начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Как да си сменя фамилното име?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да си сменя фамилното име?

Мнениеот tenev7676 » 12 Сеп 2013, 18:26

Здравейте!Имам едно питане,надявам се някой да ми помогне като ми каже какво трябва да направя.Та,проблема ми е следния:Роден съм 1976 г.По някакви тогавашни административни правила като фамилно име ми е сложено името на дядо ми,на когото съм кръстен,и сега фамилията ми е различна от тази на останалите членове на семейството-аз съм Теньо Генчев Тенев,а останалите-майка ми,баща ми и брат ми(който е роден по-късно и тогава това правило вече не е било в сила)са Токучеви.
Искам да нося фамилията на рода си-възможна ли е промяна,и къде и какво трябва да направя,за да се осъществи това.

Благодаря предварително!
tenev7676
Нов потребител

Re: Как да си сменя фамилното име?

Мнениеот nmitova » 12 Сеп 2013, 18:42

Здравейте,

съгласно чл. 19 от Закона за гражданската регистрация - промяната на фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това. В случая можете да се позовете на важни обстоятелства в молбата, която ще адресирате до съда, както и да се позовете на чл. 14, ал. 1 и 3 от същия закон - фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев; както и - "децата от едни и същи родители се вписват с еднакво фамилно име".
nmitova
Потребител

Назад към Семейни казуси