Привет,
искам да попитам,когато трудов договор в 6-месечен срок на изпитване и той не е уговорен в полза нито на работодателя,нито на работника (само е вписано вътре,че изпитателния период е 6 месеца), но в договора пише в друга клауза,че срока на предизвестие е 30 дни, колко реално е срокът на предизвестие за работника,ако иска да прекрати договора? Трябва ли да даде 30 дневно предизвестие,както е вписано в трудовия договор или може да го прекрати от днес за утре докато не изтекат 6-те месеца и той стане постоянен, когато вече влиза в сила клаузата със сигурност за 30 дневно предизвестие?
Благодаря предварително за отговора!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 00:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прекратяване на трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: прекратяване на трудов договор
Ако не е посочено в чия полза е срокът за изпитване (6 месеца), счита се, че е в полза и на двете страни.
Т.е. в този срок всяка от страните може да напусне, съответно да прекрати договора като уведоми другата страна за решението си.
30-дневният срок на предизвестие важи след като договорът стане постоянен.
Т.е. в този срок всяка от страните може да напусне, съответно да прекрати договора като уведоми другата страна за решението си.
30-дневният срок на предизвестие важи след като договорът стане постоянен.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Т.е. в този срок всяка от страните може да напусне, съответно да прекрати договора като уведоми другата страна за решението си.
А може ли да го прекрати преди този срок? Въпроса е веднага как така "преди" срока? Който въпрос би бил логичен,т.к ако нямаме почнало изпълнение в уговорения срок,то и правоотношението се смята невъзникнало(чл.63 ал.3 КТ).
Въпросът е конкретно при промяна на длъжността на Х-промяна, с цел да му кажем "чао". Тук ТПО си имаме по силата на отдавнашния ТД,но лицето не е желано на работа,не е ходил за новата длъжност не по негов укор,доколкото така му е наредено(а то и няма къде да иде май)... та трябва ли да е почнало изпълнението в срока за изпитване,определен съгласно параметрите,визирани в чл.70 ал.4 КТ или не?
За да е налице необоримата презумпция,че работника "не е годен"( визирайки "годността" чл.70 ал.1 КТ).Казвам "презумпция" не в правния смисъл,а относно невъзможността преценката на работодателя да се проверява от съда.Какво си "преценил" всъщност,като работника и един ден не е бил на работното си място? Как го прецени,с какво го прецени,къде го прецени,кога го прецени? -та да е законна тая твоя преценка,макар и да не подлежи на съдебна проверка(за разлика от др. основания за прекратяване на ТД) ?
Как смятате, borovinka ? Ако "смятате" нещо изобщо
- svettoslav
- Активен потребител
Здравейте, искам да се посъветвам с компетентно лице по следния въпрос.
На 02.07.2014г сключих трудов договор "на основание чл.70 ал.1 във връзка с чл.67, ал.1, т.1 от КТ, със срок на изпитване шест месеца в полза на работодателя....
.
.
.
4. Времетраене на трудовия договор
Договорът се сключва безсрочно, със срок на изпитване 6 (шест) месеца в полза на Работодателя.Ако след изтичане на срока на изпитване служителят продължи да изпълнява функциите си,договорът се счита за окончателен.
5.Срок за предизвестие за прекратяване на договора
Всяка от страните може да прекрати трудовия договор след отправяне на писмено предизвестие.Срока на предизвестие е 2 (два) месеца в полза на работодателя."
Въпросът ми е следният: Задължена ли съм да подам предизвестие със срок 2 месеца на база това уточнение "в полза на работодателя" без оглед на това, че все още съм на изпитателен срок? Ако подам известие с такъв срок, работодателя има ли право да ме освободи преди да изтече този срок?При тези условия няма как да бъда подведена под някаква отговорност, която да изисква заплащане на неустойка от моя страна?
Много благодаря за отделеното време.
На 02.07.2014г сключих трудов договор "на основание чл.70 ал.1 във връзка с чл.67, ал.1, т.1 от КТ, със срок на изпитване шест месеца в полза на работодателя....
.
.
.
4. Времетраене на трудовия договор
Договорът се сключва безсрочно, със срок на изпитване 6 (шест) месеца в полза на Работодателя.Ако след изтичане на срока на изпитване служителят продължи да изпълнява функциите си,договорът се счита за окончателен.
5.Срок за предизвестие за прекратяване на договора
Всяка от страните може да прекрати трудовия договор след отправяне на писмено предизвестие.Срока на предизвестие е 2 (два) месеца в полза на работодателя."
