начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Установяване дали свидетел по гражданско дело е осъждан?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Установяване дали свидетел по гражданско дело е осъждан?

Мнениеот piligrim » 21 Окт 2014, 22:13

Здравейте!
Ситуацията е следната: Ищец съм по гражданско дело. На първото заседание,ответникът доведе свидетел,който заяви че не е осъждан, обаче имам подозрения че е.
Въпросът ми е: Как да го докажа?
Доколкото знам трябва да подам молба по Чл. 192. от ГПК ,за да задължа по този начин свидетеля да удостовери чрез Свидетелство за съдимост дали е осъждан или не.
Така ли е?
Благодаря!
piligrim
Младши потребител

Re: Установяване дали свидетел по гражданско дело е осъждан

Мнениеот borovinka » 22 Окт 2014, 15:53

Не, чл. 192 ГПК касае съвсем друго нещо.
Не можете да искате свидетел да удостоверява статуса на своята съдимост пред съда или пред друг орган.

И да е осъждан свидетелят ви, какво от това? Има ли връзка с вашето дело и ако да, каква?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 22 Окт 2014, 16:41

Ако е осъждан,това ще докаже че още в самото начало на показанията си е излъгал, което ми дава основание да искам недопускане на тези свидетелски показания. :)
Така че , как може да се докаже пред съда дали е осъждан или не?
piligrim
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 22 Окт 2014, 17:25

Никак. Това обстоятелство е без връзка с правния ви спор и съда ще ви откаже.
Качеството свидетел и достоверността на свидетелските показания не се преценяват (само) с оглед съдимостта на лицето. Трябват ви по-сериозни аргументи и други доказателства, които да доказват вашата теза, а не твърдяното от свидетеля.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 22 Окт 2014, 17:35

Че какви "по-сериозни" аргументи от това,че свидетелят е осъждан? По смисъла на закона,ако е осъждан той се води престъпник. Нима свидетелските показания на един престъпник могат да имат някаква доказателствена сила? И защо тогава още преди да свидетелства му се задава въпрос от съдията свързан с това обстоятелство?
:D Вие направо ме върнахте в първи клас! Не мога да повярвам,че това дали е осъждан или не няма значение в случая.
piligrim
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 22 Окт 2014, 17:46

Това, че някой е осъждан, не го прави престъпник.
(Има едно нещо, наречено реабилитация, ама явно не сте чувал).

А и законът не прави разлика между "свидетелски показания на един престъпник" и "свидетелски показания на Св. Иван Рилски". И в двата случая лицата - свидетели имат само задължение да представят пред съда фактите, на които са станали свидетели, като ги предадат така, както те са ги възприели. Съдът, отделно от това, при вземане на решение прави преценката на свидетелските показания само във връзка с всички останали доказателства по делото.

За какво точно е делото ви и каква връзка има съдимостта на лицето - свидетел според вас с предмета на делото?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Трудово право