начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Покупка на имот през ЧСИ с данъчни задължения

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на имот през ЧСИ с данъчни задължения

Мнениеот stanislava-pavlova » 18 Яну 2014, 19:55

Здравейте,
имам проблем.
Купих имот на публична продан и след като реших да го обявя в общината се установи, че ЧСИ - то не е погасило данъчните задължения за конкретния имот.Оказа се, че длъжника не го е обявил и партидата в данъчното се води дори на предходния собственик има натрупани задължения, които не смятам да плащам, но от данъчното твърдят, че ще ми ги прехвърлят на мен.
След като говорих с ЧСИ то, той се свърза с данъчната служба, но тези от там твърдят, че всички задължения трябва да се погасят и тогава ще ми дадат данъчна оценка в която да няма задължения,
Самата данъчна ми е необходима за да мога да си впиша постановлението, съдята по вписванията ми я поиска, но не знам, като я издадат със задължения дали ще впише постановлението.
Моля за съвет как да процедирам и изобщо имат ли право от данъчната служба да прехвърлят данъчни задължения на трети добросъвестен собственик. Сумата за която купих имота не е достатъчна да покрие дълга на длъжника и при положение, че в данъчното дори не са имали информация за длъжника, какво да превежда ЧСИ то, макар че разбрах че той няма официален отговор, защото бил питал по телефона.
Кашата ми е голяма.
Моля помогнете!!!
stanislava-pavlova
Нов потребител

Re: Покупка на имот през ЧСИ с данъчни задължения

Мнениеот ivanov_p » 18 Яну 2014, 21:02

Зависи от делото. може да си искаш парите от СИ, той носи отговорност по чл. 45 ГПК, това е възможно ако за възбраната е извадил скица от общената и е трябвало да види различните имена. Може скицата да е от кадастъра и да е на името на длъжника, а от общината да са дали данни по името на длъжника, въпреки, че СИ трябва изрично да изиска дължимете данъци за имота и от общината да проверят по партидата на имота. Може да откажеш да платиш, а общината да си търси парите от длъжника с глоба, че не е пуснал декларация. Пробвай първо с последното. Според мен редът на действия ще е следния - молба за задължения по партидата, след като получиш отговор с размера даваш на адвокат да обжалва.
Следващия път като купуваш нещо от СИ търсиш някой който разбира да прегледа документите.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот stanislava-pavlova » 19 Яну 2014, 13:18

Благодаря за съвета!
Но бих искала да попитам следното, при положение, че ЧСИ първо превежда данък сгради и ако останат средства след разпределението, чак тогава прави превод за такса смет, а такива съответно не остават/имота е продаден за сума която не покрива дълга към банката/, няма ли да е по лесно да се плати данък сгради, а такса смет данъчните да си я търсят от длъжника?
Законово това не е ли уредено?

Относно прегледа на документите по проданта-бяха прегледани от мой познат юрист, но явно и той е изпуснал тънкия момент с данъчните и сега всичко е на моята глава.В интерес на истината, след създалия се казус и той предложи нещо подобно, но ми се струва, че ще ми отнеме много време, което ще забави вписването.
Имали законо установени срокове, в които трябва да се впише постановлението за възлагане.
stanislava-pavlova
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 19 Яну 2014, 13:56

Документите е редно да се прегледат от някой занимаващ се с изп. производство, може адвокат, може инкасатор, но и там няма гаранция. Ти си на етап да търсиш кой да плати задължение, което искат от тебе, теорията вече не те интересува и за целта трябва да се види кой конкретно е направил грешката, а не нещата по принцип. Ако от общината са казали, че по партидата няма задължения е едно, ако е сгрешил ЧСИ е друго.
Погледни скицата на чие име е, от кой е издадена, общината или кадастъра(вече са почти само от кадъстъра), изпратено ли е писмо от ЧСИ до общината, какъв е отговора и ще излезе кой е за съдене.

Мисля, че няма определен срок за вписване, може да го направи ЧСИ(плаща се някаква такса), но обикновенно е от купувачът. Изисква се дан. оценка, скица и платени данъци, което очевидно е проблем в случая и се действа на принципа - плаща който е на зор.
(точна такъв случай съм нямал, затова приеми писаното като ориентировъчно).
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот stanislava-pavlova » 19 Яну 2014, 18:34

Благодаря отново,
но може ли да попитам следното:
ако аз реша все пак да платя само данък сгради, ще си спестя ли ходенето по мъките?
Ще имат ли данъчните основание да не ми издадат заветната данъчна оценка ?
stanislava-pavlova
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 20 Яну 2014, 00:20

Те са длъжни да я издадат и без да сте платила нищо, но много общини заобикалят решение на ВАС и продължават да искат удостоверение за липса на задължения. В този смисъл ако общината си върши работата може да не платите и данък сгради и да ви издадат, а ако я кара по-старому ще трябва да платите всичко или да обжалвате отказ, което е тегава работа.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Общи дискусии