начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ЧСИ и кредитори търсят длъжник на адрес на новия собственик

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЧСИ и кредитори търсят длъжник на адрес на новия собственик

Мнениеот intogloryride » 01 Ное 2013, 19:19

Уважаеми Господа,желая да споделя своя случай,или казус,да го наречем условно,като нагледен пример за безсилието на законовата ни система да се справи с хитреците-мошеници и същевременно да не допуска накърняване на правата-в това число и спокойствието и психологическия комфорт на честните и спазващи закона граждани,които лично не са издирвани от никого и не дължат на никого нищо.Случаят ми е следният,моля за компетентен правен съвет:
През 2008 година закупих апартамент чрез покупко-продажба от частно лице-жена,единствен собственик след развод и делба и присъждане имота като нейна изключителна собственост,без никакви тежести и задължения към никого-проверено от нотариуса,изцяло редовна сделка с нотариален акт.Откакто съм го купил обаче,непрестанно и до сега се издирват двама от роднините на бившата собственичка-синът й и бившия й съпруг,поради старата и неактуална адресна информация на лицата,от кредитори-и Си жи с техните червени бележки,и куриери по изпълнителни дела,звънящи дори рано в 7 сутринта,и даже съдии-изпълнители на вратата,които вместо да си изпълнят задължението да проверят в служба Вписвания че има нов собственик чрез ПП на НИ без никакви тежести,съответно търсените лица са обитавали преди продажбата и се явявят абсолютно никакви и като собственост и като местоживеене на този адрес,вместо да проверят това ,ЧСИ-тата и куриерите звънят директно и притесняват напълно невинни хора-после си разбират грешката,но похабените нерви и психически многогодишен тормоз от заблудата на десетки кредитори кой ще ми възстанови.Вярно,там държа квартиранти,но не ми е безразлично дали те ще останат или потърсят спасение другаде.Може ли ЧСИ и кредитори на грешни адреси да притесняват напълно невинни хора,нямащи нищо общо с търсените от тях лица,без да отговарят за психически тормоз и неимуществени щети?Освен това аз не мога да посоча конкретен виновник-Като разбере,един кредитор престава да ги търси с оправданието че не е знаел,но после идват други,които не знаят...След покупката веднага съм сменил партидата в общината,редовен данъкоплатец съм,Дори и в ГРАО се регистрирах макар че това ми е втори апартамент основно за квартиранти,пуснах жалби в ГРАО и съответното РПУ срещу неактуалната и фалшива вече след покупката на имота адресна регистрация на лицата длъжници и срещу действията по притесняване на адрес от кредитори,преди да са проверили че адресът и имотът нямат нищо общо с търсените лица.Това обаче нямаше резултат и проблемите продължават.Реших да залепя Бележка до вратата с две думи описваща голямата грешка на тези които търсят длъжниците си тук,като ги призовавам да си проверят първо в Службата по Вписвания преди да ми идват на вратата.Разбирам не особено грамотните момчета от фирми завършващи на Груп,но не разбирам правно компетентните Частни Съдебни Изпълнители какво имат да изпълняват пред вратата на съвсем други хора,нямащи общо с тези които търсят,и защо преди това не си Изпълнят задължението да проверят в съответните регистри и най-вече вписванията.Това че некоректни длъжници дават стари и неверни данни за адрес,не са си сменили регистрацията,не е основание да притесняват новия собственик и неговите близки или квартиранти.Изумително е,че и при Жалбите в служба ГРАО и РПУ,отговора беше-какво толкова е станало-аз сезирам за престъпление,за това че някой се укрива използувайки неверни адресни данни-с копие от Нот.Акт в ръка попитах чиновниците от ГРАО-колко мъртви души фиктивно се водят и сега на моя адрес,живели отпреди ПП на НИ-отговор-не можели да ми кажат на мен,законния собственик и данъкоплатец,права имат само да го кажа по-меко,некоректните длъжници и хитреци в тази, ще си спестя определението каква държава,а човекът в правото си явно няма права.Господа юристи,моля за правен съвет в тази нестандартна,но показател за нормалността на държавата ни ситуация.
intogloryride
Нов потребител

