начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Декларация за ненапускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Декларация за ненапускане

Мнениеот anapolon » 21 Фев 2014, 22:10

Здравейте юристи!
Имам едно питане във връзка с трудово-правните взаимоотношения служител-фирма. Във фирмата, в която работя ме изпратиха на квалификационен курс в чужбина, след което ме накараха да подпиша декларация, че нямам право да напускам за срок от две години, които започват да текат от датата на края на този курс. Или ако искам да напусна трябва да заплатя стойността на курса. Отделно в трудовият ми договор е записано, че ако искам да напусна е необходимо да подам молба за напускане с тримесечно предизвестие (???), всичките ми приятели са с едномесечно предизвестие, чудя се що за предизвестие е това - моето? Появи се апетитно предложение за работа, но тези две условия ме спират да кандидатствам. Въпросите ми са:
1. Всичко законно ли е с декларацията със срок от две години според Трудово-правното законодателство?
2. Какво могат да ми направят, в случай че напусна с едномесечно предизвестие? Да ме осъдят?
3. Какви са вариантите да напусна с едномесечно предизвестие и без да плащам стойността на курса?
Извинявам се предварително, ако съм ви се сторил рязък и припрян, но не издържам вече и съм под стрес.
Благодаря Ви предварително.
anapolon
Нов потребител

Re: Декларация за ненапускане

Мнениеот lanfear » 27 Фев 2014, 16:17

Кодекс на труда
Договор за повишаване на квалификацията и за преквалификация

Чл. 234. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страните по трудовото правоотношение могат да сключат договор за повишаване на квалификацията на работника или служителя или за придобиване на квалификация по друга професия или специалност (преквалификация).
(2) С договора по предходната алинея се определят:
1. професията и специалността, по която работникът или служителят ще се обучава;
2. мястото, формата и времето на обучението;
3. финансовите, битовите и други условия за времето на обучението.
(3) С договора по ал. 1 страните могат да уговарят:
1. задължение на работника или служителя да работи при работодателя за определен срок, но за не повече от 5 години;
2. отговорност при незавършване на обучението, както и при неизпълнение на задълженията по предходната точка.

Предизвестието също е законно, 3 месеца е максимално допустимия срок. Ако не го спазите, дължите съответния брой заплати, в размера на който Ви осигуряват.
А между поздрава и обръщението се поставя запетая. ;)
lanfear
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 27 Фев 2014, 16:59

lanfear, Щ пра'им ли прокурор? ;)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот lanfear » 28 Фев 2014, 10:27

Ко? Не!
:D
Що?
lanfear
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 04 Мар 2014, 10:08

:) За спорта - и за кОнкурсното начало :) Виж за прокурор не очаквах ама мислех, че на съдийските ще се пробваш.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот lanfear » 04 Мар 2014, 10:32

Ами, мислех си го, обаче само като се сетя, че трябва да си взема три дни отпуска, за да събера документите, и ... :D А и ми се иска да попрактикувам първо от другата страна на скамейката малко;)
lanfear
Потребител

Назад към Трудово право