начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос относно изискванията за стажант- юристи

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно изискванията за стажант- юристи

Мнениеот georgi_hr » 10 Мар 2014, 12:26

Здравейте. Реших да се регистрирам като земеделски производител, но има едно условие, което ме притеснява, а именно, че нямам право за встъпване в правоотношение за повече от 4 часа дневно по трудов договор. За оставащите ми 2 години от образованието няма да има никакъв проблем, но изниква въпросът ми относно стажа след завършване на магистърска степен. В ЗСВ гл. 14 пише,че стажант- юриста не се възнаграждава за положения стаж, нито трупа осигурителен стаж. От закона си правя изводи, че щом няма възнаграждение и осигурителен стаж, то стажа не се брои като трудов стаж, тоест не встъпвам в трудово правоотношение с ОС или РС. Може ли да ми кажете дали са ми правилни изводите и дали това, че съм Земеделски производител няма да попречи по някакъв начин на 6-месечния ми стаж и респективно обратното, дали стажът няма да попречи на изискванията за ЗП. Съжалявам, че ви занимавам с подобен казус, но от темите тук не успях да направя извод, който да е за конкретния казус.
ПС:Благодаря ви предварително!
georgi_hr
Нов потребител

Re: Въпрос относно изискванията за стажант- юристи

Мнениеот ivanov_p » 10 Мар 2014, 12:35

А, то остава и заплата да дават и да се появят и вечни стажанти. Това е специфичен стаж и както е писано нито се води като трудов стаж, нито се заплаща. Даже може и да не ходиш, но като цяло е полезно и ако няма някакви особени причини е хубаво да се ходи за поне 3-4 дни по различните места, за да не плащаш после за акъл, който може да научиш безплатно.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот georgi_hr » 10 Мар 2014, 12:40

Да, разбирам, че е полезно и мисля, при всички обстоятелства да посещавам стажа. Въпросът ми бе, дали от правна гледна точка не е несъвместимо да съм ЗП и в същото време да ,,стажувам''.
georgi_hr
Нов потребител

Мнениеот georgi_hr » 10 Мар 2014, 14:47

Може ли още някой по-компетентен от мен да ме насочи или да ми каже своето мнение.
georgi_hr
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 10 Мар 2014, 15:35

georgi_hr написа:дали това, че съм Земеделски производител няма да попречи по някакъв начин на 6-месечния ми стаж и респективно обратното, дали стажът няма да попречи на изискванията за ЗП.

Не- няма да попречи. Нито в едната посока, нито в обратна.

За Иванов- имаше време, когато този стаж бе платен, респективно се признаваше за осигурителен и юридически стаж.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 10 Мар 2014, 16:11

Лицата, регистрирани като земеделските производители не са по трудов договор!
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот georgi_hr » 12 Мар 2014, 23:54

..След това в предварителната програма на депутатите е записано и второ гласуване на промените в Кодекса на труда.

С промените се предвижда стажовете след завършено висше или средно образование за младежи до 29-годишна възраст, без професионален опит по придобитата специалност, да бъдат с трудов договор.

Законопроектът предвижда младежите да се наемат за стаж на длъжности, които съответстват на придобитата от тях квалификация или специалност, за срок от 6 до 12 месеца.

Колеги, а тази бъдеща промяна няма ли да засегне именно стажовете от този вид ( задължителния 6-месечен юридически стаж) ?
georgi_hr
Нов потребител

Мнениеот contrario » 13 Мар 2014, 01:27

Това е от Уикипидия "На 18 юни 1906 година Франц Кафка получава докторска степен по право, след което преминава задължителния едногодишен неплатен стаж в граждански и наказателни съдилища" - направи си сам извода

стажантът е като таласъм, обикаля из коридорите и най много някой "вътрешен" да му се развика: "Кой те пусна в помещение с ограничен достъп?", възможно е също да влезеш и излезеш от съдебно заседание, установявайки способността си да бъдеш невидим - изобщо това са последиците, забавно е
contrario
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Мар 2014, 03:27

