начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Конкуренция с Бивш работодател.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конкуренция с Бивш работодател.

Мнениеот pechenia » 01 Фев 2014, 17:00

Здравейте, имам малък казус относно работодателя си. В трудовия ми договор пише че Нямам право да упражнявам подобна дейност за друга фирма в продължение на една година. Оформено е с малки допълнения . Тоест ако напусна тази фирма нямам право да работя в тази сфера ли какво? Искам да попитам до колко такава забрана може да бъде издържана в съда, тъй като всеки има право на труд. Прочетох и анализизите на в-к Капитал
http://www.capital.bg/blogove/pravo/201 ... a/?ref=rss
http://www.capital.bg/biznes/vunshni_an ... botodatel/

Искам да попитам кой и как се е сблъсквал с такива казуси и какви са решенията. След като гледам много агенции за човешки ресурси наемат хора които работят за различни компании като HP ,IBM да речем дали това може да се окаже разковничето. Да поясня че дейноста на фирмата и клиентите и не са в България . И както гледам единствено чрез Закона за защита на конкуренцията може да има някакви последствия , но тъй като клиентите не се Намират в България, и не са обвързани чрез договори дали има някакви правни стойности такава клауза ?
Моля за съвет, и благодаря предварително.
pechenia
Нов потребител

Re: Конкуренция с Бивш работодател.

Мнениеот TheOldMan » 01 Фев 2014, 18:05

pechenia написа:...В трудовия ми договор пише че Нямам право да упражнявам подобна дейност за друга фирма в продължение на една година. ...

... а уволнението/напускането е придружено с прекратяване на същия този трудов договор... и поне спред моето скромно мнение с това действие клаузите в него също се прекратяват.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Конкуренция с Бивш работодател.

Мнениеот neutralen » 01 Фев 2014, 19:11

Такива клаузи в трудов договор са нищожни. Виж, ако работите като "търговски представител" по смисъла на Търговския закон, съвсем нормално е да има такива клаузи, но за времето през което се ограничава правото, се дължи обезщетение.
neutralen
Активен потребител

Назад към Трудово право