Re: ЧСИ и кредитори търсят длъжник на адрес на новия собстве

Мнениеот frontmen » 02 Ное 2013, 09:29

Положението при вас наистина е страшно. Не знам какво може да се направи, но трябва да има някакво решение! Разбирам в каква ситуация сте. Жилището, в което живеем, е давано под наем преди и при нас също нерядко звънят фирми за събиране на вземания и разни други хора да търсят други лица (сред някои от които разпознаваме бивши квартиранти).
frontmen
Потребител

Мнениеот sechka » 02 Ное 2013, 10:43

На нас ни отне 2 години да набием в главата на едно единствено ЧСИ, че не трябва да търси бившите вече собственици в нашия апартамент. Последния път беше, когато вече щяха да идват с полиция да описват имуществото. И това лепнато на "хубава" голяма бележка на вратата... А отговора за това, колко човека се водят на този адрес отново беше същия, че те имат права и това е конфиденциална информация и не може да ни се каже. :roll:
sechka
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 02 Ное 2013, 14:07

frontmen написа:Положението при вас наистина е страшно. Не знам какво може да се направи, но трябва да има някакво решение! Разбирам в каква ситуация сте. Жилището, в което живеем, е давано под наем преди и при нас също нерядко звънят фирми за събиране на вземания и разни други хора да търсят други лица (сред някои от които разпознаваме бивши квартиранти).

Този случай е бял кахър. Преди години баща ми купи селски имот без тежести. Той бе освободен от старата собственичка, но баща ми не пожела да прави ремонт и да го ползва за вила, както си беше наумил. След време реши да го продаде и даде ключове на брокер недвижими имоти. За голямо учудване на брокера, а и на нас се оказа че катинарът на имота е сменен, а в имота направен ремонт!? Боядисвано било и сменени прозорци. Съседи казали, че в имота бил влязал ЧСИ и направил въвод на нов собственик. Старата собственичка имала дългове и кредиторите изкарали имота за продан без да проверят, че имотът е продаден!? Така в имота влезли спечелилите търга. Независимо от това баща ми продаде имота на купувач намерен от брокера. Даже взе добра цена. :)
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот thebeast » 02 Ное 2013, 15:35

Проблемът е от законодателно естество. С промените в закона за гражданската регистрация усложниха регистрацията - търсят съгласие на собственика при регистрацията, а не се търси такова при промяна на собствеността.
Това, което може да се опитате да направите е:
1.На основание чл. 108, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация да поискате от длъжностните лица по гражданска регистрация в съответната община да заличат постоянните и настоящите адреси на всички други лица, освен тези на собственика и за които сте дали съгласие. За целта подайте писмено искане, заведено в деловодството на общината или района(ако е в софия, пловдив или варна) с екземпляр с входящ номер за Вас, в което опишете всички подробности с дати, имена и други данни. Изрично посочете собственика, приложете копие от нотариалния акт, и лицата, за които сте дали съгласие на бъдат регистрирани, и изрично посочете, че не сте давали съгласие други лица да имат регистрация на адреса. Силно се съмнявам дали нещо ще предприемат, но копие от подаденото искане приложете към сигнала по т. 2.
2.Подайте писмен сигнал до съответното районно управление "Полиция" за нарушения на чл. 99, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, като посочите лицата, които търсят на адреса, датата от която със сигурност съответните лица не са стъпвали в апартамента (датата на продажбата), приложете и копие от нотариалния акт, като посочите и вредите, които Ви нанася тяхното бездействие за регистрация на адреса, на който живеят. Напомнете в сигнала на родната полиция, че съгласно чл. 117, ал. 3 от Закона за гражданската регистрация органите на Министерството на вътрешните работи установяват нарушения и издават наказателни постановления по глава Четвърта "Адресна регистрация" на същия закон. Дори и да не им съставят актове, може да установят контакт с тях и да стане нещо за промяна на регистрацията им.
Това са действията, които може да предприемете при хлъзгавото съдържание на закона в момента. И вместо табела "образцов дом", поставете съобщение за притестнителите, да не притесняват наемателите. Друг е въпроса дали сте вписали наемателите в книгата за етажната собственост и дали те са подавали заявления за регистрация с настоящ адрес на адреса на собствеността Ви, в общината (това би следвало да стане в 30-дневен срок от както са се нанесли).
thebeast
Потребител

Назад към Общи дискусии