Има някакъв резон това питане ( измененията връщат мисли от вехтото минало), ама колега! за колега сте доста ........ ( не знам, а и не ми се мисли по въпроса- имам си други грижи с АДФИ).
Гошо,
І. Като юрист към юрист: не четете дословно и не се предоверявайте на медиите ( на тях това им е работата- да надуват тръбите, вашата/поне в бъдеще!/- да четете, преди да взимате отношение.
ІІ. Както вече споменах- работата става с четене ( в тази професия четенето е всичко, ама не винаги- друг е важно, но да не ви развалям илюзиите за максимата на Целз). Е, четете! Ако си направите труда да надзърнете в оная клоака НС ще установите, за какво иде реч ( без оглед звука от тъпана). http://parliament.bg/bills/42/354-01-68.pdf
Вярно е, че като цяло чл. 233а наподобява стажа по ЗСВ, ама стигаме до ал.7 и хоп, изненада ( трябва да имате винаги едно на ум- у нас нещата са винаги черни), та как да е толкоз хубаво, като всъщност не е:
ІІІ. Правите "дзак" в ЗСВ ( щото там ги уредиха тея неща напоследък)- да спестя 297, ал.2
По време на стажа стажант-юристът не получава възнаграждение и времето не се зачита за осигурителен стаж.

Четете, вкл. и мотивите, и мислите- това МП може ли да ви бъде работодател на вас при тази нормативна уредба?, респективно към кое съсловие е насочено изменението, какви средства трябва да се усвоят(последното е съществено) и нещата стават що-годе ясни.

Ако не е ясно- питайте пак, но докато не пипнат онея лумпени и ЗСВ няма да видите ТД, няма да има възнаграждение, няма осигуряване ( а по договора за стажуване се следват тея неща) няма...
В тази държава е така.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот georgi_hr » 13 Мар 2014, 09:02

Благодаря ви много за отговорите! Изясниха ми се тези стажове. Желая ви лек и приятен ден!
georgi_hr
Нов потребител

Мнениеот enter » 13 Мар 2014, 10:46

ivanov_p написа:А, то остава и заплата да дават и да се появят и вечни стажанти. Това е специфичен стаж и както е писано нито се води като трудов стаж, нито се заплаща. Даже може и да не ходиш, но като цяло е полезно и ако няма някакви особени причини е хубаво да се ходи за поне 3-4 дни по различните места, за да не плащаш после за акъл, който може да научиш безплатно.

За сведение-при предишна редакция на ЗСВ стажът-тогава 1 година се считаше и за трудов стаж, имаше си трудов договор, даваха и заплати-МРЗ, плащаха осигуровки... Всъщност повече от нормално е стажантът да получава заплата,и в унисон и с предстоящите промени в трудовото законодателство досежно младежките стажове за обучение след завършване на университет. Няма да фалира държавата ако на юристи без правоспособност по време на стажа се плаща мин работна заплата, както преди. Все пак без този стаж не можеш да работиш нищо, стажанът на фотосинтеза ли да живее? нищо лошо няма да "върнат "трудовите договори за стажантите-както беше преди, и да се плаща минимална работна заплата-както беше не чак толкова отдавна...
enter
Потребител

Мнениеот rts » 13 Мар 2014, 17:14

И пак за сведение - в още по-старо време си карахме стажа (1 год.) като СЪДЕБНИ КАНДИДАТИ в Съдебната система, имахме АКТ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ, НО ЗАПЛАЩАНЕ И ОСИГУРОВКИ - НЕ, и стажът не се водеше като трудов, въпреки, че реално не само се запознавахме с досъдебни преписки и съдебни дела, но и изготвяхме проекти за актовете на органите от Следствието, прокуратурата и Съда, в това число и съдебни решения. Всеки се спасяваше финансово като може. Докато не сте назначен на трудов договор или по служебно правоотношение, можете да работите каквото пожелаете, стига да намерите време за това.
rts
Активен потребител

Назад към Общи дискусии