Въпросът ми е следният: Задължена ли съм да подам предизвестие със срок 2 месеца на база това уточнение "в полза на работодателя" без оглед на това, че все още съм на изпитателен срок? Ако подам известие с такъв срок, работодателя има ли право да ме освободи преди да изтече този срок?При тези условия няма как да бъда подведена под някаква отговорност, която да изисква заплащане на неустойка от моя страна?
Много благодаря за отделеното време.
- gerganast
- Нов потребител
Благодаря за бързия отговор!
- gerganast
- Нов потребител
Здравейте.
Понеже въпросът ми е точно по тази тема - няма да пускам нова.
Става дума за следното - при попълване на предизвестие за прекратяване на трудов договор, като основание е посочен само чл. 328, като липсва съответната алинея. Текста е следния
Сещам се и друго - това предизвестие ли е или заповед ? Не трябва ли заповедта да е отделен документ ?
Понеже въпросът ми е точно по тази тема - няма да пускам нова.
Става дума за следното - при попълване на предизвестие за прекратяване на трудов договор, като основание е посочен само чл. 328, като липсва съответната алинея. Текста е следния
предизвестие за прекратяване на трудов договор
№ .../дата ...
На основание чл. 328 от КТ
ПРЕДИЗВЕСТЯВАМ ....
за прекратяване на трудовия му договор ...
На основание чл. 224, ал. 1 ... да се изпрати обезщетение за неизползван отпуск.
Преписи от заповедта да се предоставят на лицето и дл. лица за сведение и изпълнение.
дата, подпис и печат
Сещам се и друго - това предизвестие ли е или заповед ? Не трябва ли заповедта да е отделен документ ?
- jhoro
- Активен потребител
И в тази заповед за прекратяване няма ли поне написано с думи основанието по чл.328? Например "поради намаляване обема на работа" или нещо такова.
- johnson
- Нов потребител
Здравейте,
от написаното по-горе разбирам, че ако съм подписала ТД за 6-месечен изпитателен срок в полза на работодателя и имам 30 дни предизвестие ако подам предизвестието преди изтичането на срока, работодателят може да ме освободи преди 30-те дни без да дължи обезщетение, но ако вече договорът е окончателен, т.е. 6-те месеца са изтекли той щ еми дължи обезщетение в размер на брутното възнаграждение до изтичане на едномесечния срок на предизвестието, нали така?
от написаното по-горе разбирам, че ако съм подписала ТД за 6-месечен изпитателен срок в полза на работодателя и имам 30 дни предизвестие ако подам предизвестието преди изтичането на срока, работодателят може да ме освободи преди 30-те дни без да дължи обезщетение, но ако вече договорът е окончателен, т.е. 6-те месеца са изтекли той щ еми дължи обезщетение в размер на брутното възнаграждение до изтичане на едномесечния срок на предизвестието, нали така?
- kbelcheva
- Нов потребител
kbelcheva написа:Здравейте,
Да. Ако сте в изпитателния срок в полза на работодателя, подавате предизвестие и ако работодателят прецени да ви освободи преди да е изтекъл срока му, не ви дължи обезщетение за неспазено предизвестие. Вие обаче, ако решите да си тръгнете преди 30-дневния срок на предизвестието, му дължите.
Ако договорът е безсрочен, и двете страни си дължат обезщетение, ако някоя от тях не спази срока на даденото предизвестие.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря много!
- kbelcheva
- Нов потребител
А обезщетенията как се изчисляват? Имам предвид формула?
- kbelcheva
- Нов потребител
Изчислява се пропорционално за неспазения период.
Например ако имаме 900 лв заплата и предизвестие 30 дни. Да кажем, че спазите 6 дни от предизвестието и не спазите 24. 900/30*24=720.
Например ако имаме 900 лв заплата и предизвестие 30 дни. Да кажем, че спазите 6 дни от предизвестието и не спазите 24. 900/30*24=720.
- sechka
- Младши потребител
Става дума за 900лв брутно възнаграждение нали така?
- kbelcheva
- Нов потребител
johnson написа:И в тази заповед за прекратяване няма ли поне написано с думи основанието по чл.328? Например "поради намаляване обема на работа" или нещо такова.
Нали го цитирам дословно - копие от предизвестието е пред мен. НЯМА.
Цитирал съм го дословно, без личните данни
- jhoro
- Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|