- Дата и час: 27 Ное 2024, 00:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратявне на трудов срочен договор при бременност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Прекратявне на трудов срочен договор при бременност
Работя в културна фондация в сграда под наем на срочен трудов договор с клауза за едномесечно предизвестие. Изглежда, че за тази година няма да получим финансиране и бяхме предупредени че може да ни бъдат прекратени трудовите срочни договори с едномесечно предизвестие евентуално до края на годината. Бременна съм във втори месец, но не съм заявявала пред работодалтеля си този факт. При това положение има пи право работодателят ми да ме уволни или прекрати трудовият ми срочен договор? Ако ме уволни/съкрати, в коя институция да си търся правата?
- yulianascova
- Нов потребител
Re: Прекратявне на трудов срочен договор при бременност
При това положение има пълно право да те уволни- той от къде може да знае за бременността?
Но ако го уведомиш преди да получиш предизвестието нещата придобиват друг вид. На твое място бих накарала АГ-то си да ми разпише една декларация, че си бременна с прикрепена снимка от ехограф и директно при шефа ти за подпис , че е наясно.
Ако въпреки всичко настояват да те махат- не се подписвай, Инспекция по труда е институцията, която трябва да търсиш за помощ.
Успех, лека и безпроблемна бременност!
Но ако го уведомиш преди да получиш предизвестието нещата придобиват друг вид. На твое място бих накарала АГ-то си да ми разпише една декларация, че си бременна с прикрепена снимка от ехограф и директно при шефа ти за подпис , че е наясно.
Ако въпреки всичко настояват да те махат- не се подписвай, Инспекция по труда е институцията, която трябва да търсиш за помощ.
Успех, лека и безпроблемна бременност!
- orhideq1985
- Младши потребител
Ами бях в отпуск от края на юли допреди ден, а разбрах че съм бременна преди 2 седмици- нямаше как и кого да уведомя. Нямам все още никакъв официален документ че съм бременна - ще имам такъв в края на месеца, но ще предупредя работодателя си веднага като се върна на работа. Благодаря за отговора и съвета.
- yulianascova
- Нов потребител
Само че нека не забравяме, че при срочен ТД, както и при договор за изпитване със срок в полза на работодателя, закрилата за бременни не важи.
Може да ви уволни на общо основание все едно не сте бременна.
Може да ви уволни на общо основание все едно не сте бременна.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Някой моля да ми каже къде в КТ се упоменава че бременна може да бъде уволнена при подписан и влязъл в сила срочен трудов договор?
- yulianascova
- Нов потребител
Някой моля да ми каже къде в КТ се упоменава че бременна може да бъде уволнена при подписан и влязъл в сила срочен трудов договор?
Ще ви посоча становище на министерството на труда и социалната политика от 2010 г.: "Съгласно чл. 325, т. 3 от Кодекса на труда (КТ) трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие, с изтичане на уговорения срок. Обстоятелството, че към момента на изтичане на срока работничката/служителката е в отпуск поради бременност и раждане или в отпуск за отглеждане на дете, не е пречка за прекратяване на трудовия договор. В този случай закрилата при уволнение, предвидена в чл. 333 от КТ не намира приложение."
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|