Здравейте,
имам въпрос относно 6-месечния стаж след дипломиране в ЮФ, разпоредбата на чл.297, ал.1 гласи "Министърът на правосъдието разпределя стажант-юриста към окръжния съд, в чийто съдебен район е постоянният му адрес. По изключение, когато важни обстоятелства налагат това, стажант-юристът може да бъде разпределен и в друг съдебен район. " Искам да си карам стажа не по постоянния ми адрес, а в друг съдебен район. какво ще рече " важни обстоятелства налагат това" ? Моля някой да помогне и предварително благодаря.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
юр.стаж след дипломиране
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: юр.стаж след дипломиране
Еми, сигурно да имаш настоящ адрес, договор за наем там, семейство а-у. Ти защо искаш другаде да го караш?
- annato
- Младши потребител
За смяна на настоящ адрес трябва да имам договор за наем на недвижим имот, който да е вписан ( нямам такъв), или да имам собствен недвижим имот ( и такъв нямам). Единствения вариант, който се сещам е трудов договор, но не знам дали спада към "важните обстоятелства" и дали ще го уважи негова милост А друг е въпросът когато трябва да изпращам необходими документи за стажа как да се приложи тоя договор към тях Доколкото до желанието ми да искам да си изкарам стажа в друг съдебен район, нямам супер оправдателна причина. Живея в малко, вече почти замряло, градче- което не иска да споменавам, причина няма.
- emita2323
- Младши потребител
Странно, когато ние бяхме на стаж, не бяха нужни доказателства, за да избереш съдебен район
Иначе, за регистрацията на настоящ адрес е достатъчно да имаш познат, който да се съгласи да те регистрира в своето жилище - приятел си му и живееш при него. Няма нужда да вписваш договор за наем и пр.
Успех!
Иначе, за регистрацията на настоящ адрес е достатъчно да имаш познат, който да се съгласи да те регистрира в своето жилище - приятел си му и живееш при него. Няма нужда да вписваш договор за наем и пр.
Успех!
- Kogato
- Младши потребител
emita2323 написа:
За смяна на настоящ адрес трябва да имам договор за наем на недвижим имот, който да е вписан ( нямам такъв), или да имам собствен недвижим имот ( и такъв нямам). Единствения вариант, който се сещам е трудов договор, но не знам дали спада към "важните обстоятелства" и дали ще го уважи негова милост А друг е въпросът когато трябва да изпращам необходими документи за стажа как да се приложи тоя договор към тях Доколкото до желанието ми да искам да си изкарам стажа в друг съдебен район, нямам супер оправдателна причина. Живея в малко, вече почти замряло, градче- което не иска да споменавам, причина няма.
Здравейте, нямам отношение към поставеният от Вас въпрос, но ако приемете споделяне на опит бих Ви навел на обстоятелството, че в един по-"спокоен" съд бихте могла да научите много повече неща, тъй като в по-ненатоварените съдебни райони съдиите са по-отзивчиви и имат време да обясняват това онова на стажантите си. Колегите от големите градове са претоварени с дела и дори и да имат желание то те не разполагат с времеви ресурс да се занимават със стажанти. При условие, че карате стажа си редовно, а не фиктивно, преосмислете идеята си каде ще е по-подходящо. Стажът дава една практическа проекция на теоретичните знания научени в ЮФ, в този дух е полезно съвестно да го посещавате. Успех.
- m_angelov
- Младши потребител
Искрено ви благодаря за отговорите. Ще сменям настоящия адрес, многооо благодаря Ако някой има друго мнение по първоначалния зададен въпрос ще се радвам да го чуя и него. Още веднъж благодаря!!!
- emita2323
- Младши потребител
Доколкото си спомням от две години не е необходимо да имате договор за наем, достатъчно е да удостоверите, че живеете на определен адрес, като представите касови бележки за платени консумативи.
- okolska
- Нов потребител
Четете наредба № 2/23.09.2002г. за придобиване на юр. правоспособност.
Подавате молба до министъра на МП, в която сочите постоянен и настоящ адрес, ерго- един от двата трябва да съвпада с района на съда, където искате да проведете стажа, за да може да се позовете на личен избор, който да дерогира нормата на чл. 237 ЗСВ и чл. 5 от посочената наредба. Ако е възможно, де.
Важните обстоятелства, така както е формулирано в наредбата остават едностранно за "възможностите на съдилищата, прокуратурите и следствените служби".
Представяне на ТД е нож с две остриета, ако към него нямате заповед на работодателя, че е съгласен да сте в неплатен, докато провеждате стажа. Без такава някак афиширате невъзможност да сте едновременно на две места, смятам аз. То, не е публична тайна, че малцина ходят редовно по предварително обявените за посещение места, ама т`ва е друга тема.
По спомени( не знам, колко са достоверни ) преди години молбата подадох чрез ОС по постоянен адрес. Дали е имало заповед или не на М на МП, не знам, но реално седмица по-късно ми се обадиха от там, за да си получа стажантската книжка и програма, къде, кога, колко време.
Та, ако все още е така ( защото моят стаж е проведен не по действащия ЗСВ), то ще трябва да се срещнете и с председателя на съда, където искате да проведете стажа, че да имате и неговата благословия.
Подавате молба до министъра на МП, в която сочите постоянен и настоящ адрес, ерго- един от двата трябва да съвпада с района на съда, където искате да проведете стажа, за да може да се позовете на личен избор, който да дерогира нормата на чл. 237 ЗСВ и чл. 5 от посочената наредба. Ако е възможно, де.
Важните обстоятелства, така както е формулирано в наредбата остават едностранно за "възможностите на съдилищата, прокуратурите и следствените служби".
Представяне на ТД е нож с две остриета, ако към него нямате заповед на работодателя, че е съгласен да сте в неплатен, докато провеждате стажа. Без такава някак афиширате невъзможност да сте едновременно на две места, смятам аз. То, не е публична тайна, че малцина ходят редовно по предварително обявените за посещение места, ама т`ва е друга тема.
По спомени( не знам, колко са достоверни ) преди години молбата подадох чрез ОС по постоянен адрес. Дали е имало заповед или не на М на МП, не знам, но реално седмица по-късно ми се обадиха от там, за да си получа стажантската книжка и програма, къде, кога, колко време.
Та, ако все още е така ( защото моят стаж е проведен не по действащия ЗСВ), то ще трябва да се срещнете и с председателя на съда, където искате да проведете стажа, че да имате и неговата благословия.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Здравейте! И аз съм в подобна ситуация. Не живея в града където ми е постояния адрес, съответно и настоящия ми не е сменен. Мислите ли, че ако сменя само настоящия, биха ме разпределили спрямо него? Искам да си спестя смяната на постоянияи съответно на всички други документи. В заявлението за започване видях, че попълваш и двата и след това пишеш в кой Окр. район искаш да караш, което ме навежда намисълта, че е възможно, но ми се ще да чуя и друго мнение или информация към кого да се обърна за да ми отговорят на въпроса. Благодаря!
- anane
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|