начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Колко време се съхраняват разговорите в мобилна мрежа?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колко време се съхраняват разговорите в мобилна мрежа?

Мнениеот y_yordanov2000 » 20 Сеп 2013, 17:14

Добър ден!
Може ли някой да каже, колко време се съхранява от мобилен оператор у нас записът на проведен от негов абонат разговор и кой е нормативният документ, който урежда това (заедно с задължението да се записват разговорите в GSM мрежи?
(моля да компетентен отговор)
Предварително благодаря!
y_yordanov2000
Младши потребител

Re: Колко време се съхраняват разговорите в мобилна мрежа?

Мнениеот ilian_todorov » 03 Окт 2013, 13:07

y_yordanov2000 написа:Добър ден!
Може ли някой да каже, колко време се съхранява от мобилен оператор у нас записът на проведен от негов абонат разговор и кой е нормативният документ, който урежда това (заедно с задължението да се записват разговорите в GSM мрежи?
(моля да компетентен отговор)
Предварително благодаря!

Имате предвид разпечатката, кой на кого кога е звънял ли?
Операторите нямат право да записват с аудио запис разговорите, освен ако не е проведен с техен дежурен служител.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот y_yordanov2000 » 04 Окт 2013, 17:43

Въпросът е за записване на разговорите и съхраняването им от GSM операторите. (М-Тел, Глобул, Виваком и др.)
За информацията кой на кого е звънял и кога и колко време са разговаряли е известно. Срокът на съхранение на тази информация е 10-т години.
Никой не признава официално, но има мнения, че проведените разговори се записват, компресират и архивират и се пазят от операторите не по-малко от 6 месеца. Според мен повече от 2 години.
Достъп до тази информация (записаните разговори) имат няколко служители на оператора и МВР (ДАНС, ПОЛИЦИЯ, НСО, ГДБОП).
y_yordanov2000
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 04 Окт 2013, 18:47

Това са врели-некипели. Самия мобилен оператор няма никаква полза да го прави. Няма и нормативно изискване да го прави. Не виждам причина да го прави.
А и имаш ли идея колко терабайти информация биха заели няколкото милиона часа аудио (предполагам толкова са общо разговорите на 5-те млн абонати само на единия оператор дневно). И това е дневно... за 6 месеца ще им трябва хранилище с размера на офиса на МТел. Просто няма как това да остане незабелязано. А ако се разчуе ... ще стане мазало - справка "крайслера с антените" от преди няколко месеца.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 04 Окт 2013, 19:56

Аз ще съм по-вулгарен - ПЪЛНИ ДРЪНДЕЛИ ! :P (Нямам предвид TheOldMan) :D

Данните за трафика (дето му викате "разпечатка" .. кой с кого и колко е говорил, и точно от кой телефонен апарат), с подробни данни за входящи/изходящи повиквания, СМС, ММС и всичко останало, се съхраняват 1 година.
Ако на доставчика на телекомуникационна услуга му се разпореди да ги съхранява (конкретни данни - абонат или номер, или ІР) - съхранява ги (архивира) и предоставя при поискване.
На законно основание няма никакви ... "записи" при телекомуникационните оператори.

П.П. Абе може ли в наши дни човек да е толкова зле информиран бе ... :evil:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот y_yordanov2012 » 04 Окт 2013, 21:32

The Old Man and Doc 83, считам вашето мнение за невярно. Например, търсачката Google следи измененията в милиони сайтове и когато такива изменения има, си генерира съответната информация, за да може да дава актуални справки. Считате ли , че натрупваната информация от Goоgle за сайтове от целия свят е по-малка по обем от разговорите на мобилен оператор като Globul за един и същ период,например?
y_yordanov2012
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 04 Окт 2013, 21:57

Това е един от дейта центровете на google:
Изображение
Изображение

Къде смятате че ще "скрият" едно такова хранилище? Защото записа на самия разговор без разрешение от съдия е НЕЗАКОНЕН и няма начин такова съоръжение да бъде официално обявено и финансирано. И кой ще го издържа? Това са милиони левове годишно.

P.S. Това е част "реколтата" от дефектирали дискове за месец на google:
Изображение
Кой ще извади толкоз пари да държи разговорите на Мичето и Марчето за това какво е станало с Хатидже Султан тази вечер?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 04 Окт 2013, 22:15

y_yordanov2012 написа:The Old Man and Doc 83, считам вашето мнение за невярно. Например, търсачката Google следи измененията в милиони сайтове и когато такива изменения има, си генерира съответната информация, за да може да дава актуални справки. Считате ли , че натрупваната информация от Goоgle за сайтове от целия свят е по-малка по обем от разговорите на мобилен оператор като Globul за един и същ период,например?

Не съм "83", а "03".
И нямам намерение да водя кухи полемики.
Хайде, със здраве.

P.S. Да. Всичко може. Пешо, от "Люнин", е техник в М-Тел .... Познавам го, и го ползвам. В този смисъл - да.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Общи дискусии