Здравейте!
Моля някой, който разбира, да ми помогне.
Административен акт за установяване на нарушение (например съставен от контрольор в градския транспорт) може ли направо да се оспори пред административен съд, като се прескочи оспорването по административен ред?
За да поясня не съм изпаднал в ситуацията от горния пример, а ми предстои изпит. И тъй като нямам пари за учебник, уча от различни лекции, които, както навярно се досещате, имат пропуски. От това, което прочетох разбирам, че има случаи в които е невъзможно да се прескочи оспорването по административен ред. Например по ДОПК оспорването по административен ред е процесуална предпоставка за да се оспорва по съдебен ред. Но това значи ли, че при всички останали случаи, където няма подобно процесуално задължение, е възможно да се прескочи оспорването по административен ред и направо да се оспорва пред съд. И моля да ми посочите коя конкретна разпоредба урежда въпроса.
Та примера с контрольора ми е най-лесен за разбиране затова го предложих. И се надявам да не ме препратите към наказателното постановление, което вече със сигурност се обжалва по съдебен ред.
Не съм сигурен, че се изразих по най-разбираемия начин, но ако някой е разбрал какво питам ще съм му много благодарен ако помогне.
Успешен ден!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Оспорване на административен акт пред съд
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Оспорване на административен акт пред съд
Мисля, че си отговорих на въпроса. В АПК е постановено следното:
Чл. 148. Административният акт може да се оспори пред съда и без да е изчерпана възможността за оспорването му по административен ред, освен ако в този кодекс или в специален закон е предвидено друго.
Сега единствено питам важи ли това за горния пример с контрольора?
Чл. 148. Административният акт може да се оспори пред съда и без да е изчерпана възможността за оспорването му по административен ред, освен ако в този кодекс или в специален закон е предвидено друго.
Сега единствено питам важи ли това за горния пример с контрольора?
- andrei7373
- Нов потребител
На нищо не сте си отговорили. Редът на АПК не се прилага за АУАН. Чете се ЗАНН и ако се чете как требе, става ясно що АУАН-ът сам по себе си не се обжалва.
Проблемът на забъркания Ви въпрос е в това - не става ясно дали Ви интересува административният процес, или административно-наказателният. А сега де?
Проблемът на забъркания Ви въпрос е в това - не става ясно дали Ви интересува административният процес, или административно-наказателният. А сега де?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Работех с една колега, която беше завършила някъде през 97, 98 и все се чудеше как така жаленото наказателно постановлението на първа инстанция се гледа от Районен съд, а на касационна се гледа от административен съд по правилата на гл.12, въз основа на касационните основания по 348 НПК! Друга изцепка представляваше едновременното оспорване на ИАА по смисъла на 21 АПК и пред непосредствено по-горестояшият административен орган и пред административен съд! А всъщност искаше да ангажира отговорност на Работодателя по чл. 200 КТ въз основа на призната трудова злополука, без да си е прочела практиката че ИАА за признаване на злополуката за трудова не обуславя безвиновната отговорност! Абе с две думи Кино Лазаров и Дон Хрус( Дончо Хрусанов) да си скубят косите- юриспунденцията не прихваща!
Последна промяна miko_pk на 24 Мар 2015, 17:33, променена общо 1 път
- miko_pk
- Потребител
Много благодаря за включването! И двата ме интересуват и много моля да ми разясните.
АУАН не се обжалва така ли? А само има възможност за вписване на възраженията на нарушителя ?
И щом примера с контрольора не важи, тъй като АУАН е по административно-наказателния процес, то може ли да ми дадете простичък пример с издаването на административен акт, който може да се обжалва по административен ред (не по административно-наказателния) и същевременно за същия акт да може да се прескочи административния ред за оспорване и да се оспорва направо по съдебен ред. Както е по чл.148 от АПК за изборност.
Благодаря още веднъж!
АУАН не се обжалва така ли? А само има възможност за вписване на възраженията на нарушителя ?
И щом примера с контрольора не важи, тъй като АУАН е по административно-наказателния процес, то може ли да ми дадете простичък пример с издаването на административен акт, който може да се обжалва по административен ред (не по административно-наказателния) и същевременно за същия акт да може да се прескочи административния ред за оспорване и да се оспорва направо по съдебен ред. Както е по чл.148 от АПК за изборност.
Благодаря още веднъж!
- andrei7373
- Нов потребител
- Всеки университет има библиотека, от която можете да се снабдите с желаната литература....
- АУАН не се обжалва, могат да се подадат писмени възражения по констатациите в него пред административно-наказващия орган, обжалва се издаденото въз основа на АУАН наказателно постановление само по съдебен ред.
Наказателното постановление не е индивидуален административен акт (ИАА), а особен правораздавателен акт на администрацията, затова не се прилага АПК.
- По всеки ИАА може да се "прескочи" административния ред за обжалване, освен ако в специален закон не е установено друго, както е в някои случаи по ДОПК или за решенията на ТЕЛК, които се оспорват първо пред НЕЛК. ИАА са заповеди на кметове, заповеди на полицейски органи, заповедите, с които се налагат ПАМ, например преместване на автомобил, спиране от движение на МПС; ИАА са и разрешенията за строеж; предоставяне на лицензия; разрешението за носене на оръжие и др.
- Без учебник няма да стане...
- АУАН не се обжалва, могат да се подадат писмени възражения по констатациите в него пред административно-наказващия орган, обжалва се издаденото въз основа на АУАН наказателно постановление само по съдебен ред.
