- Дата и час: 27 Ное 2024, 00:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Тормоз и натиск от работодател
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Тормоз и натиск от работодател
Здравейте!Ситуацията е следната.Работя със фирма,която не плаща навреме и накара колежките да подпишат анекси,удължаващи срока за изплащане на заплати.Аз не съм подписвала такъв.Магазинът,в който работех затвориха и изнесоха на 02.01.Въпреки това отказаха да ме съкратят по 328 и започнаха да ме командироват постоянно в други градове.На 20.01. ми връчиха покана за писмени обяснения за нарушение закъснение от три часа,без изходящ номер или нещо такова.Обясненията бяха дадени в срок,като в тях беше изтъкнато,че не признавам нарушение и закъснението е било с цел да си почина, тъй като работодателят ме извика и на следващия ден на работа,с което станаха десет дни без почивен ден.След още две пътувания им заявих,че няма да пътувам повече и искам да ме съкратят по 328 и да ми изплатят заплатите и ще подпиша,че съм получила обезщетението.Отказаха.Взех болничен от 05 - 11.02.Получих имейл да си подам молба по взаимно съгласие,ако ли не ме командирова от следващия ден в друг град.Тогава ми прекипя и на 12.02. отидох и подадох заявлени по 327 за неизплащане,тъй като нямах заплата до момента за декември,а трябваше да я получа до 31.януари.Имам и входящ номер и дата.След това ми връчиха следните документи: Заповед за дисциплинарно наказание забележка.Освен това и втора покана за писмени обяснения до 15.02. за друго нарушение констатирано не пише от кого нито как.Втората покана е издадена на 05.02. но ми беше дадена,чак на 12.Законно ли е това,при положение, че срока е до 15?Ами той така можеше да ми я даде и на 15.Големият въпрос е прекратен ли ми е договорът с депозиране на заявлението ми от 12.02,защото в момента просто незнам какво да правя.Нито счетоводството ми отговаря,нито офиса на фирмата.Моля Ви помогнете ми.Благодаря много и лека вечер.
- elijinka
- Нов потребител
Re: Тормоз и натиск от работодател
Във вашата ситуация най-важното е да знаете, че при подаване на заявление за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл.327, ал.1, т.2 - работодателят е длъжен да прекрати трудовия договор от момента на подаване на заявлението. Всяко действие на работодателя да иска обяснения и т.н. след тази дата няма правна стойност, защото на практика вече нямате трудово правоотношение. Не подписвайте никакви документи, не се поддавайте на натиск.
- iliana88
- Младши потребител
Благодаря много за отговора,така смятам да направя,но трябва ли да отговоря за тези обяснения,които иска до 15.02.?Днес имам известие за пратка от Спиди и искрено се надявам да са се вразумили и да ми пращат трудовата книжка,заповедта и другите документи.
- elijinka
- Нов потребител
Не, след датата, на която сте подали заявление по 327, ал. 1 т. 2 от КТ, не трябва да им отговаряте и подписвате каквито и да било документи. Обяснения също няма как да ви искат.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
А вчера на 14.02. пристигна следното:
1. Трета покана,пак със срок до 15.02. днес за констатирано трето нарушение,а именно,че съм уведомила на 06. за болничният лист,започващ от 05.02.,което е затруднило процесът на работа.Доколкото знам срокът за уведомяване на работодателят е до 2 дни от издаването му и не съм нарушила абсолютно нищо.Освен това никъде не се водя в предварително изготвен график,тъй като дори магазинът,в който трябваше да работя е закрит.
2.С изходящ номер,също от 12.02.(точно когато си подадох заявлението по 327) писмо,че заплатата ми е била изплатена и отказват моето заявление.А те наистина я изплатиха,явно уплашени от заявлението може би на 12 следобяд,което моята банкова сметка отрази с дата 13.02.В писмото пише,че дори да нямам допълнителното споразумение като на колежките ми,съм се съгласила поне устно,че съм съгласна да го получавам до 15-то число на по-следващия месец.Тоест те пак са с чисти ръце.
Междувременно вчера бях изключително разстроена от това поведение и се консултирах с адвокат.С него изготвихме също покана в тридневен срок да ми представи оформените документи с дата на прекратяване считана спрямо моето първо заявление от 12.02.,както и съответната документация с изчислени съответни месечни начисления и обезщетения,тъй като Аз съм прекратила договорът си,а не те до този момент.И с нея го предупреждавам,че считам последващите му действия за незаконни и ще сезирам съответните органи ( съд и ИТ).Току що разбрах,че в понеделник също очаквам пратка по куриер и предвид това,че знам къде се намира собственикът и къде се оформят документите,със сигурност знам,че пак няма да бъде трудовата ми книжка.В тази ситуация незнам дали е наясно от последиците,в случай,че ме уволни дисциплинарно,но съдът реши в моя полза.Все пак аз имах желание да уредим нещата само с едномесечно обезщетение по самия член на напускане,но ако спечеля би ми дължал мисля повече.
