начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Обезщетение при съкращение по чл. 328 ал. 1, т. 2

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение при съкращение по чл. 328 ал. 1, т. 2

Мнениеот wow40 » 01 Окт 2013, 00:28

Здравейте!
При трудов стаж над 25 години, могат ли да ми прекратят обезщетението от трудовата борса след съкращение по чл. 328 ал. 1, т. 2, ако ми предложат работа от борсата. До колко пъти, ако им отказвам предложенията за работа могат ли да ми прекратят обезщетението.
wow40
Младши потребител

Re: Обезщетение при съкращение по чл. 328 ал. 1, т. 2

Мнениеот sunrise » 01 Окт 2013, 07:44

Могат. Стажът Ви е без значение в случая. Зависи дали Ви е предложена подходяща работа и периодът , в който сте там.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот chandra » 01 Окт 2013, 08:57

Трябваше да декларирате, че се записвате само за обезщетение, не и да ви търсят работа! При регистрация има такава опция!
chandra
Потребител

Мнениеот sunrise » 01 Окт 2013, 09:36

chandra написа:Трябваше да декларирате, че се записвате само за обезщетение, не и да ви търсят работа! При регистрация има такава опция!

И що решихте ,че има такава опция?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот chandra » 01 Окт 2013, 10:47

Ми защото поне във Варна имат такава опция, съпругът ми изрично декларира, че ще получава обезщетение и да не му търсят работа. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
chandra
Потребител

Мнениеот sunrise » 01 Окт 2013, 12:09

Чл.20 (4) Регистрацията на безработните лица се прекратява и в случаите, когато:

1. не изпълнят препоръките на трудовия посредник или действията, сроковете и графика за посещения, включени в плана за действие;

2. не се явят на посочените дата и час в писмената покана от поделението на Агенцията по заетостта или в срок три работни дни след тази дата;

3. не спазват определения им график за посещения в поделението на Агенцията по заетостта;

4. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г.) откажат да приемат предложената им подходяща работа и/или включване в програми и мерки за заетост и обучение за възрастни по този закон, както и в програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове;
.

Това е текстът на Закон за насърчаване на заетостта. Няма ли регистрация в Бюрото по труда, няма обезщетение от НОИ. Тази опция няма как да е получил съпруга Ви . Ако пък твърди такова нещо, аз бих се замислила на Ваше място, какви ли услуги е предоставил. :D Затова не заблуждавайте питащия.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот chandra » 01 Окт 2013, 12:38

Без регистрация в действителност не може, но при регистрацията попълват едни формуляри в който изрично може да посочиш дали да ти търсят работа или не!
Иначе мога да ти кажа, че с удоволствие би ти предоставил услугите си! :)
chandra
Потребител

Мнениеот sunrise » 01 Окт 2013, 13:46

На мен не, благодаря. Понеже това е правен форум и тук боравим със закони, следва да посочите нормата , въз основа на която е изготвена декларацията.Цитираната от мен разпоредба посочва, че при отказ да приемеш предложена работа ти се прекратява регистрацията. Бюрата по труда са затова, да ти търсят работа. Обезщетението е за това ,че си без работа. То затова се нарича за безработица , а не за мързел. Ако не си търсиш работа , не получаваш и обезщетение.
Ето, какво посочва същият Закон за насърчаване на заетостта:" Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г., изм. и доп., бр. 26 от 2008 г.) Всеки български гражданин, както и всеки гражданин на друга държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, който търси работа, може да се регистрира в териториалното поделение на Агенцията по заетостта.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г., бр. 26 от 2008 г.) Търсещите работа лица се регистрират в една от следните групи:

1. безработни;

2. заети;

3. учащи се, които желаят да работят през свободното си от учене време;

4. лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст;

5. лица, придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране, които не работят.
В коя точно категория попада лице,което не търси работа , ама иска обезщетение? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mimsi74 » 07 Яну 2014, 17:45

Здравейте, ноември месец 2012 г. ме съкратиха и един месец бях на борсата. За този месец взех обещетение 330 лв. Започнах работа януари, 2013 г, на същия осигурителен доход и сега на 05,12,2013 ме освобождават по чл. 328, ал. 1, т.11 и от борсата ще получа обещетение по 7,20 лв на ден. Защо обещетението ми е толкова малко, а не е като предния път?
mimsi74
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 07 Яну 2014, 21:30

Здравейте! Тъй като са изтекли девет месеца от предишната Ви регистрация, настоящата се счита за повторна в рамките на три години и при нея обезщетението е минималното , четири месеца.
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право