Здравейте, бих искала да помоля за съвет как да постъпя. Работех във фирма, която ще бъде закрита или е фалирала не знам кой е правилният термин. Случаят е следния - аз съм майка на дете на година и 10 месеца. От март 2011 година съм в болнични по общо заболяване, след което излязох по майчинство. През това време фирмата, в която работех е започнала да търпи сериозни загуби и в края на август тази година ме повикаха, за да ми съобщят че ще бъда съкратена. Дадоха ми предизвестие, в което пишеше, че ще ми прекарят трудовото правотношение на основание чл. 328, ал. 1, т.1 - при закриване на предприятието, което автоматично означава, че не мога да ползвам никаква закрила. Предизвестието ми бе връчено на 30-август, на него пишеше, че влиза в сила на 1-ви септември и е със срок един месец. Освободиха ме от 7ми октомври. Като от тук на сетни започнаха проблемите ми - дължат ми 44 дни неизползван отпуск плюс обезщетение по чл. 222 - тъй като все още не съм започнала работа. Днес бях при работодателите ми, но те твърдят, че нямат пари и няма да ми платят обезщетенията. Чудех се какво мога да направя в този случай, тъй като ако заведа дело, то ще се проточи и дори и да спечеля, не е гаранция че ще си взема парите. А ако не направя нищо рискувам да не ми изплатят дължимото. Моля ви за съвет как да постъпя в ситуацията.
Предваритлено ви благодаря за помощта.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 20:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение по чл. 224 и 222 от КТ при фалирал работодател
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обезщетение по чл. 224 и 222 от КТ при фалирал работодат
Като начало изобщо не е трябвало да Ви освобождават по този начин. Нямат право да освободят майка докато е в майчиство, независимо дали фирмата е фалирала, дерегистрирана или нещо друго подобно.
Най-добрия форумен съвет, който мога да Ви дам е да отидете първо в Инспекция по труда за съвет, а после и при адвокат. Съвета на инспекцията е безплатен и никога не е излишен, но не могат да изкарат насила парите от "джоба" на работодателя Ви. Адвоката може да свърши тази работа в съда.
Успех.
Най-добрия форумен съвет, който мога да Ви дам е да отидете първо в Инспекция по труда за съвет, а после и при адвокат. Съвета на инспекцията е безплатен и никога не е излишен, но не могат да изкарат насила парите от "джоба" на работодателя Ви. Адвоката може да свърши тази работа в съда.
Успех.
- sechka
- Младши потребител
Да добавя - ако не сте се регистрирали в ДБТ и трудовата книжка ВИ е оформена, регистрирайте се за да получавате някакъв доход докато трае евентуалното дело за незаконно уволнение или проверката на ГИТ.
- jimi66
- Младши потребител
Вече съм регистрирана в ДБТ и вчера си подадох докуементите и в НОИ за парично обезщетение за безработица.Това всъщност, което ме притеснява е че собственикът на фирмата е грък и докато трае делото той може да изчезне напълно и съответно пак да не си получа парите. Предполагам, че правото е на моя страна. Но въпросът ми е какъв е шанса да спечеля делото и работодателят ми да не издължи присъдените му суми.
Благодаря ви.
Благодаря ви.
- simona21
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|