Здравейте,
Преди да отворя темата се порових из форума да видя дали няма вече писано по подобен казус, но понеже не намерих нищо реших да я отворя.
Става въпрос за следното:
През последните 4 години работих като стругар и оператор ЦПУ в една фирма.Когато постъпвах на работа (през 2011), ми казаха, че за да бъда назначен трябва да подпиша молба за напускане, без посочена дата разбира се. Такава била политиката на фирмата, като обещаваха, че няма да злоупотребяват с това. Както и да е, подписах молбата и започнах работа.През тези четири години избягвах да взимам болнични. При по-леки настинки и дори при грип или съм работил болен на лекарства, или съм си пускал от платеният отпуск.Болнични съм ползвал само в много краен случай.През февруари тази година (2015), започнах да чувствам болки в едното коляно. В началото не обръщах внимание, защото и друг път съм имал подобни болки, но за 2-3 дни отшумяваха.В този случай обаче това не стана и кракът започна много да ме боли, което пречеше на работата ми. Доста време се влачех така, и започнах да куцам сериозно. През Март шефа на фирмата наредил на началника да ми каже да отивам да се лекувам и докато не оздравея напълно да не се връщам.Казал да не се притеснявам за болничните, колкото било необходимо – месец, два, да взимам само да се оправя. Тръгнах по лекари, лежах в болница, после възстановяване и ми издадоха болничен до 26.04.2015 г.
Днес, 27.04.2015 г., отивам на работа и ме викат в офиса. От там ми съобщават, че шефа е казал, че ако искам да продължа да работя във фирмата трябва да гарантирам, че повече няма да се разболявам!? След като отказах и обясних, че няма как да дам гаранция за подобно нещо, ме освободиха от работа, но по чл.325, т.1. (По взаимно съгласие), със същата онази молба която бях подписал при назначаването си през 2011г. По този начин, губя и обезщетението което ми се полага, ако ме беше съкратил, и правото си на борса.
И така искам да попитам:
1. Имам ли право на някакви законови действия за да си търся правата?
2. Мога ли по някакъв начин да предизвикам проверка във фирмата, понеже има и доста други нарушения?
3. Мога ли да претендирам за изплащане на обезщетение?
Благодаря ви предварително!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 01:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неправомерно освобождаване от работа?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неправомерно освобождаване от работа?
Благодаря на всички за изчерпателните отговори
- danas1970
- Младши потребител
Re: Неправомерно освобождаване от работа?
Не вярвам да си получил отговор! И все пак, ако си подписал празна бланка-молба,без да си изявил воля по нея е налице престъпление! Ако си си я попълнил сам и подписал, без да я датираш, едно експертно заключение ще определи дали е от теб и кога е поставена датата! Срока ти е 2 месеца от заповедта за прекратяване по 325 ал. 1 т.1. Дяволът е в детайлите,затова на никой не му се изпада в хипотетични постановки! Ще си прежалиш средства за една консултация с някой колега и ще му отнесеш абсолютно всички документи!
- miko_pk
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|