- Дата и час: 26 Ное 2024, 21:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Уволнение по ЧЛ 328 ал. 1 т. 4
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Уволнение по ЧЛ 328 ал. 1 т. 4
Искам да попитам нещо по знаещите от мен. Уволниха ме по Уволнение по ЧЛ 328 ал. 1 т. 4 във връзка с чл.326 ал 2 от КТ връчаха ми предизвестие и на сащата дате ме уволниха без да изтече предисвестието. В същото време сам и инвалид втора група с 75% И въпро са ми е дали е уснователно уволнението ми. не ми представиха решение от испекцията по труда че могат да ме уволнят.А трябва да има. На такава длажност като моята сме двама колеги а меня уволняват. По чл 333 от КТ сам защитен от уволнение. Проблеми те ми започнаха ката работодателят ми научи че сам инвалид. Благодаря ви за оказаната помощ предварително.
- dinko78
- Нов потребител
Re: Уволнение по ЧЛ 328 ал. 1 т. 4
Вземи си всички документи, които имаш( трудов договор, дл. характеристика, заповед за прекратяване) и при адвокат без да се помайваш. Това, че сте двама колеги на същата длъжност все още нищо не означава, но може да излезе нещо от това. И, да- закрила не ползваш по т.4, да е ясно.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Съгласен съм с казаното до тука. Но според Чл 333 нали ме защитава ако сам трудоостроен или работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването а аз влизам и в двете групи. А защо от предприятието само мен ме уволнява а останалите ми колеги не са почивали през тези 15 дена а само аз не бях допуснат. нали се съкращава предприятието. Преди малко четох едно решение от съда по подобен като моя казос и решението беше че: уволнението е неправомерно защото работодателя е трябвало преди да уволни работника си да приложи някой членовете като чл120, чл173.ал4 , чл160 , чл267 зашото това намалене на работата е временно а не постоянно
- dinko78
- Нов потребител
Доколкото тълкувам правилно чл. 328, ал. 1, т. 4 от КТ, цялото предприятие или цех, или звено трябва да спре работа за повече от 15 дни, за да е налице това основание за уволнение.
В твоя случай само ти не си работил над 15 дни, а твоите колеги са работили. Това означава, че не е налице основание за уволнение по този член. Уволнението е незаконно. Можеш да искаш обявяване на уволнението за незаконно, неговата отмяна, възстановяване на работа и обезщетение до 6 БТВ.
Най-добре си намери адвокат, с който да се консултираш и евентуално да търсиш правата си по съдебен ред.
По отношение на закрилата по чл. 333, ал. 1 от КТ, тя действа при изчерпателно изброени случаи - чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6. Чл. 328, ал. 1, т. 4 не е сред тях.
Изглежда работодателят ти е искал да заобиколи закрилата по чл. 333 от КТ, но според мен е доста несполучливо.
Обикновено някои работодатели заобикалят закрилата чрез чл. 328, ал. 1, т. 6 - когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа, но евентуално променя и длъжностната характеристика и изискванията за образование.
В твоя случай само ти не си работил над 15 дни, а твоите колеги са работили. Това означава, че не е налице основание за уволнение по този член. Уволнението е незаконно. Можеш да искаш обявяване на уволнението за незаконно, неговата отмяна, възстановяване на работа и обезщетение до 6 БТВ.
Най-добре си намери адвокат, с който да се консултираш и евентуално да търсиш правата си по съдебен ред.
По отношение на закрилата по чл. 333, ал. 1 от КТ, тя действа при изчерпателно изброени случаи - чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6. Чл. 328, ал. 1, т. 4 не е сред тях.
Изглежда работодателят ти е искал да заобиколи закрилата по чл. 333 от КТ, но според мен е доста несполучливо.
Обикновено някои работодатели заобикалят закрилата чрез чл. 328, ал. 1, т. 6 - когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа, но евентуално променя и длъжностната характеристика и изискванията за образование.
- jimi66
- Младши потребител
Много благодаря за оказаната помощ. Вече ми се изесниха нещата . Че сам бил неправилно оволнен и трябва да си търся правата вече в съда.
- dinko78
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|