начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Тълкуване на чл.2 от Наредба №1 За опазване на озеленени пло

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тълкуване на чл.2 от Наредба №1 За опазване на озеленени пло

Мнениеот penka_drundewa » 22 Дек 2013, 12:30

чл.2 от Наредбата №1 - за опазване на озеленените площи и декоративна разтителност гласи, че не са обект овощните дървета в селищните територи? Прилага ли се таази наредба за частни имоти без строеж само с овощни дървета засадени? Др. §§ 1,2,3, дават определения на що е озеленена площ и декоративна разтителност.
penka_drundewa
Нов потребител

Re: Тълкуване на чл.2 от Наредба №1 За опазване на озеленени

Мнениеот bird_of_paradise » 22 Дек 2013, 12:38

Пенке, къде точно те стяга обувката, че пусна до момента цели пет теми search.php?author_id=86778&sr=posts с идентичен предмет?
Прочети наредбата, осмисли я, фиксирай точно проблема и задай ясен конкретен въпрос.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот penka_drundewa » 22 Дек 2013, 14:59

Прочетох още веднъж наредбата и с моят народен ум проумявам, че тази наредба е за общинските градинки и паркове, алеи в населените места и не разбирам защо в малките населени места Общините санкционират нас, селските стопаните на частни имоти да сечем овощни дървета, да сечем и окастряме орехи, кестени и черници по тази наредба, без надлежно оформени от Общината документи. И ако изпълним тяхните заповеди попадаме под санкции, ако не ги изпълним поради гореизложеното, явно пак попадме под удараите на закона. Затова съм объркано затворена в този за мен омагьосан кръг.
penka_drundewa
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 22 Дек 2013, 15:43

Не знам, какво точно те притеснява, но мисля, че не четеш целия чл.2:
НАРЕДБА № 1 ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОЗЕЛЕНЕНИТЕ ПЛОЩИ И ДЕКОРАТИВНАТА РАСТИТЕЛНОСТ написа:Чл. 2. Не са обект на тази наредба озеленените площи със специално предназначение, като ботанически градини, дендрариуми, дървета с историческо значение, обявени по съответния ред, овощните дървета в селищните територии и др., статутът на които е определен с нормативен акт.

Трябва да се запиташ, и да си дадеш отговор: статутът на овошките, които имам в двора, определен ли е за специален с друг нормативен акт? Ако отговорът е отрицателен, и вероятно е такъв, то наредбата ще се прилага и за собствените ти дървесни видове, които без разрешението по чл. 19 сечеш, кастриш, подрязваш или каквото там.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот penka_drundewa » 22 Дек 2013, 19:38

След кратък диалог със себе си не можах да измисля друга причина да не изсичам овошките и подрязвам клоните на орехи, бадеми в двора ми, и да изсичам разстителността от оградата на двора ми в този зимен сезон, защото този студ не е подходящ за селскостопанска работа. Има ли правната възможност да се изчака пролетта, защото сега дърветата заспиват, а на пролет се вижда най-ясно кой клон е изсъхнал, кое дърво е измръзнало и т.н и резултата няма да е двойно поразяване на голям брои дървета.
penka_drundewa
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Дек 2013, 20:41

Бихте ли разказала по-подробно какъв е проблемът?
Някой ви кара да сечете, или Вие имате такива намерения ...
В коя община е, жалби ли има ...
Бях на път да Ви дам насока към хуманитарната медицина, но може би не съм прав.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот penka_drundewa » 22 Дек 2013, 22:38

След жалба на съседа за отстояния на овощни дървета от границите на имота, имам заповед от Кмета да сеча 12-20год. овощни дървета и орехи. Последните/орехите/ са на повече от 3,50м. навътре в моят имот, но клони водачи пресичат границите на имота. В заповдта е цитирана Наредба №1 чл.19 ал.1 т.3 Четох наредбата и не мога да се съгласяче се отнася за случая. Мога ли да избегна изпълнението
1. Зимен сезон е
2. Наредбата според мен е за общински терени, озеленени площи и декоративана разстителност
3. Смятам, че орехите са особен растителен вид, защитен по някакъв начин и не трябва така лесно да се сечат,
а може би трябва да се изпълни някаква документална процедура от мен.
4. Интуитивно чувствам, че и да изпълна и да не изпълна заповедта на Кмета ще бъда наказана.
Нещо не е наред - имам срок до 1,01,2014 г.
penka_drundewa
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Дек 2013, 23:31

penka_drundewa написа:След жалба на съседа за отстояния на овощни дървета от границите на имота, имам заповед от Кмета да сеча 12-20год. овощни дървета и орехи. Последните/орехите/ са на повече от 3,50м. навътре в моят имот, но клони водачи пресичат границите на имота. В заповдта е цитирана Наредба №1 чл.19 ал.1 т.3 Четох наредбата и не мога да се съгласяче се отнася за случая. Мога ли да избегна изпълнението
1. Зимен сезон е
2. Наредбата според мен е за общински терени, озеленени площи и декоративана разстителност
3. Смятам, че орехите са особен растителен вид, защитен по някакъв начин и не трябва така лесно да се сечат,
а може би трябва да се изпълни някаква документална процедура от мен.
4. Интуитивно чувствам, че и да изпълна и да не изпълна заповедта на Кмета ще бъда наказана.
Нещо не е наред - имам срок до 1,01,2014 г.

Въпросната наредба гласи :
Чл. 26. Споровете за премахване на дървета по границите на имотите и за обезщетения на неправомерно премахнати дървесни видове се решават по съдебен ред.
Вижте текста на издадената заповед и се консултирайте с адвокат!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 22 Дек 2013, 23:38

Пенке, имаш няколко работни дни до 02.01.2014г. Търси спешно адвокат( дано попаднеш на читав колега), че да им натриеш носовете на общинарите, които са издали тази заповед. Трябва да я обжалваш пред съответния АС.
Едва сега видях дървесните видове- орех, кестен, бадем, лешник и черница са под особена закрила и статутът им е уреден нормативно, ерго- няма сила на този свят, разбирай и съд, който да те накара да ги отсечеш, окастриш или каквото там са предписали "екологичните невежи" от съответната община. Без оглед колко му пречи на съседа 8) .
Цитираната от теб, и общината, наредба за тях не играе, така щото МРРБ не пее пред МЗХ.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 23 Дек 2013, 16:52

И - да не забравиш адвоката да поиска разноските.
Не трябва да са малки ... като си ги платят, да се научат.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Общи дискусии