начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Собственост в/у конкретна част от земята при редови къщи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Собственост в/у конкретна част от земята при редови къщи

Мнениеот Melly » 29 Окт 2014, 22:29

bad_company написа:.......Просто аз не искам същия % земя ИЧ,а в реални граници.

Няма не искам, няма недей...
:arrow: Ще си гледкаш "дворчето" през крив макарон.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 30 Окт 2014, 08:49

bad_company написа:Всички ИЧ/на къщите и на апарт./ правят 100%.Просто аз не искам същия % земя ИЧ,а в реални граници.

Няма да чета всичко изписано, ама ако само това ти е целта решението се нарича съдебна делба.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот Melly » 30 Окт 2014, 09:06

kdkrastev1234 написа:
bad_company написа:Всички ИЧ/на къщите и на апарт./ правят 100%.Просто аз не искам същия % земя ИЧ,а в реални граници.

Няма да чета всичко изписано, ама ако само това ти е целта решението се нарича съдебна делба.

УФФФ, това не може да го каже един юрист. 8)
Все пак пишеш в правен форум, а не в "БГ мама"...
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 30 Окт 2014, 09:14

Е няма да споря с теб, ти знаеш всичко
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот Melly » 30 Окт 2014, 09:38

kdkrastev1234 написа:Е няма да споря с теб, ти знаеш всичко

Аз зная, че е зная всичко. Но не мога да подмина мнение, което е неправилно. Съвсем деликатно ти отговарям. И се надявам да вложиш разбиране, тъй като не целя конфронтация с колеги.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bad_company » 30 Окт 2014, 09:46

...
Последна промяна bad_company на 30 Окт 2014, 18:43, променена общо 1 път
bad_company
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 30 Окт 2014, 09:48

Правата върху земята са различни за етажните съсобственици и собствениците на къщите и точно тук е решението. А казаното от Кръстев е един от вариантите, макар да самият той да не знае кой с кого трябва да се дели.
Решението е сравнително лесно, естествено за които знам теорията, а наистина в последния етап трябва да се мине към делба, но въобще не както Кръстев я предполага, а между две юридически лица или едно юридическо и собственика.
Жокери:
1. Коя и колко земя се полага на етажните съсобственици (ЗС и практика по него)?
2. По закон полага ли се земя на собственик на сградата при отстъпено право на строеж?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bad_company » 30 Окт 2014, 09:50

...
Последна промяна bad_company на 30 Окт 2014, 18:44, променена общо 1 път
bad_company
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 30 Окт 2014, 09:55

Melly написа:
kdkrastev1234 написа:Е няма да споря с теб, ти знаеш всичко

Аз зная, че е зная всичко. Но не мога да подмина мнение, което е неправилно. Съвсем деликатно ти отговарям. И се надявам да вложиш разбиране, тъй като не целя конфронтация с колеги.

Драсни поне кое е неправилното. Аз освен делбата не се сещам за друг начин за ликвидиране на съсобственост, каквато са идеалните части
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот Melly » 30 Окт 2014, 09:57

ivanov_p написа:Правата върху земята са различни за етажните съсобственици и собствениците на къщите и точно тук е решението. А казаното от Кръстев е един от вариантите, макар да самият той да не знае кой с кого трябва да се дели.
Решението е сравнително лесно, естествено за които знам теорията, а наистина в последния етап трябва да се мине към делба, но въобще не както Кръстев я предполага, а между две юридически лица или едно юридическо и собственика.
Жокери:
1. Коя и колко земя се полага на етажните съсобственици (ЗС и практика по него)?
2. По закон полага ли се земя на собственик на сградата при отстъпено право на строеж?

Слаб 2! :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 30 Окт 2014, 10:14

Ама наистина? Ле-ле!

Ами нали затова питам адвокатите, да ми кажат. Ама изглежда ако го бях написал на китайски щеше да ви е по-ясно.

Сега отивам да помогна на някой граждани и търговски дружества да им олекне и като се върна да има отговори!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bad_company » 30 Окт 2014, 10:19

...
Последна промяна bad_company на 30 Окт 2014, 18:42, променена общо 1 път
bad_company
Младши потребител

Мнениеот Melly » 30 Окт 2014, 10:28

Продължавай питаш "Пейчо" Иванов Пейчев с цели две оценки "слаб 2".
Белким се ограмотите и двамката, щото сам направи признание, че тройката ти по "Строително право" е в резултат на преписване. :D
Забавлявам се с такива образи като вас, честно.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 30 Окт 2014, 10:31

ivanov_p написа:

Ама наистина? Ле-ле!

Ами нали затова питам адвокатите, да ми кажат. Ама изглежда ако го бях написал на китайски щеше да ви е по-ясно.

Явно толкова са читави и адвокатите ти. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bad_company » 30 Окт 2014, 10:48

...
Последна промяна bad_company на 30 Окт 2014, 18:43, променена общо 1 път
bad_company
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 30 Окт 2014, 16:16

Никой ли не знае? Аз поне задявах колежките по лекциите, а вие какви сте ги вършили?

Правата на етажните съсобственици и собствениците на отстъпеното право на строеж са еднакви, доколкото в случая нямат никакви права върху земята, но това е частен случай. При парцел на който градоустройствените показатели се изчерпват с построяването на сграда в етажна съсобственост земята(парцела) става обща част за всички. Само при изрично условие земята извън очертанията на сградата остава в собственост суперфицианта. Тогава съсобствениците могат последствие да купят земята от собственика, но той може да я продаде и на друг. Собствениците на правото на строеж могат да станат съсобственици на земята само с изричен акт за покупка. При тях няма автоматична трансформация на земята (двора, както е в закона) в обща част, без значение дали постройките им изчерпват градоустройствените показатели.

В случая няма как земята да стане собственост на етажните съсобственици като " двор". Причината е, че в същия парцел има друг вид собственост - тази на отделните къщи. Теоретично строителят може да им прехвърли съответната на отстъпеното право земя, а останалата (т.е. вашата) да им продаде. Не съм се занимавал с тези "редови" къщи и не знам дали имат различен статут от обикновените, говоря като за обикновено строителство.

Начинът на излизане от това положение е разделянето на парцела на два нови УПИ - един в който остава сградата с размер, и земя според градоустройството и, втори парцел в който са редовите къщи.
Това обаче ще трябва да направи строителят, а не както мислих сутринта, защото съсобствеността като ЮЛ няма как да дели земя, която няма как да получи от строителя.

В заключение: със строителят подръка и при архитект градоустройственик. Той ще си извади каквото му трябва от общината, прави новото градоустройство, дели се парцела, вие плащате масрафа и етажните си имат парцел, който отговаря на показателите на сградата, вие също имате парцел, го купувате го от строителя и го правите каквото решите.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bad_company » 30 Окт 2014, 18:48

Благодаря на всички за мненията! :) Бяхте ми много полезни,но мисля,че темата вече се изчерпа.

П.П.Мелли,щях да си "събера и останалото пране",но форумът не позволява.
bad_company
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 30 Окт 2014, 18:49

В теоретичните Ви конструкции, г-н ivanov_p, цари една наистина интересна, еуфорична, бих казал, даже - жизнеутвърждаваща, смесица между третия концерт за пиано на Рахманинов, и надсвирването с каба-гайди край село Гела. Напълно безполезна, за съжаление... :(
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Предишна

Назад към Покупко-продажба