начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Реален залог

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Реален залог

Мнениеот kleines » 07 Ное 2013, 19:36

Здравейте, колеги. Може би въпросът ми ще Ви се стори малко елементарен, но пък човек винаги предпочита мнението му да бъде потвърдено, преди да рискува голяма сума пари :wink:

Значи... реален залог при който залогоприемателят след приемането на заложената вещ, я връща на залогодателя, назначавайки го за пазач :lol: . Според мен е недействителен отвсякъде - на основание чл. 156 ЗЗД. Алтернативно бил е действителен за съвсем кратък период от време, но погасен с връщането на вещта - чл. 159 ЗЗД. Реално двете операции стават едновременно. То дори вещта въобще не се предава, ами само се подписват едновременно два документа - приемо-предавателен протокол за предаването и протокол за назначаването на залогодателя като пазач.
Съгласни ли сте с мен или имате друго мнение по въпроса.
kleines
Потребител

Re: Реален залог

Мнениеот kleines » 09 Ное 2013, 14:31

up!
kleines
Потребител

Мнениеот kleines » 10 Ное 2013, 13:06

Никой ли няма да се осмели да изрази мнение по този простичък наглед въпрос.
kleines
Потребител

Мнениеот latinka » 10 Ное 2013, 21:04

Простичък наглед, но не чак толкова в дълбочина :-)

По-скоро следва да се изследва въпросът дали залогодателят и "друго лице", на което да се предаде вещта за пазене могат да бъдат едно и също лице. Държането на вещта от залогодателя в този случай е на основание, според мен, различно от това, което се визира в чл. 159.

Аргументи могат да се намерят и в двете посоки.
Буквалното тълкуване на 156 ЗЗД би довело до твоите разсъждения, но имам някаква семка на съмнение :-)

Би ми било интересно и мнение на колега пеналист по приложението на чл. 206 (2) НК в този случай.
latinka
Младши потребител

Мнениеот kleines » 11 Ное 2013, 15:24

Така е, не е чак толкова прост въпрос, но сякаш по-скоро клоня към първоначалното становище, защото противното би противоречало на самото естество, на самия смисъл на реалния залог. Твърде абстрактно ми се струва залогодателят да е хем държател, хем владелец в качеството си на собственик. Всяко друго 3-то лице, назначено за пазач - ок, държи вещта за залогоприемателя, но не и залогодателя. На този извод ме навежда и буквалното тълкуване на чл. 156 "Договорът за залог е действителен само ако заложената вещ бъде предадена на кредитора или на друго лице, избрано от него и от залогодателя".

Т.е. лицето трябва да е или кредитора, или друго лице.
kleines
Потребител

Мнениеот rts » 11 Ное 2013, 16:43

Според мен изразът "друго лице" в посочената норма означава лице, различно от Кредитора. Не виждам пречка това "друго" лице да съвпада със залогодателя, щом Кредиторът и Залогодателят така са се споразумели (нормата е в защита на Кредитора, според мен, като идеята е само ако заложената вещ е предадена на лице, за което Кредиторът не се е съгласил, залогът да не е действителен). Т.е., не виждам защо залогът да е недействителен след предаването на заложената вещ за пазене на залогодателя. Но, най-вероятно Кредиторът няма да може да ползва реда за предпочтително удовлетворяване от цената на вещта при принудително изпълнение.
rts
Активен потребител

Мнениеот kleines » 11 Ное 2013, 18:17

Ами недействителен е, защото това лице е залогодателя, което противоречи на същността на реалния залог, на реалния му характер, как да приемем, че той ще бъде хем държател (защото държи вещта за друг - за залогоприемателя), хем владелец (защото е собственик).
kleines
Потребител

Мнениеот kleines » 15 Ное 2013, 17:03

Да не говорим, че законът изрично е предвидил възможност залогодателят да упражнява фактическата власт върху заложената вещ, а именно посредством особен залог.

И все пак, да добавя още една подробност, а именно, че залогоприемателят е банка и може да има някое специфично условие по банковите закони, макар, че в ЗКИ и в Закона за потребителския кредит не успях да открия нищо в това отношение.
kleines
Потребител

Мнениеот kleines » 20 Ное 2013, 19:40

Прочее [i]"за да може заложното право да се противопостави на трети лца, нужно е е вещта да е предадена на залогоприемателя по такъв начин, че за третите лица да е явно, че залогодателят няма вече държанието на вещта. Предаването на вещта тук трябва да даде гласност на новото правно положение. Ако третите лица виждат, че вещта се намира в държание на собственика, те нямат никаква възможност да съобразят, че върху тази вещ има заложно право; но ако те виждат, че вещта се намира вече в държанието на едно трето лице, това обстоятелство ги предупреждава, че тя може да е отчуждена или заложена. За да може заложното право да се противопостави на трети лица, нужно е вещта да е предадена на залогоприемателя така, че за третите лица да бъде ясно, че собственикът не я държи вече. От това следва и че предаването на вещта не може да се извърши чрез constitutum possessorium. Така че собственикът не може, като заложи една вещ, да я задържи като наемател или влогоприемател.
Петко Венедиков
kleines
Потребител

Назад към Общи дискусии