начало

Градският съд за трети път не даде ход на делото срещу Петьо Еврото Градският съд за трети път не даде ход на делото срещу Петьо Еврото

Казус или опит за измама?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус или опит за измама?

Мнениеот momobili » 13 Окт 2013, 19:35

Здравейте!
Казусът е следния. Предният собственик е имал проблем с фирмата строител на имота (един строител продава обекта на друг). Собственикът води дела към новия строител, които печели и се сдобива с нотариален акт. Новият собственик на сградата предевява иск към въпросния имот и иска да встъпи във владение на имота си, чрез съдия изпълнител. Тази процедура е спряна и по съвет на адвокати, документално оформят продажба на имота на трето лице, за да се спре процедурата по-горе опомената. Съществувал някакво законно право, че собственика на сградата не можел да предевява претенции в срок от 2 години към третото лице. След този срок ако не се възобновят процедурите имота до три години ставал автоматично собственост на третото лице.
Въпросите ми са:
1. След този срок от 2 години, собственика на сградата може ли да встъпи във владение на имота, въпреки покупката на имота от трето лице с нотариален акт за апартамента?
2. Този апартамент може ли да бъде ипотекиран от третото лице през този период и ако загуби имота от собственика на сградата за кого ще остане ипотеката (плащането на вноските по нея).
Благодаря!
momobili
Нов потребител

Re: Казус или опит за измама?

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Окт 2013, 21:17

Е, много е важно да се знае кой е всъщност примерно страната, която търси съвет, защото има значение.

Доколкото разбирам, не сте от строителите, но все пак имате ли интерес - от имота ли, като реалност, то парично обезщетение ли.

Тоест подхожда се двойно - иска се имотът и се иска едновременно парична компенсация. Прави се тази схема и се пристъпва към действия.

Наистина не мога да разбера, може и да е практически приложимо такова извъртане чрез трето лице.

Малко е хладно като мнение - но според мен до 5 години ще стане ясно какво е разрешението.

Лично аз не съм чувал за панацея при имотните проблеми, възможно е, но всичко е тежка борба.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот momobili » 13 Окт 2013, 21:33

Не, не съм никоя от страните! Замесена е моя близка! Та въпросния имот е на друго лице, което има договор за строителство с фирма за строеж на апартамент, фирмата фалира и прехвърля правото си на друга фирма, която довършва строежа и с която естественно лицето няма никакви правни взаимоотношения! Води дело,което е спечелено, но понеже се опасява, че новата фирма може да обжалва и да си вземе апртамента, го продава фиктивно на моята позната. Сега я кара да го ипотекира, да тегли кредит с който да плати този апартамент, като и обеснява, че по нянкакъв закон, до две години новата фирма няма право да предяви каквито и да е претенции. Но какво става ако след тези две години, или по принцип новата строителна фирма която е довършила строежа успее да си вземе апартамента, който вече е ипотекиран в банка, ако въбще може да се ипотекира в случая. Примерно, взема си апартамента, а вноските към банката продължава да си ги плаща, без да има жилище, а ако не може какво следва?
momobili
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Окт 2013, 22:54

Разбирам, искате да уредите някакъв вариант по възможност да пресечете претенции на фирмата.

Честно, не ми е известно за кратък 2-годишен срок, освен по изпълнително дело, то е друго нещо.

Има законна ипотека по принцип, но тя е явно без значение, може би е изтекла като преимущество.

Трябва да предприемете действия, като оставите законни бушони по веригата, които да са гъвкави.

Имаше един афоризъм от киното "Един адвокат с една химикалка, ще е повече от сто мъже с пушки".

Трябва да се размножат 2-3 производства, които да имат една цел - парично или реално обезщетение.

Може и да минете без съдебна инстанция, но ще се наложи да търсите такава статични ситуации, мисля.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