начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Алкохолна проба

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Алкохолна проба

Мнениеот meremre » 15 Ное 2013, 21:52

Здравейте,работя като монтьор в автобусна фирма, работодателят ни е издал заповед която гласи,че сме длъжни да даваме алкохолна проба при постъпване и при напускане на работното място,
Въпроса ми е има ли законово право да налага такава мярка ???
meremre
Младши потребител

Re: Алкохолна проба

Мнениеот TheOldMan » 15 Ное 2013, 23:50

Предполагам че монтьора е необходимо да придвижва автобуса от ... де да знам ... от паркинга до канала, или от едно хале до друго. За тази цел трябва да има СУМПС и да е "в кондиция" да изпълнява функцията "Водач на МПС". А водача на МПС не трябва да е пиян.
Така че формално погледнато ... да, шефа е в правото си да проверява дали подчинения е в състояние да изпълнява работата си. Защото той ще го отнесе по члена "който предостави МПС за управление на нетрезвен водач, или позволи нетрезван водач да кара МПС въпреки че му е известно че е употребил..." (цитирам по памет...).
А и ... шефа да не ви плаща да пиете по време на работа? А и нали автобусите които ремонтирате превозват хора? Ако стане нещо?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 16 Ное 2013, 02:27

meremre написа:...работя като монтьор в автобусна фирма...

Безопасността изисква да не сте пил на работното си място. Както тази на работниците, така и тази на потенциалните пътници. А и нещо е довело до това ... незаконно, и тъй нарушаващо правата на горкия работник решение, нали ?
Евала на работодателя.

П.П. Има професии, дето не са за хора, които не могат да изкарат 10 часа без алкохол.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот meremre » 16 Ное 2013, 07:51

Аман от илитерати като теб doc03 , кой е казал че пия , питам дали е законно и не се ли нарушават правата на човека

p.s. Уточнявам, не съм Шофьор а Монтьор дори книжка нямам и НЕ ПИЯ :idea:
meremre
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 16 Ное 2013, 10:59

Я как се докачал... като си толкоз отворен - тичай в съда и заведи едно дело срещу работодателя за нарушаване на правата ти - примерно на правото ти да обърнеш 2 бири на обед. Нищо че не пиеш, така ... за да докажеш че си свободен човек се жертвай.
Представящ ли си ако хирурзите заведат дело че им се нарушава правото да ходят с дънки и кубинки в операционните? И изобщо ... за к'во се мислят тия работодатели бре? Как може да ми ограничават свободата? Ако искам - ще ходя на работа, ако не искам - няма. Ще ми казват и какво да правя ... да бе. Ако ща - цял ден ще решавам кръстословица на бюрото!
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 16 Ное 2013, 13:50

meremre написа:p.s. Уточнявам, не съм Шофьор а Монтьор дори книжка нямам и НЕ ПИЯ :idea:

След като не пиете не разбирам интересът ви по темата- тази заповед не е пречка за вас, напротив осигурява безопасна работна среда за вас и относително качествено изпълнение на задълженията ви. В тази връзка си има медицински и психологически изисквания, на които да отговаря всяка длъжност свързана с живота на хората. Контролът е преди започване на работа и след приключване на раб. ден, за да може да се установи (пак относително) дали сте годен да изпълнявате задълженията си по трудов договор, евентуално да се установи какво сте работили през деня и какви проблеми в бъдеще да се очакват с всички отремонтирани МПС. Принципът е, че при установена употреба на алкохол с надлежно средство трябва да бъдете отстранен от работа.
Това е, няма нищо сложно. Напротив- в този случай от резултата на вашата работа зависи живота на всички пътници, които ще ползват услугите на тази автобусна фирма.

Отделно, че при евентуална трудова злополука тези данни ползват работника. Погледнете от тази гл. точка и ще намерите логика ( норми има).

Както казват дебелите книги- където започват моите права, там свършват твоите.

п.п. какво е илитерат според вас, защото очевидно думата е ползвана неправилно.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 16 Ное 2013, 17:30

meremre написа:Аман от илитерати като теб doc03 , кой е казал че пия , питам дали е законно и не се ли нарушават правата на човека

p.s. Уточнявам, не съм Шофьор а Монтьор дори книжка нямам и НЕ ПИЯ :idea:

Ти си бил много духовит бе ! И като един грамотен бУгарин, питаш елементаризми, а не попрочете това-онова преди да се изявиш с тъпи въпроси ...