Моля кажете ми дори и след тези постоянни писма,какво би трябвало да направи той и правилно ли постъпвам аз?Извинявам се ако Ви досаждам,но просто немога да повярвам какви хора съществуват и с каква съвест правят тези неща.
1. Трета покана,пак със срок до 15.02. днес за констатирано трето нарушение,а именно,че съм уведомила на 06. за болничният лист,започващ от 05.02.,което е затруднило процесът на работа.Доколкото знам срокът за уведомяване на работодателят е до 2 дни от издаването му и не съм нарушила абсолютно нищо.Освен това никъде не се водя в предварително изготвен график,тъй като дори магазинът,в който трябваше да работя е закрит.
2.С изходящ номер,също от 12.02.(точно когато си подадох заявлението по 327) писмо,че заплатата ми е била изплатена и отказват моето заявление.А те наистина я изплатиха,явно уплашени от заявлението може би на 12 следобяд,което моята банкова сметка отрази с дата 13.02.В писмото пише,че дори да нямам допълнителното споразумение като на колежките ми,съм се съгласила поне устно,че съм съгласна да го получавам до 15-то число на по-следващия месец.Тоест те пак са с чисти ръце.
Междувременно вчера бях изключително разстроена от това поведение и се консултирах с адвокат.С него изготвихме също покана в тридневен срок да ми представи оформените документи с дата на прекратяване считана спрямо моето първо заявление от 12.02.,както и съответната документация с изчислени съответни месечни начисления и обезщетения,тъй като Аз съм прекратила договорът си,а не те до този момент.И с нея го предупреждавам,че считам последващите му действия за незаконни и ще сезирам съответните органи ( съд и ИТ).Току що разбрах,че в понеделник също очаквам пратка по куриер и предвид това,че знам къде се намира собственикът и къде се оформят документите,със сигурност знам,че пак няма да бъде трудовата ми книжка.В тази ситуация незнам дали е наясно от последиците,в случай,че ме уволни дисциплинарно,но съдът реши в моя полза.Все пак аз имах желание да уредим нещата само с едномесечно обезщетение по самия член на напускане,но ако спечеля би ми дължал мисля повече.
Моля кажете ми дори и след тези постоянни писма,какво би трябвало да направи той и правилно ли постъпвам аз?Извинявам се ако Ви досаждам,но просто немога да повярвам какви хора съществуват и с каква съвест правят тези неща.
- elijinka
- Нов потребител
Пропуснах да кажа само,че третата покана също е от дата 12. и срок до 15.,но ми е връчена от куриер на 14.следобяд.
- elijinka
- Нов потребител
Здравейте, elijinka!
Заявлението за пректаряване на договора,което сте подали трябва да е изготвено в 2 екземпляра( 1 за работодателя и 1 за вас напълно еднакви),за да не го унищожи и да можете да докажете че го е получил. Входирано ли е към фирмата в която сте работили? ( хипотетично може да е направено към друга фирма, ако работодателят ви управлява повече от една). Подавайки това заявление Вие прекратявате едностранно и без предизвестие договора с работодателя си (прекратяването се счита от деня на получаването на заявлението от работодателя) и НЕ трябва да ходите на работа( изобщо да влизате в магазина!! без свидетели). Имате пълно основание да напуснете по чл.327,ал.1,т.2 от Кодекса на труда, тъй като не са Ви е платили декемврииската заплата до 31.01.2014г. и има реално забавяне на заплатата. Това че са ви превели заплата на 12.02.14 не отменя вашето основание за напускане, както и какво мисли работодателя и дали му харесва това няма никакво значение. Напускайки по чл.327,ал.1,т.2 Ви дължат обезщетение по чл.221, ал.1 в момента на напускане, в зависимост дали е срочен или безсрочен тр. договор това може да е една брутна заплата или повече (виж чл.221 от КТ), както и обезщетение за неползван отпуск.
Имат ли Вашия болничен лист- оригинал, ако не сканирайте и изпратете на е-майл на фирмата посочен в регистъра , а оригинала с писмо с обратна разписка (на писмото напишете болничен с номер...!)
Работодателя е длъжен да издаде Заповед за прекратяване с дата(=датата на която е получил Вашето заявление), описани трябва да бъдат обезщетенията и основанието чл.327,ал.1,т.2 (Незаконно е основание различно от Вашето). Заповедта трябва да има всички подписи и печати и да е съставена еднакво и в два екземпляра! И накрая постъпваш правилно, браво че не си се уплашила,а си потърсила и адвокад. Всичко което споделих е от личен опит, аз се справих ще успеете и Вие.
