начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

обезщетение по член 222

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обезщетение по член 222

Мнениеот vandu84 » 02 Мар 2014, 19:18

Здравейте съфорумници, нужно ми е малко разяснение за обезщетението по член 222.
За този член намерих следното: "Обезщетението се дължи от работодателя, когато трудовото правоотношение на лицето е прекратено по някое от следните основания: чл.328 ал.1 т.1; чл. 328 ал.1 т.2; чл. 328 ал.1 т.3; чл. 328 ал.1 т.4; чл. 328 ал.1 т.7, чл. 328 ал.1 т.8"
Аз съм съкратен именно по член 328, и имах 30 работни дни предизвестие.
Когато отидох в НОЙ да се регистрирам от там ми казаха че обезщетението по член 222 е по желание на работодателя. Да отида да попитам бившия ми работодател дали ще ми плати обезщетение по този член или не. Ако не, да отида в НОЙ и да се запиша. Всичко това ми се струва много странно, или от НОЙ нещо не са много наясно, или члена е формулиран много тъпо. На мен от написаното ми става ясно че работодателя ми е длъжен да ми плати това обезщетение.
vandu84
Нов потребител

Re: обезщетение по член 222

Мнениеот galq_law » 05 Мар 2014, 19:00

Имате право след изтичане на срока по чл.222 ал.1 от Кодекса на труда, ако докажете пред работодателя, че сте останали без работа или сте били на по-ниско платена работа.
Взаимоотношенията между адвоката и неговия клиент или колега се градят на основата на доверието.
galq_law
Младши потребител

Re: обезщетение по член 222

Мнениеот iliana88 » 05 Мар 2014, 20:35

Обезщетение по чл.222, ал.1 се дължи само при прекратяване на изчерпателно изброените основания. Вашият договор на кое точно основание на чл.328 е прекратен? Поради каква причина? Не е по желание на работодателя. Обикновено в НОИ изчакват да бъде платено това обезщетение, за да започнат да изплащат обезщетението за безработица. За изплащането на това обезщетение се прави вписване в трудовата книжка. Ако правоотношението е прекратено на основание, за което не се дължи това обезщетение, работодателят няма основание за го заплати, дори и да има желание. Този 1 месец се зачита за осигурителен стаж (не и за трудов) и се правят вноски за фонд ДОО. Здравноосигурителните вноски следва да си заплатите сам след като подадете в НАП декларация образец 7.
iliana88
Младши потребител

Назад към Трудово право