начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

БРЕМЕННОСТ ПРИ ЗАМЕСТВАНЕ В ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

БРЕМЕННОСТ ПРИ ЗАМЕСТВАНЕ В ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Мнениеот slavenabg123 » 22 Окт 2013, 17:40

Здравейте,
От месец август т.г. ме назначиха по заместване (титулярът е в майчинство) в министерство на длъжност "старши експерт". Четох някъде, че по закон имам същите права и задължения, каквито е имала и жената, на мястото, на която съм назначена. Въпросът ми е в случай на забременяване какви са правата ми?
Осигурена ли съм за периода на майчинство или договорът ми се прекратява в момента, в който се появи титулярката?
Какво обезщетение ще взимам?
Пази ли ми се мястото и докога?
Въобще, ще съм благодарна да споделите всичко, за което се сещате.
slavenabg123
Нов потребител

Re: БРЕМЕННОСТ ПРИ ЗАМЕСТВАНЕ В ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Мнениеот slavenabg123 » 22 Окт 2013, 17:42

Съжалявам за Caps lock-a в заглавието...
slavenabg123
Нов потребител

Мнениеот thebeast » 22 Окт 2013, 19:18

Съгласно чл. 15, ал. 3 от Закона за държавния служител (ЗДСл) при заместване страните имат същите права и задължения както при редовно служебно правоотношение. Това означава:
1.Имате право на заплата.
2.Имате право на отпуск.
3.Имате право на задължително социално и здравно осигуряване за сметка на съответния бюджет.
4.Имате право на здравословни и безопасни условия на труд.
5.Имате право на обезщетение в предвидените от закона случаи.
6.Имате право свободно да изказвате мнения относно законосъобразността и целесъобразността на дадените Ви нареждания и да предлагате по-удачни решения.
7.Имате право на представително облекло.
8.Имате други права (да членувате в политическа партия, на стачка и др.).
9.Длъжна сте да си изпълняване всички задължения произтичащи от ЗДСл и длъжностната Ви характеристика.
............ но само докато съществува служебното Ви правоотношение. :mrgreen:
thebeast
Потребител

Мнениеот thebeast » 22 Окт 2013, 19:28

Ако сте бременна, в напреднал стадий на лечение ин-витро или ползвате отпуск за бременност и раждане се ползвате от закрилата на чл. 107б от ЗДСл. Отпускът за бременност и раждане е в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането, а когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване ползуването на отпуска, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането. В момента, в който изтече този отпуск, а титулярката се е завърнала на работа, служебното Ви правоотношение може да бъде прекратено.
thebeast
Потребител

Мнениеот thebeast » 22 Окт 2013, 19:32

Изходът е да забременеете втори път преди да Ви изтече отпускът за бременност и раждане - така още 20 месеца стаж са подсигурени, оттам и социално и здравно осигуряване.... :wink:
thebeast
Потребител

Мнениеот slavenabg123 » 22 Окт 2013, 19:45

Благодаря ви много за отговорите. :)
Аз нямам намерение и желание да надцаквам системата, само и само да спечеля някой и друг месец стаж и осигуровки. Искам просто да знам какви са правата ми, тъй като планирам бременност.
Ако правилно разбирам - да, имам стаж и осигуровки за целия период от майчинството, определено по закон, но в момента, в който то свърши, мога да се окажа без работа, така ли?
slavenabg123
Нов потребител

Мнениеот thebeast » 22 Окт 2013, 20:47

Органът по назначаването, т.е. министърът като прецени че имате заслуга за прираста на населението, не може да не Ви предложи някоя друга длъжност, а пък кой знае - може титулярката да премине на друга длъжност и да освободи тази, която заемате по заместване :)
thebeast
Потребител

Назад към Трудово право