начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

установяване на длъжност различна тази в тр. книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

установяване на длъжност различна тази в тр. книжка

Мнениеот onzitam4 » 19 Авг 2014, 16:07

Здравейте.
Едно лице е работило в ТКЗС, като е вършело работа Х, но в трудавата книжка, като заемана длъжност вместо Х, пише че длъжността му била У.
Проблема е в това, че длъжността Х, която реално е вършена, е по - благоприятна за лицето категория труд /втора категория/, а тази длъжност която е записана в трудовата му книжка - У, е по-неблагоприятна за лицето /трета категория/. Това рефлектира при пенсионирането му.
Другият голям проблем, е че единствения документ за трудовия стаж е въпросната трудова книжка. Не се пазят никъде нито трудови договори, нито ведомости, нито други документи.
Въпросът е ще може ли да се предяви иск по ЗУТОССР и да се докаже, че лицето е работило през въпросния период в ТКЗС-то, но на длъжност различна от посочената в трудовата му книжка. Има свидетели, които са били негови колеги, но ще може ли само въз основа на техните думи да се обори отразената длъжност в трудовата книжка?
Ако може да ми посочите и съдебна практика. Благодоря!
onzitam4
Младши потребител

Re: установяване на длъжност различна тази в тр. книжка

Мнениеот perper1 » 19 Авг 2014, 16:51

И аз съм така - работих реално 20 г. като миньор, ама лошите от личен състав в трудовата ми книжка написаха, че съм работил на длъжност чистач :lol: . Ей сега, и аз ще взема да заведа двама - трима души, които да кажат на съдията, че съм работил като миньор, а пък посоченото в трудовата книжка не е вярно :mrgreen: и глей само ква пенсия ще гушна :wink:
perper1
Младши потребител

Назад към Трудово право