начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Google Street View

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Google Street View

Мнениеот lawuser » 19 Окт 2013, 16:48

Здравейте,
имам един малко нестандартен въпрос към разбиращите. След доста разглеждане на Google Street View, си видях колата пред жилището, като се виждат ясно марката, моделът, регистрационният номер, а дори и колко винтила е двигателят. :)
Мои познати ми казват "съди ги", да ги съдя за какво? Реално това не ми е донесло някакви вреди, но въпросът е редно ли е и законно ли е (въпреки, че в този форум по-скоро е специализиран по второто)?

Все пак случаят не е, като онези в САЩ, където бяха заловили някакъв крадец по тези "кадри", както и предизвикани разводи също. :lol:

Приятна събота на всички!
lawuser
Нов потребител

Re: Google Street View

Мнениеот TheOldMan » 19 Окт 2013, 20:09

Ако на снимката се виждат ... примерно ... косматите ви гърди докато се преобличате в спалнята - да, можете да ... всъщност не съм сигурен дали да ги съдите, или просто да има пишете да премахната тази ЛИЧНА информация. Но това че дадена кола стои на улицата (която по дефиниция е публично място) ... аз не виждам някакво нарушение на личната ви неприкосновеност. Ако не желаете да ви снимат колата - построявате си гараж, вкарвате си колата, заключвате си вратата и няма да я снимат.
Все едно да ме съдите мен, че съм снимал колата ви на улицата и съм постнал снимката тук. Дори мен може все пак да ме съдите - някой би могъл да свърже ника ви lawuser с колата. Колкото и нищожна да е вероятността, би могло теоретически да се направи някаква връзка - примерно с други ваши постове в този форум, от които може да се досъбере информация за личността ви.
Но Гугъла просто констатира един факт - една кола стои на една улица пред една къща. Нито твърди че колата е нечия, нито твърди нещо относно собственика й, нито по някакъв начин индексира тези данни - аз нямам инструмент с който да потърся "къде е заснета кола с ДКН ХХ 0000 ХХ?" Мога да попадна на тази снимка точно толкова лесно, колкото ако тръгна пеша да търся колата по улиците.
Та ... ако това ви дразни, мисля че има опция "докладвай нередност". От Гугъл ще "замажат" рег. номер на автомобила. И нищо друго - цялата останала информация не е лична и не можете да имате претенции към публикуването й.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Окт 2013, 20:22

lawuser написа:Здравейте,
имам един малко нестандартен въпрос към разбиращите. След доста разглеждане на Google Street View, си видях колата пред жилището, като се виждат ясно марката, моделът, регистрационният номер, а дори и колко винтила е двигателят. :)
Мои познати ми казват "съди ги", да ги съдя за какво? Реално това не ми е донесло някакви вреди, но въпросът е редно ли е и законно ли е (въпреки, че в този форум по-скоро е специализиран по второто)?

Все пак случаят не е, като онези в САЩ, където бяха заловили някакъв крадец по тези "кадри", както и предизвикани разводи също. :lol:

Приятна събота на всички!

Както сте писал в поста си, не сте установил някакви причинени вреди от това заснемане и показване на колата пред къщата Ви, така че не виждам на какво правно основание бихте могъл да търсите отговорност от тях. Чудех се по какъв начин показването на регистрационния номер и останалите особености на колата биха могли да Ви свържат с нея и да Ви създадат някакви проблеми. Доколкото едно МПС може да се намира по всяко време навсякъде, и на Вашата улица, и в съседния квартал, и в друг град, не откривам някаква причина тези снимки да имат отношение лично към Вас .
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lawuser » 19 Окт 2013, 21:11

Благодаря ви за изчерпателните отговори, може би не съм формулирал публикацията много точно - не съм обмислял да ги съдя.
Интересно ми е, че всички лица, които видях са замъглени, както и номерата на колите, дори и марките, явно някакъв софтуер го прави, който по някаква причина е пропуснал моята кола и съседната.
Значи в такъв случай вероятно шофьора на една куриерска фирма, който е сниман как пикае има шансове да ги осъди. :)

Приятна вечер на всички!
lawuser
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 20 Окт 2013, 00:00

Не може да ги осъди, защото има ... определени места за облекчаване. Не можеш да се сърдиш и да съдиш дирекция "Видеонаблюдение" за нарушаване на личните ти права ако решиш да уринираш пред обектива на камерата на някое кръстовище.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Общи дискусии