начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Кой е ответникът по дело по ЗОДОВ?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой е ответникът по дело по ЗОДОВ?

Мнениеот ilian_todorov » 02 Дек 2013, 18:30

Когато не са спазени разумните срокове за разглеждане на едно дело, според мен ответникът би трябвало да е съдът, който е решил делото. Струва ми се малко странно обаче съд да осъди същия съд. :)
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Кой е ответникът по дело по ЗОДОВ?

Мнениеот ivanov_p » 02 Дек 2013, 19:34

От заглавието на закона и препратките към ГПК не следва ли ответник да е държавата при условията на 31 ГПК?
Другият вариант е обезщетение по реда на глава трета "а" от ЗСВ, където заявлението се подава мрез Инспекторатът до министъра на правосъдието.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 02 Дек 2013, 20:51

ivanov_p написа:От заглавието на закона и препратките към ГПК не следва ли ответник да е държавата при условията на 31 ГПК?
Другият вариант е обезщетение по реда на глава трета "а" от ЗСВ, където заявлението се подава мрез Инспекторатът до министъра на правосъдието.

Делото е приключило през 2010 г. и няма как да се подаде заявление до министъра.
Вашето мнение е, че ответник в този случай трябва да е държавата?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 02 Дек 2013, 21:12

Нямам кой знае какво мнение, защото не съм минал през такива дела, но от беглия прочит така ми се видя. Имам едно дело, за което смятам да съдя държавата, но то е толкова старо, че все отлагам подготовката по него. Така или иначе отговорността е на държавата, а тя се представлява от мин. на финансите. Намери някое решение и виж, мене ме мързи да търся.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 02 Дек 2013, 21:53

ivanov_p написа:Нямам кой знае какво мнение, защото не съм минал през такива дела, но от беглия прочит така ми се видя. Имам едно дело, за което смятам да съдя държавата, но то е толкова старо, че все отлагам подготовката по него. Така или иначе отговорността е на държавата, а тя се представлява от мин. на финансите. Намери някое решение и виж, мене ме мързи да търся.

Доколкото знам хора които са оправдани по наказателни дела от общ характер водят дела срещу прокуратурата и ответник е прокурор в съответната прокуратура.
Когато обаче делото е заради това, че е продължило прекалено дълго, кой трябва да е ответникът?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 02 Дек 2013, 22:08

ilian_todorov написа:Когато не са спазени разумните срокове за разглеждане на едно дело, според мен ответникът би трябвало да е съдът, който е решил делото. Струва ми се малко странно обаче съд да осъди същия съд. :)

Вижте какво, воденето на такова дело си има резон, но едва ли ще се справите без адвокат, съдя по съдебната практика, с която очевидно не сте запознат. Да не се окаже накрая, че самоинициативата Ви е излязла прекалено солено. :!:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 02 Дек 2013, 22:15

nk7702n написа:
ilian_todorov написа:Когато не са спазени разумните срокове за разглеждане на едно дело, според мен ответникът би трябвало да е съдът, който е решил делото. Струва ми се малко странно обаче съд да осъди същия съд. :)

Вижте какво, воденето на такова дело си има резон, но едва ли ще се справите без адвокат, съдя по съдебната практика, с която очевидно не сте запознат. Да не се окаже накрая, че самоинициативата Ви е излязла прекалено солено. :!:

Естествено, че ще ангажирам адвокат, но реших да проучва нещата преди това.
Намерих и малко съдебна практика.
http://145.255.192.107/2013/07-2013/056 ... 770313.htm
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Общи дискусии