Заявлението за пректаряване на договора,което сте подали трябва да е изготвено в 2 екземпляра( 1 за работодателя и 1 за вас напълно еднакви),за да не го унищожи и да можете да докажете че го е получил. Входирано ли е към фирмата в която сте работили? ( хипотетично може да е направено към друга фирма, ако работодателят ви управлява повече от една). Подавайки това заявление Вие прекратявате едностранно и без предизвестие договора с работодателя си (прекратяването се счита от деня на получаването на заявлението от работодателя) и НЕ трябва да ходите на работа( изобщо да влизате в магазина!! без свидетели). Имате пълно основание да напуснете по чл.327,ал.1,т.2 от Кодекса на труда, тъй като не са Ви е платили декемврииската заплата до 31.01.2014г. и има реално забавяне на заплатата. Това че са ви превели заплата на 12.02.14 не отменя вашето основание за напускане, както и какво мисли работодателя и дали му харесва това няма никакво значение. Напускайки по чл.327,ал.1,т.2 Ви дължат обезщетение по чл.221, ал.1 в момента на напускане, в зависимост дали е срочен или безсрочен тр. договор това може да е една брутна заплата или повече (виж чл.221 от КТ), както и обезщетение за неползван отпуск.
Имат ли Вашия болничен лист- оригинал, ако не сканирайте и изпратете на е-майл на фирмата посочен в регистъра , а оригинала с писмо с обратна разписка (на писмото напишете болничен с номер...!)
Работодателя е длъжен да издаде Заповед за прекратяване с дата(=датата на която е получил Вашето заявление), описани трябва да бъдат обезщетенията и основанието чл.327,ал.1,т.2 (Незаконно е основание различно от Вашето). Заповедта трябва да има всички подписи и печати и да е съставена еднакво и в два екземпляра! И накрая постъпваш правилно, браво че не си се уплашила,а си потърсила и адвокад. Всичко което споделих е от личен опит, аз се справих ще успеете и Вие.
- lilitoto
- Нов потребител
Това което трябва да направите в срок от 7 работни дни от напускането на работа е да се регистрирате в Бюро по труда, за да получавате 60 % от заплатата си обещетение за безработица. До два месеца е срокът за подаване на документи в НОИ, но изпуснете ли срока от 7дни в Бюрото, ще Ви отпуснат минимално обещетение за минималния срок от 7,5лв. на ден. Ще ви регистрират като занесете Уведомителното писмо без никакъв проблем, както направих и аз.
Успех и лек ден!
Успех и лек ден!
- lilitoto
- Нов потребител
Моят казус приключи днес като по куриер получих заповед за дисциплинарно уволнение с дата 12.02.2014г. ( моето заявление е също от тази дата входирано).Като причини са посочени системни нарушения на трудовата дисциплина,злоупотреба с доверието на работодателя и разпространение на поверителна за работодателя информация.Не ми е изчислено и никакво обезщетение за неизползван годишен отпуск и дължа на фирмата една брутна заплата.Не знам на какво основание е издадена тази заповед,след като са ми искани обяснения по две покани до 15.02. а заповедите за наказания би трябвало да се издават след събиране и изследване на доказателствата за предполагаемите нарушения,които отричам.Нямам подпис и на счетоводителя изготвил заповедта,а само името му.Заповедта е подписана от акционер във фирмата,а не от длъжностното лице,което е управителя.И накрая трудова книжка до днес нямам и немога да се регистрирам и на бюрото по труда.Отново моля за съвет.
- elijinka
- Нов потребител
Заявлението за пректаряване на договора,което сте подали трябва да е изготвено в 2 екземпляра( 1 за работодателя и 1 за вас напълно еднакви),за да не го унищожи и да можете да докажете че го е получил.
Имате ли екз. с входящ номер и това заявление коментирано ли е някъде в техните писма?
- ivanov_p
- Активен потребител
Моето мнение е, че трябва незабавно да изпратите до работодателя заявление, че искате да ви предостави трудовата книжка, за да можете за се регистрирате в бюрото по труда. Поискайте и извлечение от ведомости за изплатени, неизплатени и дължими възнаграждения.
Писмото изпратете с обратна разписка и незабавно се обърнете към адвокат, по възможност с опит в трудово-правни дела. Той ще каже мнението си, след като разгледа всички налични документи, които имате и ще ви каже дали е добра идея да се оспорва уволнението като незаконно.
Не бих съветвала да проявявате самодейност - време е вече да се консултирате се с юрист, а не с форуми.
Желая успех!
