начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Начин за изчисляване на възнаграждение за час работа?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Начин за изчисляване на възнаграждение за час работа?

Мнениеот piligrim » 15 Мар 2014, 11:44

Здравейте!
Искам да разбера има ли някаъв начин(формула),чрез който(която)да изчисля колко би трябвало да получавам за час работа при : Пълно работно време и 8 часов работен ден,и основно месечно възнаграждение в размер на 550лв.И какво всъщност значи "Пълно работно време"?
Благодаря!
piligrim
Младши потребител

Re: Начин за изчисляване на възнаграждение за час работа?

Мнениеот iliana88 » 17 Мар 2014, 20:49

Когато в индивидуалния трудов договор е уговорено "пълно работно време" се има предвид 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица. Отчитането на работното време е подневно, т.е. изчислява се дневната надница като основната заплата се раздели на броя работни дни в месеца. Изчисляването на часовата ставка е ирелевантно, тъй като не работите на база отработени часове, а на отработени дни.
Във всички случаи основната заплата остава една и съща, независимо дали в месеца има 19 или 23 работни дни, тъй като в индивидуалния трудов договор сте уговорили месечно възнаграждение.
При трудовия договор работодателя назначава служителя с определено работно време и негово задължение е да уплътни работните часове.
iliana88
Младши потребител

Re: Начин за изчисляване на възнаграждение за час работа?

Мнениеот piligrim » 17 Мар 2014, 23:11

Благодаря!
Целта на въпроса ми е да разбера колко трябва да получа за един извънреден час работа,защото често ми се налага да работя извънредно,а не получавам възнаграждение за това.Знам че през нормален работен ден един извънреден час е 50 на 100,но как да го изчисля след като не знам колко взимам за един нормален час работа?
Искам да попитам и нещо друго...ако с мой колега заведем отделни дела срещу работодателя ни,допустимо ли е той да се яви като свидетел на моето,а аз на неговото?
piligrim
Младши потребител

Назад към Трудово право