Здравейте,
имам проблем.
Купих имот на публична продан и след като реших да го обявя в общината се установи, че ЧСИ - то не е погасило данъчните задължения за конкретния имот.Оказа се, че длъжника не го е обявил и партидата в данъчното се води дори на предходния собственик има натрупани задължения, които не смятам да плащам, но от данъчното твърдят, че ще ми ги прехвърлят на мен.
След като говорих с ЧСИ то, той се свърза с данъчната служба, но тези от там твърдят, че всички задължения трябва да се погасят и тогава ще ми дадат данъчна оценка в която да няма задължения,
Самата данъчна ми е необходима за да мога да си впиша постановлението, съдята по вписванията ми я поиска, но не знам, като я издадат със задължения дали ще впише постановлението.
Моля за съвет как да процедирам и изобщо имат ли право от данъчната служба да прехвърлят данъчни задължения на трети добросъвестен собственик. Сумата за която купих имота не е достатъчна да покрие дълга на длъжника и при положение, че в данъчното дори не са имали информация за длъжника, какво да превежда ЧСИ то, макар че разбрах че той няма официален отговор, защото бил питал по телефона.
Кашата ми е голяма.
Моля помогнете!!!
- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Покупка на имот през ЧСИ с данъчни задължения
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Покупка на имот през ЧСИ с данъчни задължения
Зависи от делото. може да си искаш парите от СИ, той носи отговорност по чл. 45 ГПК, това е възможно ако за възбраната е извадил скица от общената и е трябвало да види различните имена. Може скицата да е от кадастъра и да е на името на длъжника, а от общината да са дали данни по името на длъжника, въпреки, че СИ трябва изрично да изиска дължимете данъци за имота и от общината да проверят по партидата на имота. Може да откажеш да платиш, а общината да си търси парите от длъжника с глоба, че не е пуснал декларация. Пробвай първо с последното. Според мен редът на действия ще е следния - молба за задължения по партидата, след като получиш отговор с размера даваш на адвокат да обжалва.
Следващия път като купуваш нещо от СИ търсиш някой който разбира да прегледа документите.
Следващия път като купуваш нещо от СИ търсиш някой който разбира да прегледа документите.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря за съвета!
Но бих искала да попитам следното, при положение, че ЧСИ първо превежда данък сгради и ако останат средства след разпределението, чак тогава прави превод за такса смет, а такива съответно не остават/имота е продаден за сума която не покрива дълга към банката/, няма ли да е по лесно да се плати данък сгради, а такса смет данъчните да си я търсят от длъжника?
Законово това не е ли уредено?
Относно прегледа на документите по проданта-бяха прегледани от мой познат юрист, но явно и той е изпуснал тънкия момент с данъчните и сега всичко е на моята глава.В интерес на истината, след създалия се казус и той предложи нещо подобно, но ми се струва, че ще ми отнеме много време, което ще забави вписването.
Имали законо установени срокове, в които трябва да се впише постановлението за възлагане.
Но бих искала да попитам следното, при положение, че ЧСИ първо превежда данък сгради и ако останат средства след разпределението, чак тогава прави превод за такса смет, а такива съответно не остават/имота е продаден за сума която не покрива дълга към банката/, няма ли да е по лесно да се плати данък сгради, а такса смет данъчните да си я търсят от длъжника?
Законово това не е ли уредено?
Относно прегледа на документите по проданта-бяха прегледани от мой познат юрист, но явно и той е изпуснал тънкия момент с данъчните и сега всичко е на моята глава.В интерес на истината, след създалия се казус и той предложи нещо подобно, но ми се струва, че ще ми отнеме много време, което ще забави вписването.
Имали законо установени срокове, в които трябва да се впише постановлението за възлагане.
- stanislava-pavlova
- Нов потребител
Документите е редно да се прегледат от някой занимаващ се с изп. производство, може адвокат, може инкасатор, но и там няма гаранция. Ти си на етап да търсиш кой да плати задължение, което искат от тебе, теорията вече не те интересува и за целта трябва да се види кой конкретно е направил грешката, а не нещата по принцип. Ако от общината са казали, че по партидата няма задължения е едно, ако е сгрешил ЧСИ е друго.
Погледни скицата на чие име е, от кой е издадена, общината или кадастъра(вече са почти само от кадъстъра), изпратено ли е писмо от ЧСИ до общината, какъв е отговора и ще излезе кой е за съдене.
Мисля, че няма определен срок за вписване, може да го направи ЧСИ(плаща се някаква такса), но обикновенно е от купувачът. Изисква се дан. оценка, скица и платени данъци, което очевидно е проблем в случая и се действа на принципа - плаща който е на зор.
(точна такъв случай съм нямал, затова приеми писаното като ориентировъчно).
Погледни скицата на чие име е, от кой е издадена, общината или кадастъра(вече са почти само от кадъстъра), изпратено ли е писмо от ЧСИ до общината, какъв е отговора и ще излезе кой е за съдене.
Мисля, че няма определен срок за вписване, може да го направи ЧСИ(плаща се някаква такса), но обикновенно е от купувачът. Изисква се дан. оценка, скица и платени данъци, което очевидно е проблем в случая и се действа на принципа - плаща който е на зор.
(точна такъв случай съм нямал, затова приеми писаното като ориентировъчно).
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря отново,
но може ли да попитам следното:
ако аз реша все пак да платя само данък сгради, ще си спестя ли ходенето по мъките?
Ще имат ли данъчните основание да не ми издадат заветната данъчна оценка ?
но може ли да попитам следното:
ако аз реша все пак да платя само данък сгради, ще си спестя ли ходенето по мъките?
Ще имат ли данъчните основание да не ми издадат заветната данъчна оценка ?
- stanislava-pavlova
- Нов потребител
Те са длъжни да я издадат и без да сте платила нищо, но много общини заобикалят решение на ВАС и продължават да искат удостоверение за липса на задължения. В този смисъл ако общината си върши работата може да не платите и данък сгради и да ви издадат, а ако я кара по-старому ще трябва да платите всичко или да обжалвате отказ, което е тегава работа.
- ivanov_p
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|