начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Неизплатени заплати и обезщетения при съкращение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатени заплати и обезщетения при съкращение

Мнениеот gost007 » 31 Яну 2014, 13:18

Здравейте. Съкратен съм от 6.12.2013г поради съкращаване на щата без предизвестие /заповедта ми е връчена на 5.12.2013г/. До момента работодателя не ми е платил заплатите за октомври, ноември и няколкото дни от декември. Отделно ми дължи обезщетение за неспазено предизвестие, обезщетение за неизползван отпуск и обезщетение по чл.222 ал.1. Нищо от тези обещетения не е отразено в заповедта за съкращение. Подал съм декларация за обезщетението по чл. 222. и искане да ми бъде направено извлечение за дължимите заплати и обезщетения. Искам да попитам дали и доколко мога да разчитам на фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя" към НОИ? Какво мога да получа от там? Или е по-добре да си търся парите чрез съда?
gost007
Нов потребител

Re: Неизплатени заплати и обезщетения при съкращение

Мнениеот fourleafclover » 31 Яну 2014, 13:34

А работодателя ви обявен ли е в несъстоятелност или има ли поне започнало производство?
fourleafclover
Младши потребител

Мнениеот gost007 » 01 Фев 2014, 11:23

Още не. Има подадена молба за започване на производство по несъстоятелност.
gost007
Нов потребител

Мнениеот dfani » 01 Фев 2014, 13:42

Здравейте, ако в удостоверението коет още ви даде работодателя са посочени коректно всички дължими към Вас суми, можеде да подадете в съответния райнен съд Заявление за издаване на Заповед за изпълнение по чл.410 от ГПК. Производството е безплатно за Вас и може бързо да се снабдите с изпълнителе лист. Проучете кокво имущество има работодателя и поне банките в които има сметки. Обърнете се към адвокат за повече подробности.
dfani
Младши потребител

Мнениеот dfani » 01 Фев 2014, 13:56

Относно правата на работници и служители при несъстоятелност на работодателя вижте Закона за гарантиране вземанията на работници и служители при несъстоятелност на работодателя Вижте чл.чл.4 и 6 .
dfani
Младши потребител

Назад към Трудово право