начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Съвестен работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвестен работодател

Мнениеот piligrim » 11 Юни 2014, 15:09

Здравейте!
Случаят ми е следния: Собственик съм на малка фирма.Преди около месец изпитах финансови затруднения и забавих изплащането на заплатите.Един от служителите ми тогава напусна по чл.327 от КТ като ми връчи писмено уведомление и ми даде трудовата си книжка,за да му бъде нанесен стажа.Седмица по-късно изплатих всичко дължимо и помолих служителя да подпише споразумение за прекртаяване на договара по взаймно съгласие,защото за мен беше неизгодно да издам заповед за прекртаяване по този член от КТ .Той обаче отказа. Сега малко повече от месец след ситуацията все още не съм прекратил трудовото правоотношение в НАП и не съм върнал трудовата книжка на служителя,а той ме информира че вече е започнал друга работа и си иска трудовата книжка в най-кратък срок.
Въпроите ми са:
1.Мога ли сега или със задна дата(повече от месец по-късно от връченото ми уведомление от служителя) да прекратя трудовото правоотношение в НАП по чл.327 от КТ и ще има ли някакви негативни финансови последици за мен от това?
2. Служителят може ли да ме съди за това,че съм му забавил трудовата книжка?
piligrim
Младши потребител

Re: Съвестен работодател

Мнениеот jimi66 » 11 Юни 2014, 15:31

1. Трудовото правоотношение се прекратява от датата на заявлението по чл. 327, ал. 1, т. 2 от КТ

2. Чл. 226. КТ - (1) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:
1. неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение;
2. вписване на неверни данни в издадените документи.
(2) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.
(3) Обезщетението по ал. 1 обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.
jimi66
Младши потребител

Мнениеот piligrim » 11 Юни 2014, 15:45

Благодаря Ви за бързия отговор! "Трудовото правоотношение се прекратява от датата на заявлението по чл. 327, ал. 1, т. 2 от КТ"- да,но аз не съм го прекртаил в НАП и до момента,а вече бившият ми служител е започнал друга работа? Как е редно да постъпя ?
piligrim
Младши потребител

Мнениеот jimi66 » 11 Юни 2014, 17:10

Веднага оформете трудовата книжка и я върнете на работника.

Веднага уведомете НАП за прекратяването с дата, съответстваща на тази в трудовата книжка.
jimi66
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 11 Юни 2014, 17:35

piligrim написа:Благодаря Ви за бързия отговор! "Трудовото правоотношение се прекратява от датата на заявлението по чл. 327, ал. 1, т. 2 от КТ"- да,но аз не съм го прекртаил в НАП и до момента,а вече бившият ми служител е започнал друга работа? Как е редно да постъпя ?

Без значение е, че не сте прекратили договора в НАП. Договорът се прекратява с едностранното изявление от страна на работника Ви. Иначе, по всяка вероятност ще имате глоба от НАП.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот piligrim » 11 Юни 2014, 17:40

Ще го направя! Но не трябва ли датата на прекратяване в трудовата книжка да съответства на датата на подаденото от работника уведомление по чл.327 от КТ ?Ако напиша днешна или утрешна дата примерно,това не дава ли право на работника да ми потърси отговорност за несъотвествието.Ако уведомя НАП за прекратяване,което е настъпило преди повече от месец дали няма да ми наложат някакви финансови санкции?
piligrim
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 11 Юни 2014, 18:40

Да, трябва да съответства на това в НАП, само че Вие е трябвало да го подадете в посоченият срок от прекратяването. Прекратяването е настъпило обаче и волеизявлението на работника. Иначе, това което твърдите остава всичко на произвола на работодателя. Най-вероятно, ще имате глоба. Побързайте, защото е твърде вероятно да имате скоро и такава от Инспекцията по труда заради задържането на книжката.
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право