпълнителски длъжности;
3. да отговарят на минималните изисквания за физическа годност, определени съгласно специализираните методики за изследване на физическата годност на кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР (приложения № 1 и 2) - само за длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка;
4. да отговарят на минималните изисквания за психологична пригодност, определени съгласно специализираната методика за психологично изследване на кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР (приложение № 3).
(2) Специфичното изискване за възраст по ал. 1, т. 1 не се прилага за кандидатите, които са лица, работещи по трудово правоотношение в МВР, и бивши служители на МВР.
(3) Специализираната методика за изследване на физическата годност на кандидатите за назначаване на държавна служба в МВР (приложение № 1) се прилага за кандидатите за държавна служба във:
1. Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) - за длъжности по направление на дейност специални операции;
2. специализираните звена за тактически действия в структурите на МВР
thunderstorm11
Нов потребител

Мнениеот kpts_ » 17 Май 2015, 16:30

Освен Наредбата, прочети и ЗМВР:
"Чл. 155. ..........
(2) Други изисквания за постъпване на държавна служба могат да се определят в длъжностната характеристика за съответната длъжност."

Именно в длъжностната характеристика обикновено се определя изискване за първоначална професионална подготовка или както я наричаш "школа по мвр".
Поради това вече писах, че ако нямаш такава подготовка, то кандидатствай за длъжност, за която такава не се изисква - по 142, ал. 1, т. 2 от ЗМВР!
Но, тогава ще те назначат по ЗДСл, а не по ЗМВР и пак ще има недоволство или неразбиране. :wink:
kpts_
Потребител

Мнениеот thunderstorm11 » 18 Май 2015, 08:55

Благодаря за отговора явно ще се търси друга длъжност, а може ли да попитам не трябва ли да пише тогава ако отговаря на изискванията за заемане на длъжността просто информативно.
thunderstorm11
Нов потребител

Назад към Трудово право