начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

принудително пенсиониране

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

принудително пенсиониране

Мнениеот olina » 08 Окт 2013, 20:56

Здравейте, аз съм жена, от фирмата ми казаха, че ще ме пенсионират. На 61г. 2м. съм и имам осигурителен стаж 32 г.5м. При какви условия следва да се пенсионирам нормално ? От фирмата ми казаха, че има правна възможност да бъда пенсионирана предсрочно? Благодаря предварително за отговора.
olina
Младши потребител

Re: принудително пенсиониране

Мнениеот olina » 15 Окт 2013, 15:47

olina написа:Здравейте, аз съм жена, от фирмата ми казаха, че ще ме пенсионират. На 61г. 2м. съм и имам осигурителен стаж 32 г.5м. При какви условия следва да се пенсионирам нормално ? От фирмата ми казаха, че има правна възможност да бъда пенсионирана предсрочно? Благодаря предварително за отговора.

няма ли никой? имат ли право да ме пенсионират против волята ми?
olina
Младши потребител

Re: принудително пенсиониране

Мнениеот bludniq_sin » 15 Окт 2013, 16:04

Не съм специалист по трудово право и отговарям само защото никой не го е направил преди мен: За лицата, придобили право на която и да е от двата вида пенсии, можеШЕ да се приложи чл. 328, ал. 1, т. 10 от Кодекс на Труда
Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие
Чл. 328. (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
10. При придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за професори, доценти и доктори на науките – при навършване на 65-годишна възраст;”
Това право представляваше възможността на работодателя да прекрати трудовия договор при наличието на определеното в чл. 328, ал. 1, т. 10 от Кодекс на Труда основание – придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

През 2012 обаче имаше промени които измениха нещата така:
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) при навършване на 65-годишна възраст за професори, доценти и доктори на науките; (виждате какво липсва)
Както виждате този текст е променен и освен ако не попадате в хипотезата на тази норма не мисля че освобождаването ви ще е законно (пак казвам не се занимавам с трудово право и е реално да бъркам)

Другия вариант е ако попадате в хипотезата на ал. 10а:" когато трудовото правоотношение е възникнало, след като работникът или служителят е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст; Та това е най-общо. Надявам се да не ви подведа.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Назад към Трудово право