- Дата и час: 26 Ное 2024, 20:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
неизплатени обезщетения по чл.220,чл.222,чл224
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
неизплатени обезщетения по чл.220,чл.222,чл224
здравейте!Имам следния проблем:от 19.07 съм съкратена/бях учител/до днес все още не са ми изплатени обезщетенията по чл.220,чл.222,чл224.беше ми казано през октомври,защото се подавала някаква справка до 5.10.,но след разговор с главна счетоводителка се установи,че уж справката се подавала до5.11.,а преди това разговарях с касиерката,която ми каза ,че платежните не са одобрени.След като разбра ,че ме мотаят се обадих в ИТ,а те ми отговориха ,че не е тяхна работа.Как мога да си ги получа освен ,чрез съда и ако се стигне до съд колко време продължава процедурата,дава ли се някакъв срок за изплащането.Парите ми трябват спешно,имам насрочена операция за начолото на ноември.благодаря предварително
- vesi79
- Нов потребител
Re: неизплатени обезщетения по чл.220,чл.222,чл224
Здравейте, не знам какви са конкретните факти по вашия казус, затова няма да давам конкретни правни съвети.
Но ето един практически съвет - да отидете в ИТ, като носите съставена от вас жалба с описание на случая ви. Поискайте да ви я приемат и входират, независимо от от това дали пак ще има коментар, че това не е тяхна работа (имате право, а те са длужни да приемат документа). Така ще получите писмен отговор, който може да е пак отказ, но може и да не е.
А относно евентуалното съдебно решаване на спора, сроковете са по-кратки, т.к. са по реда на бързото производство по ГПК (чл. 310), точно с оглед своевременната защита на икономически по-слабата страна.
Но ето един практически съвет - да отидете в ИТ, като носите съставена от вас жалба с описание на случая ви. Поискайте да ви я приемат и входират, независимо от от това дали пак ще има коментар, че това не е тяхна работа (имате право, а те са длужни да приемат документа). Така ще получите писмен отговор, който може да е пак отказ, но може и да не е.
А относно евентуалното съдебно решаване на спора, сроковете са по-кратки, т.к. са по реда на бързото производство по ГПК (чл. 310), точно с оглед своевременната защита на икономически по-слабата страна.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Посочен ли е размера в заповедта за освобождаване? Бързият Ви вариант е заповед за изпълнение от районния съд.
- sunrise
- Активен потребител
сумите за изплащане по чл220 и 224 са написани
- vesi79
- Нов потребител
Извадете заповед за изпълнение.
- sunrise
- Активен потребител
Имах точно такъв случай. Не гледайте какво Ви пишат неосведомените.
Първо, не си губете времето с ИТ - там ще Ви бият шута с мотива, че не работите, а ИТ се занимава само с трудово законодателство на работещите.
Второ, никой няма да Ви издаде изпълнителен лист за тези обезщетения. Има съдебна практика, че се издава само за недадени трудови възнаграждения, а обезщетенията НЕ са трудови възнаграждения!
Изходът е един - съдебно дело. Срокът е три години от датата на изискуемост на обезщетенията. Консултирайте се с адвокат за подробностите.
Съжалявам, че няма да разполагате с парите скоро, но законът е такъв.
Първо, не си губете времето с ИТ - там ще Ви бият шута с мотива, че не работите, а ИТ се занимава само с трудово законодателство на работещите.
Второ, никой няма да Ви издаде изпълнителен лист за тези обезщетения. Има съдебна практика, че се издава само за недадени трудови възнаграждения, а обезщетенията НЕ са трудови възнаграждения!
Изходът е един - съдебно дело. Срокът е три години от датата на изискуемост на обезщетенията. Консултирайте се с адвокат за подробностите.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
xaoc1973 написа:Имах точно такъв случай. Не гледайте какво Ви пишат неосведомените.
Бихте ли посочили съдебната практика по този въпрос.
Спрете със своята кръжочна дейност във форума и се занимавайте с нещо, което действително разбирате.
- sunrise
- Активен потребител
Ами добре!
Нека съкратената учителка пробва да си извади такъв лист и да пише тук какво е станало.
Нека съкратената учителка пробва да си извади такъв лист и да пише тук какво е станало.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Посочете практика, върху която градите мнението си. Защо според Вас, точно тези обезщетения са изключени от приложното поле на чл.410 ГПК?
Чл. 410. (1) Заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение:
1. за вземания за парични суми или за заместими вещи, когато искът е подсъден на районния съд;
2. за предаването на движима вещ, която длъжникът е получил със задължение да я върне или е обременена със залог или е прехвърлена от длъжника със задължение да предаде владението, когато искът е подсъден на районния съд.
(2) Заявлението съдържа искане за издаване на изпълнителен лист и трябва да отговаря на изискванията на чл. 127, ал. 1 и 3 и чл. 128, т. 1 и 2.
Освен това изпълнителният лист идва малко по-късно от издаването на заповедта за изпълнение.
Чл. 410. (1) Заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение:
1. за вземания за парични суми или за заместими вещи, когато искът е подсъден на районния съд;
2. за предаването на движима вещ, която длъжникът е получил със задължение да я върне или е обременена със залог или е прехвърлена от длъжника със задължение да предаде владението, когато искът е подсъден на районния съд.
(2) Заявлението съдържа искане за издаване на изпълнителен лист и трябва да отговаря на изискванията на чл. 127, ал. 1 и 3 и чл. 128, т. 1 и 2.
Освен това изпълнителният лист идва малко по-късно от издаването на заповедта за изпълнение.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Защо според Вас, точно тези обезщетения са изключени от приложното поле на чл.410 ГПК?
КТ е специален закон и начинът за разрешаването на трудовите спорове е определен в КТ, но не и в ГПК. ГПК прецизира КТ там, където КТ не е категоричен.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Карате ме искрено да се смея. А коя е тогава разпоредбата в КТ, която изключва прилагането на ГПК, по-конкретно чл.410?
- sunrise
- Активен потребител
vesi79 написа:сумите за изплащане по чл220 и 224 са написани
От това следва, че според работодателя ви ннямате право на обезщтетение по чл. 222 КТ.
А на какво основание е прекратено трудовото ви правоотношение?
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|