Наказателното постановление не е индивидуален административен акт (ИАА), а особен правораздавателен акт на администрацията, затова не се прилага АПК.
- По всеки ИАА може да се "прескочи" административния ред за обжалване, освен ако в специален закон не е установено друго, както е в някои случаи по ДОПК или за решенията на ТЕЛК, които се оспорват първо пред НЕЛК. ИАА са заповеди на кметове, заповеди на полицейски органи, заповедите, с които се налагат ПАМ, например преместване на автомобил, спиране от движение на МПС; ИАА са и разрешенията за строеж; предоставяне на лицензия; разрешението за носене на оръжие и др.
- Без учебник няма да стане...
- tokvil
- Младши потребител
Акта (на контрольора или на катаджията на пътя) не налага наказание - той само констатира някакъв факт, който евентуално би могъл да е нарушение. Затова е ... странно и нелогично да се обръщаш към съд, който да преценява дали факта е бил налице или не е бил.
Вече като въз основа на акта за установяване на (евентуално) нарушение се състави наказателно постановление, в което се вменява вина и се налага наказание - тогаз е времето съда да влезе в употреба и да отсъди дали факта наистина е нарушение, дали наистина се е случил и дали наказанието е съразмерно за това нарушение.
Вече като въз основа на акта за установяване на (евентуално) нарушение се състави наказателно постановление, в което се вменява вина и се налага наказание - тогаз е времето съда да влезе в употреба и да отсъди дали факта наистина е нарушение, дали наистина се е случил и дали наказанието е съразмерно за това нарушение.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Колега tokvil, взаимоучитлната метода не отпада ли средата на 18 век или е малко по-късно? А и за библиотеката не съм съгласен- ами, ако вземе, че му хареса, как ли ще гледат на него колежките?
- miko_pk
- Потребител
Много Ви благодаря, добри хора!
Пожелавам Ви успех, здраве, щастие и нека всичко, което Ви е на сърцето да Ви е и в ръцете!
@miko_pk
Чета в библиотеката, намирам го за идеалното място за тази дейност. Впрочем там има и доста стабилни колежки, така че моето невежество не е свързано със симпатичните колежки. И не, че не оценявам чувството Ви за хумор, просто искам да се убедя в мен ли е проблемът, та ако може да ми дадете насока.
За съжаление работя и нямам време да посещавам лекциите. Пък и като ги посещавам, когато задам въпрос на някой професор, обикновено получавам отговори намекващи, че не е редно да питам. После почнах да питам колегите ми, когато не разбирам, а те от своя страна недоумяваха какво питам. Ще ми се да имах родители, които да са висшисти, юристи и т.н. но за жалост произхождам от семейство невежи. Та всеки път, когато задам въпрос се натъквам на хора, които ми показват, че не е редно да питам. Леко иронично ми се подиграват на незнанието демонстрирайки колко са умни.
Бихте ли ми споделил, грешно ли е да се опитвам да стигна до отговора на въпроса по възможно най-бързия начин, а именно като попитам? Питам тук, защото този форум се посещава от вещи хора в областта и разчитам, че все някой добър човек, като хората с по-горните мнения, би ми отговорил. Но се чудя защо вечно се натъквам на такива хора като Вас? Дразни ли Ви, че глупака иска да се образова та му натяквате, че е глупак или егото Ви има нужда да се погали? Просто се чудех.
Пожелавам Ви успех, здраве, щастие и нека всичко, което Ви е на сърцето да Ви е и в ръцете!
@miko_pk
Чета в библиотеката, намирам го за идеалното място за тази дейност. Впрочем там има и доста стабилни колежки, така че моето невежество не е свързано със симпатичните колежки. И не, че не оценявам чувството Ви за хумор, просто искам да се убедя в мен ли е проблемът, та ако може да ми дадете насока.
За съжаление работя и нямам време да посещавам лекциите. Пък и като ги посещавам, когато задам въпрос на някой професор, обикновено получавам отговори намекващи, че не е редно да питам. После почнах да питам колегите ми, когато не разбирам, а те от своя страна недоумяваха какво питам. Ще ми се да имах родители, които да са висшисти, юристи и т.н. но за жалост произхождам от семейство невежи. Та всеки път, когато задам въпрос се натъквам на хора, които ми показват, че не е редно да питам. Леко иронично ми се подиграват на незнанието демонстрирайки колко са умни.
Бихте ли ми споделил, грешно ли е да се опитвам да стигна до отговора на въпроса по възможно най-бързия начин, а именно като попитам? Питам тук, защото този форум се посещава от вещи хора в областта и разчитам, че все някой добър човек, като хората с по-горните мнения, би ми отговорил. Но се чудя защо вечно се натъквам на такива хора като Вас? Дразни ли Ви, че глупака иска да се образова та му натяквате, че е глупак или егото Ви има нужда да се погали? Просто се чудех.
- andrei7373
- Нов потребител
andrei7373,
Мисля, че въпросите си трябва да поставяте в друг разделкъдето колегите ще ви отговорят най-точно и с подобаващото се на млад юрист уважение.
Мисля, че въпросите си трябва да поставяте в друг раздел
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:andrei7373,
Мисля, че въпросите си трябва да поставяте в друг разделкъдето колегите ще ви отговорят най-точно и с подобаващото се на млад юрист уважение.
Благодаря! Извинете за объркването.
- andrei7373
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|