Здравейте! Ситуацията е следната - обема на работа на дадена фирма намалява ( лошо управление, може би ).
Та заплатите на работниците се забавят, както и не се изплащат в пълен размер - 70% от възнаграждението (другата част - някой слънчев ден). А тези 70 процента варират от 300 до под 200 лева на човек, тъй като не всички са с еднакви заплати. Това в продължение на година и половина може би. На работниците им е обяснено, че това е законосъобразно, въпреки че получават по малко от минималната заплата. А на въпроса "Заплати кога ще има?" Отговора на така "милата" управителка е "Ми когато съберете." Та въпроса ми е има ли го някаде това, черно на бяло за процента от възнаграждението, къде да го търся? И възможно ли е прекратяване на трудовите отношения от страна на работника, поради неизплатени заплати?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 23:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Процент от заплатата.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Процент от заплатата.
Прекратяване от работника е възможно без предизвестие по всяко време - чл. 327, т. 2 от КТ.
Законно е да ви се изплаща по-малка част от уговореното възнаграждение с обещанието - разликата друг път.
Законно е да ви се изплаща по-малка част от уговореното възнаграждение с обещанието - разликата друг път.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Вероятно това, което Ви интересува е следния текст от Кодекса на труда:
Гарантиране на изплащането на трудовото възнаграждение
Чл. 245. (1) При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.
(2) Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение остава изискуема и се изплаща допълнително заедно със законната лихва.
И както колежката пише, прекратяване без предизвестие на основание чл. 327, ал.1 , т.2. Намерите ли си друга работа - подавате заявление до работодателя и той е длъжен да прекрати трудовото правоотошение в същия ден. Това е вид защита на интересите на работника.
Гарантиране на изплащането на трудовото възнаграждение
Чл. 245. (1) При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.
(2) Разликата до пълния размер на трудовото възнаграждение остава изискуема и се изплаща допълнително заедно със законната лихва.
И както колежката пише, прекратяване без предизвестие на основание чл. 327, ал.1 , т.2. Намерите ли си друга работа - подавате заявление до работодателя и той е длъжен да прекрати трудовото правоотошение в същия ден. Това е вид защита на интересите на работника.
- iliana88
- Младши потребител
Благодаря ви за отговорите! Моментът почти настъпи, но...
В доп. споразумение към ТД ми пише цитирам: "Заплатата за предходния месец се изплаща до 30 число на текущия месец." Съответно тея 70% които ни дават почти никога не закъсняват. Мога ли все пак да напусна оповавайки се на член 327 и дължимите ми суми?
Искам да отбележа, че сумата която реално получавам (отбелязана и на ведомостите) е доста по-малка от минималната.
В доп. споразумение към ТД ми пише цитирам: "Заплатата за предходния месец се изплаща до 30 число на текущия месец." Съответно тея 70% които ни дават почти никога не закъсняват. Мога ли все пак да напусна оповавайки се на член 327 и дължимите ми суми?
Искам да отбележа, че сумата която реално получавам (отбелязана и на ведомостите) е доста по-малка от минималната.
- noclip
- Нов потребител
Важно е да знаете, че ако прекратите едностранно трудовия си договор по реда на чл.327, ал.1, т.2 от Кодекса на труда, имате право и на обезщетение по реда на чл.221 от КТ - за неспазеното предизвестие.
- chernoto_lale
- Нов потребител
Благодаря за отговора! Напуснах вече но по взаимно съгласие, тъй като последната заплата не закъсня. Остава да ми изплатят дължимите проценти от заплатите. Управителката ми каза, че ще ми ги дават на части, заради намалените продажби. Аз лично нямам нищо против, защото започнах работа като п-консултант в друга фирма, но се притеснявам , че след време ще спрат да ми ги плащат. А това са изработени пари и не смятам труда си за безплатен. Да настоявам ли все пак да ми ги изплатят наведнъж и имам ли това право. Искам да подчертая, че влизам в положението на работодателя, но искам да се застраховам по някакъв начин. И та един ден ако случайно откажат да ми платят какво мога да направя?
И още нещо. Никой не ми каза нищо за лихви върху дължимите суми. Да си направя ли устата или да си трая?
И още нещо. Никой не ми каза нищо за лихви върху дължимите суми. Да си направя ли устата или да си трая?
- noclip
- Нов потребител
Ами, направете си устата, но това е по-скоро в кръга на шегата.
Ако искате да си вземете парите наведнъж, ведно със законната лихва за забава, пуснете искова молба в районния съд с кумулативно съединени искове по КТ и ЗЗД.
Ако искате да си вземете парите наведнъж, ведно със законната лихва за забава, пуснете искова молба в районния съд с кумулативно съединени искове по КТ и ЗЗД.
- chernoto_lale
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|