начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

EС и майчинството

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

EС и майчинството

Мнениеот apopova » 30 Май 2014, 13:25

Работя по трудов договор в Бг, имам внук на 14 месеца, който живее с майка си(дъщеря ми) във Франция. Дъщеря ми работи по трудов договор във Франция. Имам ли право да ползвам едномесечен платен отпуск за гледане на детето през лятото, когато социалния работник, грижещ се за него във Франция, е в отпуск?

Благодаряы
apopova
Нов потребител

Re: EС и майчинството

Мнениеот annato » 30 Май 2014, 15:34

Значи, по начало право на отпуск за отглеждане на дете има майка му, не бабата. Т.е. няма как да изискате от работодателя си отпуск за отглеждане на внуче, независимо къде живее дъщеря ви - и в съседния блок да беше, пак е същото.

Можете да ползвате собствения си редовен платен годишен отпуск.
annato
Младши потребител

Мнениеот sechka » 30 Май 2014, 16:17

annato написа:Значи, по начало право на отпуск за отглеждане на дете има майка му, не бабата. Т.е. няма как да изискате от работодателя си отпуск за отглеждане на внуче, независимо къде живее дъщеря ви - и в съседния блок да беше, пак е същото.

Може, може. Из Кодекса на труда:
________________________________________________________________________________________________
Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) През време на отпуск по предходните алинеи на майката (осиновителката) или на лицето, което е поело отглеждането на детето, се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползува отпускът, се признава за трудов стаж.
(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.
_______________________________________________________________________________________________
sechka
Младши потребител

Мнениеот apopova » 30 Май 2014, 17:19

по принцип може, въпросът е в моя случай дали може - аз живея и работя в България, а майката живее и работи във Франция. Дали има някакво споразумение между страните в ЕС за взаимно признаване на този вид ангажименти?
apopova
Нов потребител

Назад към Трудово право