Писмото изпратете с обратна разписка и незабавно се обърнете към адвокат, по възможност с опит в трудово-правни дела. Той ще каже мнението си, след като разгледа всички налични документи, които имате и ще ви каже дали е добра идея да се оспорва уволнението като незаконно.
Не бих съветвала да проявявате самодейност - време е вече да се консултирате се с юрист, а не с форуми.
Желая успех!
- iliana88
- Младши потребител
ivanov_p : Да,входирано е в осиса им.Коментирано е с дата 12.02.2014. в едно писмо в което твърдят,че отказват да го приемат,тъй като заплатата ми е изплатена.Това писмо обае получих с куриер на 14.02.Изплатили са я най-вероятно на 12 следобяд,след като са се уплашили предполагам.Днес взех извлечение и от банката и превода ми е отразен на 13.02.Така или иначе,трябваше да ми е платено до 31.януари според мен.
- elijinka
- Нов потребител
За получаване на трудовата книжка възможно най-бързо - пуснете писмена жалба в Инспекцията по труда. Копие от жалбата с входящия номер изпратете на работодателя си. В жалбата пишете, че сте прекратили трудовия си договор поради неизплатена заплата, че не са ви изплатили полагащите се обезщетения и че не са ви върнали трудовата книжка. Ако работодателят не се стресне и не действа своевременно по изплащането на обезщетенията и връщането на трудовата книжка, Д ОИТ ще извърши проверка и ще му даде предписание да ги изпълни, в противен случай следват глоби.
- cogito
- Младши потребител
Я ги опиши нещата подред, утре ще питам окати хора.
- ivanov_p
- Активен потребител
съди го да докаже обвиненията или гориш за следваща работаelijinka написа:Моят казус приключи днес като по куриер получих заповед за дисциплинарно уволнение с дата 12.02.2014г. ( моето заявление е също от тази дата входирано).Като причини са посочени системни нарушения на трудовата дисциплина,злоупотреба с доверието на работодателя и разпространение на поверителна за работодателя информация.Не ми е изчислено и никакво обезщетение за неизползван годишен отпуск и дължа на фирмата една брутна заплата.Не знам на какво основание е издадена тази заповед,след като са ми искани обяснения по две покани до 15.02. а заповедите за наказания би трябвало да се издават след събиране и изследване на доказателствата за предполагаемите нарушения,които отричам.Нямам подпис и на счетоводителя изготвил заповедта,а само името му.Заповедта е подписана от акционер във фирмата,а не от длъжностното лице,което е управителя.И накрая трудова книжка до днес нямам и немога да се регистрирам и на бюрото по труда.Отново моля за съвет.
Принцип от римското право е по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. У нас нагласите са обратни. Съдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
-
justmy - Потребител
Вчера ги заплаших и днес ми изпращат трудовата книжка.Ще се регистрирам на БТ и няма да искам обезщетение,тъй като то е минималното.До средата на другата седмица исковата молба ще ми бъде внесена в съда.Надявам се да не е безмислено.По мненията които съм събрала досега,въпросът трчбваше да приключи още с моето заявление.Все пак ще трябва да докажем,че нищо не съм направила и е незаконно.Ще пиша,когато има някакво развитие.
- elijinka
- Нов потребител
Здравейте отново след толкова време.Влизам за да споделя развитието на моя случай,ако някой е в същата ситуация и го прочете.Районен съд насрочи делото със заседание в началото на юни месец,никой от фирмата не се яви.Дори адвокатът им.Бяха задължени в определението на съда,да представят трудовото ми досие,от което да се види датата на връчване на заповедта и още други факти.Бяха задължени и да докажат изплащането на заплатата ми преди връчването на заявлението.За това представиха вносна бележка за банков превод,която е с дата следващият работен ден,тоест беше в моя полза.В края на юни имах решение в моя полза,присъдиха ми и всички разноски по делото.В момента,в който срока изтичаше и бях готова да подам молба за издаване на изпълнителен лист за вземанията,фирмичката разбира се реши да обжалва.И така се започна отново.Чаках да внесат държавната си такса за обжалването,чаках препис от жалбата,после да изтече срокът за отговор.След това насрочиха второ дело,вече пред Окръжен съд за след месец и половина.И то вчера мина,като този път се яви адвокатът им,а аз се защитавах сама,защото смятам,че е достатъчно.Този човек не каза нищо друго,освен че обжалва и ако съдът не отсъди в тяхна полза,поне да измени решението в тази част,която им присъжда такса 5 лв,в случай издаването на изпълнителен лист и да подели разноските по равно между страните.Сега отново очаквам решението,надявам се в моя полза.Благодаря на всички,които бяха споделили мнение преди.
- elijinka
- Нов потребител
Такива работодатели, които тормозят хората трябва да лежат.
- tigerboy
- Нов потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|