начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Изпитателен срок и майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изпитателен срок и майчинство

Мнениеот donatela » 05 Дек 2013, 00:46

Здравейте,
отварям нова тема тъй като не успях да намеря поставен такъв казус:
Започнах работа във фирма на трудов договор със срок на изпитване 6 месеца. През този период забременях и поради тежка бременност излязох в болничен, в последствие и в майчинство. По време на майчинството (отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст) поисках да се върна на работа, но работодателят ми ми препоръча да използвам целият отпуск тъй като съм щяла да бъда освободена от заеманата длъжност. Сега втората година изтича и въпросът ми е наистина ли законово мога да бъда освободена (тъй като срокът на изпитване не е изтекъл) и какви са моите права, гарантирани от законодателството на Р България, в този случай?
Благодаря Ви предварително за оказаните съдействие и консултация!
donatela
Нов потребител

Re: Изпитателен срок и майчинство

Мнениеот iliana88 » 05 Дек 2013, 17:08

Здравейте,
Работодателят е в правото си да прекрати трудовия договор с работник, който е в срок на изпитване, без да дължи мотиви за това. Съгласно чл. 70, ал. 4 от Кодекса на труда, в срока на изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск - доколкото разбирам от обяснението Ви, Вашият случай е точно такъв.
При прекратяване на правоотношението на това основание, ще имате право на обезщетение за оставане без работа от НОИ в срок, зависещ от трудовия Ви стаж и в по-благоприятния размер (а не минималния).
Ако имате още въпроси, пишите ми на лични и ще се опитам да отговоря.
iliana88
Младши потребител

Re: Изпитателен срок и майчинство

Мнениеот donatela » 07 Дек 2013, 17:59

Благодаря за консултацията!
donatela
Нов потребител

Назад към Трудово право