начало

Градският съд за трети път не даде ход на делото срещу Петьо Еврото Градският съд за трети път не даде ход на делото срещу Петьо Еврото

Регистрация на МПС нов внос

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистрация на МПС нов внос

Мнениеот pnmamn » 30 Окт 2013, 17:05

Здравейте! :)
Имам въпрос относно следния случай.
Дядо ми купува автомобил от частно лице в Германия за майка ми. В договора е вписано неговото име. Автомобилът пристига в София и отиваме в КАТ за транзитни номера (ще го регистрираме в Пловдив). Дядо е с генерално пълномощно от майка ми, в което са описани всички действия които може да извършва от нейно име, да я ангарижа навсякъде, вкл. регистрации и т.н. пред КАТ. Да, обаче от КАТ казват, че транзитните номера се издават на името на купувача по договора. Взимаме номерата и разрешението на негово име с идеята, че това са временни номера за придвижване до КАТ-Пловдив. Тук се оказва, че не може да я регистрира на името на майка ми, защото транзитните номера били на негово име! :oops:
Възникват много въпроси?
- разрешението за временно движение (транзитните номера) документ за собственост ли е, че въз основа на него да се издава постоянна регистрация?
- ако е така - защо пред нотариус не можем да прехвърлим колата на майка ми с това разрешение?
- ако не е така - защо дядо да не може да регистрира колата на името на майка ми в КАТ като е упълномощен за това?
- и как можем да се справим в тая ситуация, която никому не пожелавам? :cry:
pnmamn
Нов потребител

Re: Регистрация на МПС нов внос

Мнениеот doc03 » 30 Окт 2013, 19:31

Собственик е дядото, а не майката. Това е. Друго няма. Какво не е ясно ?
Майката се явява "никой" по отношение на тази движима вещ - автомобила (освен че ще бъде наследник, един ден), така че дори не разбирам какво пълномощно е правено, както и за какво служи същото.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 30 Окт 2013, 21:50

Според мен изхода е дядото с пълномощното при нотариус и да я продаде на майката, като ползва пълномощното за да я купи от себе си за нейно име (не знам дали някой нотариус ще се навие на тая врътка обаче). После пак в КАТ, вече с новия договор да я регистрира на майката като неин представител съгласно пълномощното.
Проблема в КАТ не е в това, че номерата са на името на дядото, а че колата е на името на дядото.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pnmamn » 30 Окт 2013, 21:55

Да, но нотариус не ще завери покупко-продажба на МПС без то да е регистрирано?
Луда работа! :lol:
pnmamn
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 30 Окт 2013, 22:06

Е как ще иска ? Ти ще завериш ли такава покупко-продажба, на нерегистрирано МПС ?
Чисто и просто като се опитвате да правите врътки става "клекни па се прЕскочи", и после ... олеле ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот pnmamn » 30 Окт 2013, 22:21

Не разбирам за какви врътки става въпрос?
Дядо ми е упълномощен да купи кола на майка ми
и я купува, но не може да и я регистрира на нейно име?
pnmamn
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 30 Окт 2013, 22:27

pnmamn написа:Да, но нотариус не ще завери покупко-продажба на МПС без то да е регистрирано?
Луда работа! :lol:

Оооо, да... забравих я тая подробност :) Кофти става.
С'я трябва дядото да я регистрира на негово име, и едва след това да я продаде на майката. Ако двамата имат постоянни адреси в различни области, ще се наложи току-що сложените български рег. номера да се свалят и да се сложат други, от другата област. Смеееееех...
И дядото да не забрави да плати данъка в общината за тия няколко часа или дни, през които е бил собственик на МПС-то :)

pnmamn написа:... Дядо ми е упълномощен да купи кола на майка ми
и я купува, но не може да и я регистрира на нейно име?

Дядото е трябвало да регистрира колата на името на майка ви още в Германия. Разбирате ли... той си е купил колата за себе си, подписвайки договора за покупко-проджба, независимо какво е приказвал. Той е законен собственик на возилото, и може да се "отърве" от него само чрез договор за покупко-продажба.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pnmamn » 30 Окт 2013, 22:45

Да, май регистрацията ще е на негово име и после продажба на майка ми!
Дано така да става! Относно тоя данък за часовете - дали наистина ще трябва да плаща нещо?
Че то ще се получи двоен данък и двойна регистрация, които естествено майка ми ще плати? :lol:
pnmamn
Нов потребител

Мнениеот nikolov__ » 01 Ное 2013, 11:12

Заверката пред нотариус
при покупко-продажба на МПС м/у частни лица все още не е отпаднала, нали?
errare humanum est
Аватар
nikolov__
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