КТ Задължения при изпълнение на възложената работа
Чл. 126. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При изпълнение на работата, за която се е уговорил, работникът или служителят е длъжен:
1. да се явява навреме на работа и да бъде на работното си място до края на работното време;
2. да се явява на работа в състояние, което му позволява да изпълнява възложените задачи и да не употребява през работното време алкохол или друго упойващо вещество;
3. да използува цялото работно време за изпълнение на възложената работа;
4. да изпълнява работата си в изискуемото се количество и качество;
5. да спазва техническите и технологическите правила;
6. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) да спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд;
7. да изпълнява законните нареждания на работодателя;
.......................

Работодателят е длъжен да контролира по т.2 !

ЗБУТ Чл.4 Работодателят е длъжен да осигурява здравословнисловни и безопасни условия на труд на работещите, като прилага необходимите
мерки, включително:
1. превенция на професионалните рискове;
2. предоставяне на информация и обучение;
3. осигуряване на необходимата организация и средства.
(2) Работодателят съобразява мерките по ал. 1 с променящите се обстоятелства с
цел подобряване на съществуващото положение.
(3) Работодателят прилага мерките по ал. 1, като осигурява основните принципи
на превенция:
1. избягване на рисковете;
2. оценка на рисковете, които не могат да бъдат избегнати;
3. ограничаване на рисковете при източника на възникването им;
.........................................................

Защо да е незаконно и какви права нарушава работодателя ? Би ли обяснил, г-н начетения ?
Напротив - задължително е, особено ако се работи с автомобили, транспортна техника, опасни машини. Работодателят ти носи огромна имуществена отговорност за живота и здравето на работниците, както и за качеството на работата, а от последното - отговорност и за много други хора.
Късно се е сетил, ако питаш мен ...
Не знам дали помниш, но при една катастрофа с автобус разнищиха един автосервиз, и собственикът беше виновен дори и за това, че не е задължил работниците да носят работно облекло, а джиткали по дънки и тениски....
Дори не е необходимо да фигурира в договора и в длъжностната характеристика обстоятелството да си трезвен. Убеден съм обаче, че фигурира в правилата за безопасност на фирмата.

Видове нарушения на трудовата дисциплина
Чл. 187. Нарушения на трудовата дисциплина са:
1. закъснение, преждевременно напускане на работа, неявяване на работа или неуплътняване на работното време;
2. (доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) явяване на работника или служителя на работа в състояние, което не му позволява да изпълнява възложените му задачи;

"Работодателят е носител на правото да иска да бъдеш в трезво състояние на работа и има право да провери носителя на задължението (работника) дали той го изпълнява. Ако последният не го изпълнява има право да го отстрани и след това да наложи дисциплинарно наказание."

Временно отстраняване от работа
Чл. 199. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят или непосредственият ръководител може да отстрани временно от работа работник или служител, който се явява в състояние, което не му позволява да изпълнява трудовите си задължения, употребява през работно време алкохол или друго силно упойващо средство.

Дрегера е СРЕДСТВО за проверка, за контрол, чрез което работодателят спазва КТ.
Така че дори и да лъхаш на алкохол (гаврътнал си 30 грама за здравето на рожденника, или си хапнал 3 бонбона "Пияна вишна"), ако си на 0,2 на дрегера - оставаш на работа. А ако не си - напускаш работа и следва наказание.
Аз лично на втория път бих уволнил пиян работник.

Та, уважаеми г-н начетения, що не си направи тези справки, преди да питаш ? Или трудно разбираш едни такива прости изречения ?
И моля да обясниш, с какво духането в тръбичка нарушава човешките ти права, ама като един начетен, се позови на някакви норми ... освен ако религиозните ти убеждения не ти позволяват да лапаш пластмаса :D, защото и такова съм го виждал ...

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот meremre » 01 Дек 2013, 18:57

А ти защо не си ремонтираш колата сам, а ходиш по сервизи,защо не прочетеш това и онова !!!
meremre
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 01 Дек 2013, 22:24

meremre написа:А ти защо не си ремонтираш колата сам, а ходиш по сервизи,защо не прочетеш това и онова !!!

Механик съм. Сам си я ремонтирам. Не ходя по сервизи, нямам им доверие, щото все лъхат на алкохол.

П.П. Стана дума за илитератите, монтьорите, и имат ли почва у нас ...

Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Трудово право