Здравейте,
Искам да ви попитам след подписване на договор за конфиденциалност, дали същия има тежест в съда и имали реално някой осъден по този параграф? Задачата ми идва от това, че новите ми работодатели искат да подпиша договор за конфиденциалност, който ще гласи, че при напускане независимо по мое или по тяхно желание аз няма да имам право да работя с апаратурата с която съм работила при тях на друго място пет години след напускането ми. Има ли за какво да се притеснявам или това е начин за сплашване да не се развива паралелна конкуренция?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конфиденциалност
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Конфиденциалност
Ако работодателя се навие да ви плаща 5 години след напускането - да, има право да изисква да не работите с такава апаратура, или ако ще и хич да не работите. Но щом трудовото правоотношение се прекратява, вие нямате задължения към стария си работодател, поне не и безвъзмездни такива.
Сега ... ако става въпрос примерно за някакво телекомуникационно оборудване, и със знанията придобито в процеса на работа може да се окаже че можете да прониквате несанкционирано в мрежата на предишния си работодател... би могло да се мисли за някави ограничения, но някой да ми забрани да копам с кирка, щото съм копал досега ... някак си ми звучи несериозно.
Другия вариант е работодателя да докаже, че е вложил несимволична сума в обучението ви за работа точно с тази машина, и да претендира че не "си е избил вложението" във вас... но това вече може да го каже само съда. Примерно ако сте пилот на самолет, изучили са ви "на занаята" от нулата в дадена авиокомпания, години наред, изкарали са ви сертификати за тяхна сметка и месец след придобиване на правоспособност отидете да работите при конкуренцията ... тогава може и да има някакъв резон в такова искане. Но в общия случай такава декларация е несъстоятелна.
Сега ... ако става въпрос примерно за някакво телекомуникационно оборудване, и със знанията придобито в процеса на работа може да се окаже че можете да прониквате несанкционирано в мрежата на предишния си работодател... би могло да се мисли за някави ограничения, но някой да ми забрани да копам с кирка, щото съм копал досега ... някак си ми звучи несериозно.
Другия вариант е работодателя да докаже, че е вложил несимволична сума в обучението ви за работа точно с тази машина, и да претендира че не "си е избил вложението" във вас... но това вече може да го каже само съда. Примерно ако сте пилот на самолет, изучили са ви "на занаята" от нулата в дадена авиокомпания, години наред, изкарали са ви сертификати за тяхна сметка и месец след придобиване на правоспособност отидете да работите при конкуренцията ... тогава може и да има някакъв резон в такова искане. Но в общия случай такава декларация е несъстоятелна.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Стандартна декларация при мобилните оператори, както и в охранителните фирми (по-специално оператори в звената СОТ)
Не носите отговорност съгласно НК.
Вероятно, причината да се подписва такава декларация, са програми, честоти, кодове ... и т.н.
И като как, някога, явяващият се вече бивш работодател би разбрал, че ще работите с ... такава апаратура ?
Не носите отговорност съгласно НК.
Вероятно, причината да се подписва такава декларация, са програми, честоти, кодове ... и т.н.
И като как, някога, явяващият се вече бивш работодател би разбрал, че ще работите с ... такава апаратура ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Благодаря Ви за съветите. Аз също мисля по този начин, но исках все пак да се допитам по този въпрос.
- dani-stars
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|